Τουρισμός Μητσοτάκης: Αν χρειαστεί θα πάρουμε νέα μέτρα στήριξης μέσα στον Ιούλιο - OlaDeka

Τουρισμός Μητσοτάκης: Αν χρειαστεί θα πάρουμε νέα μέτρα στήριξης μέσα στον Ιούλιο

«Το πρώτο θύμα του ιού σε όλο τον κόσμο είναι ο τουρισμός και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υποτιμήσουμε το μέγεθος της οικονομικής κρίσης που βιώνουμε. Είναι η μεγαλύτερη οικονομική κρίση εδώ και 70 χρόνια. Πρωτόγνωρη εμπειρία για όλους, μια κρίση συμμετρική, η οποία αφορά όλες τις χώρες και όλους τους κλάδους, μόνο που κάποιοι χτυπιούνται περισσότερο. Και δυστυχώς ο κλάδος του τουρισμού βρίσκεται στην πρώτη γραμμή» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην 28η Τακτική Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ, στο κτίριο Δορυφορικού Αεροσταθμού του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Αυτός ο πανίσχυρος κινητήρας του τουρισμού για την Ελλάδα τίθεται προσεκτικά σε επανεκκίνηση είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι θα ξανανοίξουμε την αγορά του τουρισμού. Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη στόχος είναι να γίνει «επίλογος προβλημάτων και πρόλογος νέων επιτυχιών» σημειώνοντας ότι έχει τεθεί «προσεκτικά σε επανεκκίνηση ο πανίσχυρος κινητήρας του τουρισμού». Ζήτησε, δε, να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία το σχέδιο του τουρισμού για την επόμενη δεκαετία να διορθώσει παθογένειες ετών.

«Η κυβερνητική επιλογή για lockdown ήταν απόλυτα συνειδητή. Είχαμε συζητήσει ότι κλάδοι όπως ο τουρισμός και η εστίαση θα πλήρωναν ένα σημαντικό τίμημα αλλά πρόσκαιρο. Η προτεραιότητα ήταν η προστασία της δημόσιας υγείας και της ζωής των Ελλήνων» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Επανέλαβε, δε, ότι «η κυβέρνηση άκουσε τους ειδικούς και κινήθηκε με σχέδιο, πήρε τολμηρές αποφάσεις, οι πολίτες είδαν το αποτέλεσμα, εμπιστεύτηκε τους πολιτικούς και το ίδιο έκανε και ο κόσμος της αγοράς». «Το κράτος έπρεπε να συμπαρασταθεί στην αγορά για να στηρίξει τις επιχειρήσεις στο επίπεδο της ρευστότητας, να στηρίξει την αγορά εργασίας σηκώνοντας ένα κομμάτι του μισθολογικού βάρους» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Έχουμε ακόμη εφεδρείες»

Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι «έχουμε ακόμα εφεδρείες αν αυτό κριθεί απαραίτητο. Είμαστε εδώ να δούμε αν χρειάζεται πρόσθετη στήριξη των δυνάμεων παραγωγής πιστεύω προς τα τέλη Ιουλίου δεν θα διστάσουμε να τη δώσουμε».

«Πάνω από όλα με κανόνες ασφάλειας για τους εργαζόμενους και τους επισκέπτες και με διάθεση το φετινό καλοκαίρι να γίνει επίλογος προβλημάτων αλλά και πρόλογος νέων επιτυχιών από την επόμενη σεζόν. Υπάρχει και η πείρα και το σχέδιο και οι δυνατότητες. Να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία» σημείωσε.

«Η Ελλάδα αναγνωρίστηκε ως χώρα που εξέπληξε ευχάριστα» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογραμμίζοντας ότι «έχει ληφθεί κάθε πρόνοια ώστε από 1η Ιουλίου να δεχόμαστε επισκέπτες με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια». Δήλωσε, δε, «χαρούμενος γιατί έχοντας πολλά δεδομένα είμαστε στην ευχάριστη θέση να δούμε ότι 1 στους 1000 από όσους ταξίδεψαν τις τελευταίες 10 ημέρες βρέθηκαν θετικοί και αυτή η τάση βαίνει φθίνουσα».

«Όμως δεν σταματάει η εγρήγορση εκεί, έχουμε πρωτοκόλλα για τις μετακινήσεις, για τα ξενοδοχεία. Αύριο θα έχει ανακοινωθεί και το μεγαλύτερο μέρος των ξενοδοχείων καραντίνας και κάθε μεγάλη μονάδα που θα μπορεί και θα το θέλει θα μπορεί να διαχειρίζεται περιστατικό σε ειδικό δωμάτιο καραντίνας αλλά αυτό δεν θα ισχύει για τις μικρότερες μονάδες».

«Πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση. Θα είμαστε αυστηροί στους ελέγχους για την τήρηση των μέτρων ασφαλείας» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Αν δεν είχαμε πάρει όλα αυτά τα μέτρα, που φτάνουν τα 24 δισ. ευρώ, η κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη

«Αν δεν είχαμε πάρει όλα αυτά τα μέτρα, που φτάνουν τα 24 δισ. ευρώ η κατάσταση στην πραγματική οικονομία, στις επιχειρήσεις, στον κόσμο της εργασίας θα ήταν πολύ, πολύ χειρότερη» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε «αυτή η διαδικασία είναι δυναμική, έχουμε ακόμη εφεδρείες να ρίξουμε στη μάχη εφόσον αυτό είναι απαραίτητο. Το κάνουμε σταδιακά γιατί πρέπει ανά πάσα στιγμή να αξιολογούμε την αντίδραση της αγοράς στην πραγματικότητα όπως αυτή διαμορφώνεται και στα μέτρα που παίρνουμε».

«Είμαστε εδώ για να δούμε αν χρειάζεται πρόσθετη στήριξη των δυνάμεων της παραγωγής και αν αυτή είναι απαραίτητη, πιστεύω προς τα τέλη Ιουλίου, δεν θα διστάσουμε να την δώσουμε» είπε και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι αφουγκράζεται τις δυνάμεις της αγοράς, συνομιλεί με την αγορά, συνομιλεί με τον κόσμο της εργασίας και όποτε χρειάζεται προσθέτει και άλλα όπλα και άλλα βέλη στη φαρέτρα των μέτρων που έχει λάβει για να απαλύνει τις επιπτώσεις της πρωτοφανούς κρίσης.

Δυστοκία στην ΕΕ για το άνοιγμα των συνόρων

Κι ενώ ο κ. Μητσοτάκης είπε στον ΣΕΤΕ ότι «από 1η Ιουλίου να δεχόμαστε επισκέπτες με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια» ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος αδυναμίας συντονισμού μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το άνοιγμα των εξωτερικών συνόρων από την 1η Ιουλίου.

Μάλιστα όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα της Καθημερινής, παρά τις εντατικές διαβουλεύσεις σε επίπεδο μονίμων αντιπροσώπων, με πολύωρες συναντήσεις, παραμένουν οι διαφωνίες σχετικά με τα επιδημιολογικά κριτήρια και την αξιοπιστία τους αλλά και πολιτικοί παράγοντες που αφορούν τις ειδικές σχέσεις κρατών-μελών με συγκεκριμένες τρίτες χώρες που παρεμποδίζουν την επίτευξη συμφωνίας.

Βεβαίως η διαβούλευση θα συνεχιστεί και μάλιστα όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ αν δεν υπάρξει σημαντική πρόοδος, θα στραφεί σε ένα σχέδιο Β. Ορισμένα κράτη-μέλη προσανατολίζονται προς νέα παράταση της ταξιδιωτικής απαγόρευσης για αφίξεις από τρίτες χώρες, με μία ημερομηνία που έχει πέσει στο τραπέζι να είναι η 15η Ιουλίου. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή» το ενδεχόμενο αυτό απορρίφθηκε από την ελληνική πλευρά η οποία υπενθύμισε τις προσπάθειες της ήδη από τον Μάιο να υπάρξει συντονισμός στο άνοιγμα των εξωτερικών συνόρων, οι οποίες δεν έκρυψαν της ανάλογης ανταπόκρισης.

Η γενική κατεύθυνση είναι στη λίστα να συμπεριληφθούν οι χώρες που έχουν επιδημιολογικά δεδομένα αντίστοιχα έναντι με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (16 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού στις προηγούμενες δύο εβδομάδες ή ελαφρώς υψηλότερα έως 20 κρούσματα ανά 100.000 αν έχουν καθοδική τάση). Για χώρες όπου εκφράζουν αμφιβολίες για την ακρίβεια των στοιχείων έχει προταθεί να επιστρατευτούν οι κατά τόπους πρεσβείες είτε της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είτε συγκεκριμένων κρατών μελών για να δώσουν την πραγματική εικόνα. Η λίστα προτείνεται να ανανεώνεται κάθε δύο εβδομάδες συνταγή για ατελείωτους διπλωματικούς μαραθωνίους στην καρδιά του καλοκαιριού. Μία συμβιβαστική πρόταση που η Αθηνά εξετάζει με επιφύλαξη και την οποία θα κρίνει με βάση ποιες χώρες θα συμπεριληφθούν, είναι η αρχική λίστα να είναι πολύ μικρή.

Μία άλλη ιδέα που εξετάζεται είναι να υπάρχει δυνατότητα εξαίρεσης των κρατών-μελών από το άνοιγμα των συνόρων σε συγκεκριμένες τρίτες χώρες που θα μπουν στη λίστα, αν και ενδέχεται να αντιμετωπίσει σημαντικές επιπλοκές στην εφαρμογή.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria