Για τους γουναράδες στο Ντουμπάι και τον κόσμο - OlaDeka

Για τους γουναράδες στο Ντουμπάι και τον κόσμο

Έλληνας γουνοποιός που βρίσκεται στο Ντουμπάι μας ενημερώνει:

«Δεν αληθεύει ότι είμαστε έντεκα αποκλεισμένοι έλληνες γουναράδες εδώ στο Ντουμπάι όπως κυκλοφόρησε από κάποιους. Και βέβαια είναι αστείο αυτό που γράφτηκε ότι δεν έχουμε κλιματισμό στους χώρους όπου διαμένουμε ή εργαζόμαστε. Στις 15 Ιουλίου τρία άτομα ταξίδεψαν με EMIRATES ενώ εδώ έχουμε μείνει το πολύ άλλοι 4 έλληνες του χώρου, οι οποίοι μπορούν να αναχωρήσουν όποτε θέλουν. Αυτά είναι τα λίγα άτομα που εργάζονται πλέον εδώ και μάλιστα για ελάχιστες ώρες…Όποιος θέλει πλέον από τις 15 Ιουλίου που ξεκίνησαν οι πτήσεις, δηλώνει στην πρεσβεία 96 ώρες πριν ότι επιθυμεί να αναχωρήσει και αυτό ήταν…έφυγε »

Τα ίδια μας είπαν και άλλοι γουνοποιοί που γνωρίζουν τα τεκταινόμενα στο Ντουμπάι αλλά δεν στάθηκαν μόνο εκεί. Μας μίλησαν για την κατάσταση που επικρατεί γενικότερα στον κλάδο.

Ένας από αυτούς μας είπε ότι η θλίψη είναι η μόνη λέξη που ταιριάζει πλέον στον κλάδο. «Κάποιοι λένε ότι μπορεί να κινηθεί κάπως η δουλειά, στην Τουρκία όπου ενδέχεται να ταξιδέψουν αγοραστές από τις κοινές αγορές – στόχους με εμάς. Γνωρίζω όμως από πρώτο χέρι ότι οι πτωχεύσεις γουνοποιών εκεί ανακοινώνονται η μία πίσω από την άλλη. Είναι η κρίση του κλάδου μεγάλη, ήρθε και η κρίση του κορονοϊού και έδεσε πάνω στο κουφάρι της τουρκικής καταρρέουσας οικονομίας με αποτέλεσμα να… ακονίζονται μαχαίρια. Αν, λέω αν, κατέβει έμπορος σε τουρκικό έδαφος, οι τιμές των γουναρικών θα σκάνε σαν βεγγαλικά και θα αφήνουν πίσω τους μόνο στάχτη! Όποιος πρόλαβε τον Κύριο είδε! Θα χτυπήσει κόκκινο ο παραλογισμός του ξεπουλήματος. Φαντάζεστε έναν έλληνα γουνοποιό να βρεθεί εν μέσω μιας τέτοιας μάχης;»

ΑΠΟΣΥΡΟΝΤΑΙ ΡΩΣΟΙ ΜΕΓΑΛΟΓΟΥΝΑΡΑΔΕΣ:

Ο ίδιος γουνοποιός συνεχίζει:«Περιμένουν όλοι να μάθουν πότε θα ανοίξουν οι πτήσεις από Ρωσία. Η Ρωσία αυτή τη στιγμή, καίγεται οικονομικά όπως και πολλοί άλλοι. Από τους 4 γνωστούς σε μένα παλιούς αγοραστές που είναι μεγαλοπελάτες στην περιοχή μας, πληροφορούμαι ότι οι 2 ενδέχεται να αποσυρθούν από τον κλάδο της γούνας. Κάποιος από αυτούς μάλιστα μου εκμυστηρεύτηκε ότι πλέον εάν βρεθεί πελάτης, θα πουλήσω με 3 χρόνια πίστωση και σε όποια τιμή μου ζητήσει ο ίδιος! Η κατάσταση φυσικά και είναι τραγική και κανείς δεν γνωρίζει μέχρι που θα φτάσει…Ακούω για φέστιβαλ, εκθέσεις και άλλες κινήσεις. Ελεύθερη οικονομία έχουμε βέβαια.Θα πρέπει όμως να αντιλαμβανόμαστε ότι ενέχει και όλους τους κινδύνους του ρίσκου. Καλό είναι να γίνουν εκθέσεις εάν βρεθούν εκθέτες που θα συμμετάσχουν. Αν μη τι άλλο αυτό θα είναι ένα καλό τεστ για να μετρήσουμε που πάει το πράγμα. Αν μας επισκεφτούν έμποροι με ενδιαφέρον, μπορεί και κάποια τύχη να αρχίσει να αχνοφαίνεται. Αν όμως το end…δεν είναι happy, το μάρμαρο θα είναι βαρύ για όσους το πληρώσουν.Και για τους περισσότερους θα είναι ταφόπλακα.Ύστερα δεν ξέρει κανείς τι έρχεται με αυτή την δαιμόνια πανδημία. Όπως επίσης τέλος, μόνιμος παράγοντας είναι και ο καιρός. Αν κάνει κρύο, μπορεί και να ανάψει σπίθα ενδιαφέροντος. Όλα αυτά όμως στηρίζονται σε μια αλληλουχία των…αν. Αν, αν, αν…»

«ΑΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟ ΤΙΜΗΜΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΟΥ»

Το γαϊτανάκι των οφειλών πλέον έχει απλώσει αρκετά στην κοινότητα των επιχειρήσεων του κλάδου που αποτελούν ένα σύστημα με συγκοινωνούντα δοχεία. Ένας άλλος γουνοποιός αναδεικνύει και μια άλλη παράμετρο: «Λένε πολλοί ότι θέλουν έκθεση τον Σεπτέμβρη. Εκτός του ότι όλα δείχνουν πως όσοι συμμετάσχουν θα βουτήξουν σε πρωτόγνωρα βάθη ρίσκου, θα δημιουργηθεί και ένας άλλος…πόλεμος. Θα υπάρξουν κάποιοι εκθέτες οι οποίοι θα…ερεθίσουν τους πιστωτές τους. Θα πει ο άλλος: Καλά, μου ζητάς να κάνω υπομονή και δεν μου πληρώνεις ούτε ένα ευρώ για αυτά που μου οφείλεις επειδή δεν έχει όπως μου λες, ενώ για την έκθεση σε αυτή την αβέβαιη εποχή έχεις και πληρώνεις; Και θα έρθει κι άλλο μπάχαλο. Τόσο με τους εγχώριους, όσο και με τους διεθνείς πιστωτές.Και βέβαια δεδομένης της ανάγκης στην οποία βρισκόμαστε όλοι, αντιλαμβάνεστε τις τιμές θανάτου που θα αναρτήσουμε στα προϊόντα μας σε τέτοια περίπτωση. Ακόμη και αν δεν αγοράσει κανείς, η είδηση θα έχει κυκλοφορήσει, στην Καστοριά αυτοκτονούν.Αν και αυτό από ότι πληροφορούμαι το έχουν ήδη ξεκινήσει οι ρώσοι. Κλείνουν τα μαγαζιά τους και ξεπουλάνε σε τιμές χάους στο ιντερνετ. Οπότε, καταλαβαίνετε τι έρχεται…»

ΟΠΟΙΟΣ ΑΝΤΕΞΕΙ…

Είτε φανερή είτε κρυφή, η άποψη υφίσταται. «Με αυτό που συμβαίνει, θα ισοπεδωθεί η αγορά και όποιος αντέξει θα γίνει μάγκας…». Ένας από τους μεγαλύτερους γουνοποιούς όμως, μας ψιθύρισε: «Οκ, πολλοί το σκέφτονται αυτό. Θα τελειώσουν οι άλλοι και θα μείνουμε λίγοι και δυνατοί και μετά θα περάσουμε καλά. Εξετάζει κανείς όμως την περίπτωση, αυτή η πρωτοφανής κρίση να μας τελειώσει όλους μικρούς και μεγάλους; Γιατί αυτό που ορίζει το τέλος, δεν είναι μόνο οι αντοχές του πληττόμενου, αλλά κυρίως το μέγεθος του θεριού και η χρονική επιμονή του.»

Πέτρος Σμιξιώτης

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria