Σε προνομιακό κλαμπ 15 έξυπνων πόλεων η Θεσσαλονίκη με το κέντρο καινοτομίας της Cisco - OlaDeka

Σε προνομιακό κλαμπ 15 έξυπνων πόλεων η Θεσσαλονίκη με το κέντρο καινοτομίας της Cisco

Σε ένα προνομιακό κλαμπ 15 έξυπνων πόλεων του πλανήτη εισέρχεται σήμερα η Θεσσαλονίκη, καθώς μπαίνει στην αφετηρία το Κέντρο Επιτάχυνσης Ψηφιακού Μετασχηματισμού της αμερικανικής τεχνολογικής εταιρείας Cisco, όπως επισήμανε ο δήμαρχος, Κωνσταντίνος Ζέρβας, κατά την τελετή υπογραφής του σχετικού μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του τεχνολογικού κολοσσού, του δήμου και των υπουργείων Ανάπτυξης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Όπως είπε, κέντρα καινοτομίας όπως αυτό της Θεσσαλονίκης (σ.σ. που αναμένεται να εγκαινιαστεί τον Σεπτέμβριο), λειτουργούν σήμερα μόνο σε άλλες 14 πόλεις, μεταξύ των οποίων η Σιγκαπούρη, το Μιλάνο, η Βαρκελώνη, το Τορόντο, το Τόκιο, το Παρίσι, το Ντουμπάι και το Ρίο Ντε Τζανέιρο.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε ακόμα στη “συμμαχία” -όπως τη χαρακτήρισε- του δήμου με την κυβέρνηση και τον παγκόσμιο τεχνολογικό κολοσσό και την ταχύτητα με την οποία προωθήθηκε η όλη διαδικασία για τη δημιουργία του κέντρου, το οποίο μπορεί να προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους.

Πρόσθεσε ότι στόχος είναι η Θεσσαλονίκη να αναδειχτεί σε έναν δεύτερο αναπτυξιακό και επιχειρηματικό πόλο της Ελλάδας, πέραν της Αττικής, όχι ανταγωνιστικά, αλλά παράλληλα, καθώς καμία χώρα δεν είναι “μονοπολική”. Όπως είπε, ο Δήμος Θεσσαλονίκης, εισέρχεται σε σχέση συνεργασίας με τoν τεχνολογικό κολοσσό, που θα έχει αποτύπωμα και σε πολλές δραστηριότητες της πόλης, όπως η Ψηφιακή Πλατφόρμα, που παρουσιάζοντας στοιχεία σε τέσσερις γλώσσες, θα αναδείξει τα 55α “Δημήτρια” σε ένα πολιτιστικό e-festival.

Τον Σεπτέμβριο τα εγκαίνια

Απευθύνοντας χαιρετισμό στην εκδήλωση, η επικεφαλής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Μαρία Αντωνίου, σημείωσε ότι, σήμερα, με την υπογραφή του μνημονίου, ολοκληρώθηκε το πρώτο στάδιο μιας διαδικασίας, που οδηγεί σε μια σπουδαία επένδυση, από την οποία θα ωφεληθεί όχι μόνο η πόλη, αλλά και η Βόρεια Ελλάδα συνολικά και τα Βαλκάνια. “Στόχος μας είναι μέσα στο καλοκαίρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες και τον Σεπτέμβριο να είμαστε σε θέση να το εγκαινιάσουμε” γνωστοποίησε.

Γιατί η Θεσσαλονίκη δεν επιλέχθηκε τυχαία

Τη διαβεβαίωση ότι η Θεσσαλονίκη δεν επιλέχθηκε τυχαία για τη δημιουργία του Κέντρου, έδωσε από την πλευρά του ο κ.Αντώνης Τσιμπούκης, γενικός διευθυντής της Cisco για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα, επισημαίνοντας ότι η πόλη ξεχωρίζει για τις τεχνολογικές της επιδόσεις.

Έκανε λόγο για άλματα στον ψηφιακό μετασχηματισμό στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στην e-συνταγογράφηση, αλλά και στην τηλεκπαίδευση : “μέσα σε μια εβδομάδα καταφέραμε να εγγραφούν (στο σύστημα τηλεκπαίδευσης) 1,3 εκατ. μαθητές και 15000 καθηγητές” σημείωσε.

Γνωστοποίησε ότι η CISCO απασχολεί παγκοσμίως 80.000 άτομα, έχει 60.000 συνεργάτες και πραγματοποιεί ετήσιο τζίρο 55 δισ. ευρώ, ενώ στην Ελλάδα, όπου έχει παρουσία από τον Ιανουάριο του 1998, απασχολεί 160 άτομα και το δίκτυο συνεργατών της αριθμεί περίπου διακόσιους.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ.Βαρνάβας, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι το νέο κέντρο καινοτομίας εδρεύει στα δυτικά της πόλης, λέγοντας: “η περιοχή πάντα αντλούσε την επάρκειά της και τη δύναμή της από τα δυτικά. Από τα δυτικά μπαίνουν σε αυτή την πόλη, δεν υπάρχει άλλος δρόμος”.

Λίγα λόγια για τα Κέντρα Καινοτομίας της Cisco

Τα Κέντρα Καινοτομίας της Cisco, με τη βοήθεια συνεργατών, startups και του ακαδημαϊκού τομέα, αναλύουν και προτείνουν λύσεις για οποιονδήποτε τομέα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Επίσης, ειδικά το κέντρο της Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τοπικούς συνεργάτες, θα μπορεί να αναπτύξει λύσεις σε θέματα που απασχολούν τον ελληνικό Δημόσιο τομέα και τη Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Για αυτό το σκοπό, στόχος είναι να φιλοξενεί στο χώρο του νέες startup επιχειρήσεις και θα συνεργαστεί με τοπικά πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα της περιοχής.

Η επένδυση της Cisco στο κέντρο εκτιμάται σε 12 εκατομμύρια ευρώ στην επόμενη τετραετία και αφορά σε εξοπλισμό, δημιουργία λύσεων και πιλοτικών εγκαταστάσεων, αμοιβές προσωπικού και άλλα. To Kέντρο ήδη έχει αρχίσει να εξοπλίζεται στο κτήριο των Παλαιών Σφαγείων, που παραχώρησε στην εταιρεία ο Δήμος Θεσσαλονίκης για μια τετραετία. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Κέντρο θα αναπτύσσει λύσεις για τις smart cities, την τηλεϊατρική, την τηλεκπαίδευση κτλ. Αρχικά θα εγκατασταθούν σε αυτό δύο startups, που θα παρουσιάσουν καινοτόμες λύσεις στην ηλεκτροκίνηση και στη χρήση της τεχνολογίας στον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα.

Το “παρών” στην εκδήλωση έδωσαν μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), Θεόδωρος Καράογλου και ο πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Γκρέγκορι Φλέγκερ.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria