5 Ιουνίου 2020: Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος - OlaDeka

5 Ιουνίου 2020: Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Για τη διάχυση του μηνύματος της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας για το Περιβάλλον, το Κ.Π.Ε. Καστοριάς δημιούργησε, επίσης, ένα σύντομο βίντεο, που μπορείτε να δείτε στον σύνδεσμο:

Κάθε χρόνο η 5η Ιουνίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Θεσμοθετήθηκε από τον ΟΗΕ το 1972 με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας, των κυβερνήσεων, των οργανισμών και των πολιτών, σε θέματα περιβάλλοντος.

Με σύνθημα «Η Ώρα της Φύσης» (Time for Nature), η φετινή Παγκόσμια Ημέρα για το Περιβάλλον εστιάζει στη βιοποικιλότητα επισημαίνοντας την επιτακτική ανάγκη διαφύλαξης του αναντικατάστατου πόρου που υποστηρίζει τους πολιτισμούς μας, εξασφαλίζει τον αέρα που αναπνέουμε, το νερό που πίνουμε, τα τρόφιμα που καταναλώνουμε, τα φάρμακα που μας θεραπεύουν, το κλίμα που κάνει τον πλανήτη μας βιώσιμο.

Στη συνθήκη μίας πρωτόγνωρης πανδημίας, καλούμαστε σήμερα, περισσότερο ίσως από ποτέ άλλοτε στο παρελθόν, να επανεξετάσουμε τη σχέση μας με τον φυσικό κόσμο. Η παγκόσμια έξαρση της COVID-19, μίας μολυσματικής ασθένειας που μεταδίδεται από τα ζώα στον άνθρωπο, μας υπενθυμίζει με τον πλέον επώδυνο τρόπο την πλήρη εξάρτησή μας από υγιή, ακέραια οικοσυστήματα. Με περισσότερες από 200 καταγεγραμμένες ζωονόσους διεθνώς, μοναδική επιλογή μας για την πρόληψη μελλοντικών πανδημιών είναι η ισχυρή δέσμευσή μας για την ανάσχεση της απώλειας και του κατακερματισμού των φυσικών βιοτόπων, τον έλεγχο του παράνομου εμπορίου άγριας ζωής και της εξάπλωσης ξενικών χωροκατακτητικών ειδών, τον περιορισμό της ρύπανσης, τον μετριασμό και την προσαρμογή στη σύγχρονη κλιματική αλλαγή.

Στον «επίλογο» της Δεκαετίας των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιοποικιλότητα 2011-2020, η φετινή Παγκόσμια Ημέρα για το Περιβάλλον δίνει έμφαση στην αλληλεγγύη, στη συντονισμένη δράση και στη συνεργασία σε όλα τα επίπεδα για την αειφορική διαχείριση των οικοσυστημάτων, των λειτουργιών και των υπηρεσιών τους, για έναν υγιή πλανήτη, για ένα μέλλον σε αρμονία με τη φύση προς όφελος των ανθρώπων και όλης της ζωής στη Γη.

Για περισσότερα από είκοσι χρόνια, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.) Καστοριάς επικεντρώνει το έργο του στη σχέση εξάρτησης ανθρώπου – φύσης, ενώ για τη διάχυση των μηνυμάτων της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, διοργάνωνε, κάθε χρόνο, εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την τοπική κοινωνία. Λόγω των περιορισμών που επιβάλλει η παρούσα συγκυρία, όπου η αποφυγή κοινωνικών συναθροίσεων θεωρείται ένα ισχυρό μέτρο διαφύλαξης της ατομικής και της δημόσιας υγείας, το Κ.Π.Ε. Καστοριάς σχεδιάζει για το επόμενο χρονικό διάστημα την υλοποίηση διαδικτυακών επιμορφωτικών δράσεων σε θέματα περιβάλλοντος και εκπαίδευσης.

Η Παιδαγωγική Ομάδα του Κ.Π.Ε. Καστοριάς

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria