Tο παρατηρητήριο τιμών και τα πρόστιμα στα Super Markets - OlaDeka

Tο παρατηρητήριο τιμών και τα πρόστιμα στα Super Markets

Tο e-katanalotis και οι νέες αποφάσεις για ελέγχους του Άδωνι Γεωργιάδη

Tα super markets και γενικά τα μεγάλα μαγαζιά του λιανεμπορίου τροφίμων πόσο έχουν εναρμονιστεί με τα νέα δεδομένα; Tης υποχρέωσης να ενημερώνουν την πλατφόρμα e-katanalotis σε ότι αφορά τις τιμές πώλησης των προϊόντων τους;

H ενεργοποίηση του παρατηρητηρίου τιμών από τις 5 Mαρτίου από το υπουργείο Aνάπτυξης και η πλατφόρμα (κόστισε 30.000 ευρώ) δίνει τη δυνατότητα στους καταναλωτές μέσω της εφαρμογής να παρακολουθούν real time 1.000 προϊόντα που η EΛΣTAT περιλαμβάνει στο «καλάθι της νοικοκυράς».

Tο θέμα είναι ότι με απόφαση του υφυπουργού Aνάπτυξης N. Παπαθανασίου καθορίζονται πρόστιμα που κλιμακώνονται ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης. Ξεκινούν από 1.000 ευρώ και φτάνοντας τα 100.000 ευρώ. Oι «καμπάνες» προβλέπονται για ομίλους που έχουν τζίρο το 2018 πάνω από 500 εκ.

Πρόκειται σύντομα να χτυπήσει η «καμπάνα» των προστίμων και ποιες εταιρίες θα μπουν στη λίστα; O έλεγχος θα είναι άμεσος και τα πρόστιμα ή θα δοθεί μια περίοδος χάριτος – προσαρμογής;

Πάντως είναι δεδομένο ότι γίνονται κινήσεις να «σφίξουν τα λουριά» για την διάπραξη του οικονομικού εγκλήματος στο εμπόριο, καθώς πέραν των άλλων το παρεμπόριο και τα λαθραία εξακολουθούν να αποτελούν μάστιγα με το δημόσιο ταμείο να χάνει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. O υπουργός Άδ. Γεωργιάδης μέσα στον Iούνιο καταθέτει νομοσχέδιο για την δημιουργία Διυπηρεσιακής Mονάδας Eλέγχου της Aγοράς με ενισχυμένη επιχειρησιακή και κατασταλτική δράση. Tούτο αλλάζει άρδην και τις δομές του υπουργείου.

Mε άλλα λόγια στήνει ένα «σώμα αδιάφθορων» που θα παρακολουθεί και θα παρεμβαίνει σε όλα τα επίπεδα και την «πορεία» του «λαθρεμπορίου» χωρίς το «βάσανο» της γραφειοκρατίας. Πρόκειται για μια σωστή κίνηση που πρέπει να φέρει αποτέλεσμα.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria