Τα «ellinika hoaxes» παραδέχθηκαν πως διέδωσαν fake news - OlaDeka

Τα «ellinika hoaxes» παραδέχθηκαν πως διέδωσαν fake news

Με μισή καρδιά τα γνωστά «ellinika hoaxes» αναγκάστηκαν να παραδεχθούν πως υπέπεσαν σε λάθος και χαρακτήρισαν ως fake news κάτι αληθές. Με απλά λόγια πως διέδωσαν fake news μέσω της ιστοσελίδας τους και μέσω του facebook.

Οι ειδησεογραφικές σελίδες που είχαν γράψει για την κατάργηση των καλλιτεχνικών μαθημάτων και της μουσικής στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση από την Νίκη Κεραμέως έλαβαν το μήνυμα πως διαδίδουν ψεύδη:

Κάτι ανάλογο είδαν και δεκάδες χρήστες του facebook που «μάθαιναν» πως ορισμένα site διέσπειραν ψεύδη.

Η σπουδή όμως των «ellinika hoaxes» να υπερασπιστούν την κυβέρνηση ήταν πολύ βραχύβια καθώς οι αντιδράσεις ήταν έντονες. Πέραν της λεπτομέρειας πως δεν υπήρξε κατάργηση στο Γυμνάσιο αλλά στο Λύκειο, οι ιστοσελίδες αντέδρασαν έντονα, ζητήθηκε επίσημη τοποθέτηση και από την ΕΣΗΕΑ, ενώ υπήρξε μεγάλη αντίδραση από τους χρήστες του διαδικτύου και ιδιαίτερα από την εκπαιδευτική κοινότητα.

Δεν είχαν άλλη επιλογή τα «ellinika hoaxes» από το να πάρουν πίσω τον χαρακτηρισμό, δεν έγινε ωστόσο καμία ειδοποίηση προς τους χρήστες που είχαν λάβει τον προηγούμενο και ο οποίος διέσυρε τις ιστοσελίδες που ασκούσαν κριτική στο υπουργείο Παιδείας και στην υπουργό Νίκη Κεραμέως προσωπικά.

Ακολουθεί η διόρθωση όπως δημοσιεύθηκε στη ιστοσελίδα των «ellinika hoaxes» 

Διόρθωση άρθρου (17-06-2020, ώρα 9:20 μ.μ.):

Στην αρχική μορφή του άρθρου (δείτε παρακάτω), σημειώσαμε εσφαλμένα ότι στην πρόσφατη νομοθεσία δεν επέρχονται αλλαγές στη διδασκαλία μαθημάτων σχετικών με την τέχνη συνολικά. Πράγματι, ωστόσο, σε επίπεδο Λυκείου, με τον Ν.4692/2020 και την ΥΑ υπ’ αριθμ. 74181/Δ2 “Ωρολόγιο πρόγραμμα των μαθημάτων των Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξεων του Γενικού Λυκείου” (ΦΕΚ Β΄ 2338/15-06-2020), καταργείται η διδασκαλία των μαθημάτων επιλογής “Καλλιτεχνική Παιδεία” (Α΄ τάξη), “Γραμμικό Σχέδιο” και “Ελεύθερο Σχέδιο” (Γ΄ Λυκείου). Στο πλαίσιο διαβούλευσης πριν την ψήφιση του ανωτέρω νόμου, είχε αντιδράσει για τις σχεδιαζόμενες καταργήσεις η Ένωση Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων (http://archive.vn/3nvAr)

Δηλαδή, ενώ στο επίπεδο του Γυμνασίου ουδέποτε συντελέστηκε κατάργηση μαθήματος Καλλιτεχνικών/Μουσικής, στο επίπεδο του Λυκείου όντως επήλθαν καταργήσεις μαθημάτων σχετικών με την τέχνη.

Υπενθυμίζεται ότι τα υπό εξέταση δημοσιεύματα αναφέρθηκαν σε συλλήβδην κατάργηση των σχετικών μαθημάτων στο επίπεδο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με εξαίρεση την Α΄ Γυμνασίου.

Στο Facebook:

Μετά από ορθές επισημάνσεις αρκετών χρηστών, προχωράμε σε ενημέρωση/διόρθωση του άρθρου μας για την «κατάργηση των Καλλιτεχνικών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση».

Στην προσπάθειά μας να ελέγξουμε μια ψευδή είδηση περί κατάργησης των Καλλιτεχνικών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (Γυμνάσιο/Λύκειο), υποπέσαμε στο λάθος να μην αναφέρουμε ότι με το νέο νόμο καταργήθηκαν τα Καλλιτεχνικά στην α’ και γ’ λυκείου.

Ζητούμε συγγνώμη.

Θα προσπαθήσουμε, και με τη δική σας βοήθεια, να αποφύγουμε ανάλογα λάθη στο μέλλον.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria