Βρούτσης για αναδρομικά σε 2,5 εκ. συνταξιούχους: “Αυτή τη στιγμή τα λεφτά δεν υπάρχουν” - OlaDeka

Βρούτσης για αναδρομικά σε 2,5 εκ. συνταξιούχους: “Αυτή τη στιγμή τα λεφτά δεν υπάρχουν”

Ο υπουργός Εργασίας τόνισε πως η κυβέρνηση είναι προσανατολισμένη στους στόχους της χρηστής διοίκησης και σέβεται τις δικαστικές αποφάσεις. Κάλεσε δε τους συνταξιούχους να μην κάνουν άλλες προσφυγές, αφού η απόφαση – πιλότος του Συμβουλίου της Επικρατείας, αρκεί για να κάνει έγκυρες όλες τις ανάλογες διεκδικήσεις. “Δεν θέλουμε τους πολίτες να τρέχουν σε δικηγορικά και λογιστικά γραφεία” ανέφερε, μιλώντας σε πρωινή εκπομπή στον ΣΚΑΪ. Πρόσθεσε πως η κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις και μελετά την απόφαση του ΣτΕ, σε συνδυασμό με άλλες δικαστικές αποφάσεις παρόμοιου χαρακτήρα που εκκρεμούν. Στην ερώτηση όμως αν μπορούν να καταβληθούν άμεσα, ανέφερε: “Τα χρήματα αυτά δεν υπάρχουν. Ο κοινωνικός προϋπολογισμός, δεν τα έχει προβλέψει τα συγκεκριμένα χρήματα. Είναι ένα τεράστιο θέμα και θα υπάρξει διαβούλευση με το υπουργείο Οικονομικών και τον πρωθυπουργό”. Πρόσθεσε πως ο πρωθυπουργός θα τοποθετηθεί για το ζήτημα αυτό. “Είναι ένα πολύ δύσκολο ζήτημα, αλλά θα κάνουμε ό,τι μπορούμε” σημείωσε. Δεσμεύτηκε ωστόσο πως το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθεί ο τρόπος με τον οποίο θα αποζημιωθούν οι συνταξιούχοι.

 Η δήλωση του Γιάννη Βρούτση στο 7ο λεπτό

Υπενθυμίζεται πως η απόφαση αφορά 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους και είναι δημοσιονομικού κόστους άνω των 3,5 δισ. ευρώ. Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε παράνομες τις περικοπές που είχαν επιβληθεί στο παρελθόν και συγκεκριμένα την περικοπή των δώρων και επιδομάτων από 1/1/2013 και την περικοπή συντάξεων με άθροισμα κύριας και επικουρικής άνω των 1000 ευρώ, μόνο για το χρονικό διάστημα από 7/2015 έως 13/5/2016, δηλαδή για ένα εντεκάμηνο, μέχρι να τεθεί σε ισχύ ο Ν. 4387/2016, “νόμος Κατρούγκαλου“. Σύμφωνα με το Taxheaven και την ειδικό, Μαργαρίτα Κάρδαρη, τα ποσά που δικαιούνται οι συνταξιούχοι, ξεκινούν από 360 ευρώ (χαμηλοσυνταξιούχοι ΟΓΑ) και φτάνουν έως 8.000 ευρώ (συνταξιούχοι Τραπεζών- ΔΕΚΟ).

Στην ίδια συνέντευξη ο υπουργός Εργασίας, τόνισε πως “στα τέλη του 2021 το 85% των νέων συντάξεων θα απονέμεται ηλεκτρονικά σε λίγα δευτερόλεπτα” και πως στο τέλος του 2020 θα ξεκινήσει η ψηφιακή απονομή αναπηρικών συντάξεων.  Επίσης, περί τα μέσα του 2021, θα ενταχθούν στον σύστημα Άτλας τρεις ακόμη μεγάλες κατηγορίες ασφαλισμένων, οι μισθωτοί του δημόσιου τομέα, οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα και οι μηχανικοί. Τέλη του 2021 θα ενταχθεί ο ΟΑΕΕ (αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες), οι νομικοί και οι δημοσιογράφοι.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria