Τσαβούσογλου: Τραμπ και Ερντογάν συμφώνησαν να συνεργαστούν για τη Λιβύη - OlaDeka

Τσαβούσογλου: Τραμπ και Ερντογάν συμφώνησαν να συνεργαστούν για τη Λιβύη

Η συνεργασία θα γίνεται σε επίπεδο υπουργείων Εξωτερικών, Άμυνας αλλά και μυστικών υπηρεσιών των δύο χωρών, σύμφωνα με τον τούρκο ΥΠΕΞ

ΗΠΑ και Τουρκία συμφώνησαν να συνεργαστούν στη Λιβύη, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας σε φόρουμ που οργάνωσε η Τουρκο-Αμερικανική Ένωση TASC.

Όπως ανέφερε ο Τσαβούσογλου η συμφωνία έγινε μεταξύ Ερντογάν και Τραμπ κατά την τηλεφωνική συνομιλία που είχαν τις προηγούμενες ημέρες, μετά από πρόταση του τούρκου προέδρου.

Σύμφωνα πάντα με τον τούρκο ΥΠΕΞ, η συνεργασία θα γίνεται σε επίπεδο υπουργείων Εξωτερικών, Άμυνας αλλά και μυστικών υπηρεσιών των δύο χωρών.

«Η Αμερική προσπαθεί να έχει έναν πιο ενεργό ρόλο στη Λιβύη. Ο πρόεδρός μας πρότεινε στον Αμερικανό πρόεδρο να συνεργαστούμε Τουρκία και ΗΠΑ μαζί στη Λιβύη και ο Τραμπ ανταποκρίθηκε θετικά. Κι εμείς σε επίπεδο υπουργείων Εξωτερικών, αλλά και σε επίπεδο υπουργείων Άμυνας και μυστικών υπηρεσιών πήραμε την εντολή να συνεργαστούμε. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο. Είναι σημαντικό να υπάρξει μία κοινή ενέργεια για τη σταθερότητα στην περιοχή και για το μέλλον της Λιβύης», δήλωσε ο τούρκος ΥΠΕΞ.

Οι δηλώσεις περί συμφωνίας έρχονται μια ημέρα μετά την αιφνιδιαστική επίσκεψη του Τσαβούσογλου στη Λιβύη, μαζί με τον υπουργό Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ και τον επικεφαλής της Εθνικής Μυστικής Υπηρεσίας.

Για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, για το Λιβυκό, για την τουρκική προκλητικότητα συνομίλησαν σήμερα και ο έλληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας με τον αιγύπτιο ομόλογό του κατά την επίσκεψή του στην Αίγυπτο.

Το θέμα της Τουρκίας συζήτησε και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης με τον ισραηλινό ομόλογό του Μπένιαμιν Νετανιάχου κατά την επίσκεψή του στο Ισραήλ, θέτοντας τη μεγάλη εικόνα του αποσταθεροποιητικού ρόλου της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως ο ίδιος σημείωσε.

Βολές κατά της Ελλάδας για τους πρόσφυγες

Σχολιάζοντας τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ στις ΗΠΑ, ο τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι τέτοια φαινόμενα απάνθρωπης συμπεριφοράς παρατηρούνται και στην Ευρώπη, φέρνοντας ως παράδειγμα τα «Κίτρινα Γιλέκα» στη Γαλλία και τη συμπεριφορά της Ελλάδας απέναντι στους πρόσφυγες. Ο Τσαβούσογλου κατήγγειλε την Ευρώπη ότι κάνει τα στραβά μάτια σε άγριες συμπεριφορές στο όνομα της αλληλεγγύης, ενώ για την Ελλάδα είπε χαρακτηριστικά: 

«Κι η Ελλάδα στα σύνορά μας είδατε πώς συμπεριφέρθηκε στους πρόσφυγες που ήθελαν να περάσουν στην Ελλάδα, πώς συμπεριφέρθηκε; Πέθαναν 3-4 άνθρωποι. Το είδατε».

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria