Ρόδος: Συγκλονίζει η μητέρα της 9χρονης που λιποθύμησε από την πείνα - OlaDeka

Ρόδος: Συγκλονίζει η μητέρα της 9χρονης που λιποθύμησε από την πείνα

Μια σειρά γεγονότων πυροδότησε η πληροφορία για λιποθυμία ενός 9χρονου κοριτσιού στη Ρόδο, κόρης μιας ξενοδοχοϋπαλλήλου. Η μητέρα έδωσε λεπτομέρειες των δυσκολιών που ζει, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι αναμένεται ερμηνευτική εγκύκλιος Βρούτση για τους υπάλληλους στα ξενοδοχεία

Η είδηση ότι ένα 9χρονο κοριτσάκι λιποθύμησε από την πείνα μέσα σε φούρνο στη Ρόδο έχει έχει ξυπνήσει άσχημες μνήμες από το όχι και τόσο μακρινό παρελθόν. Η μητέρα του κοριτσιού δηλώνει άνεργη ξενοδοχοϋπάλληλος και μονογονέας διδύμων. Η άνεργη μητέρα, μιλώντας στο Star, δήλωσε πως έχει να εργαστεί από πέρυσι τον Αύγουστο και η κόρη της ήταν νηστική με αποτέλεσμα να λιποθυμήσει. «Δεν έχουμε να φάμε. Το παιδί πείναγε κι εγώ δεν είχα», ανέφερε μη μπορώντας να ολοκληρώσει τη φράση της καθώς ξέσπασε σε κλάματα. «Εγώ αυτή τη στιγμή είμαι μια μητέρα με δυο παιδιά και δεν έχω να τα ταΐσω», τόνισε η μητέρα του κοριτσιού ενώ αποκάλυψε πως σήμερα τους έκοψαν και το ρεύμα.

Λίγη ώρα αργότερα, η ίδια γυναίκα μίλησε και στο Mega, περιγράφοντας τις τραγικές στιγμές που περνάει η οικογένειά της. «Λόγω των συνθηκών που ζούμε δεν είχα χρήματα να πάρω στο παιδί αυτό που ζήτησε και το παιδί μου λιποθύμησε. Εργαζόμουν σε ξενοδοχείο στη Ρόδο. Το παιδί λέει “μαμά έπρεπε να λιποθυμήσω για να μας σκεφτούν;”».

«Είμαι μια εργαζόμενη μητέρα, διαζευγμένη. Δούλευα πέρυσι, έπαιρνα 1000 ευρώ, και μπορούσα και ζούσα τα παιδιά μου μια χαρά. Τα έβλεπα αυτά στην τηλεόραση και θλιβόμουν και να που έφτασα και εγώ σε αυτή την κατάσταση. Ο πατέρας δεν συμπαρίσταται. Το χειρότερο είναι να βλέπει η μάνα να πέφτει το παιδί της. Έχω να κοιμηθώ πέντε μέρες», συνέχισε και πρόσθεσε: «Απευθύνθηκα στο σωματείο να ρωτήσω πότε θα πάρουμε αυτά τα 533 ευρώ. Μου είπαν ότι πρώτη του μήνα θα ανοίξει η πλατφόρμα. Δεν τα έχω πάρει ακόμα. Πρώτη του μήνα. Και αν θα ενταχθούμε μέσα. Διαφορετικά θα πάρω τα 480 που θα δώσει ο ΟΑΕΔ για τρεις μήνες και 168 ευρώ που είναι το Α21 που τα περιμένω πώς και πώς», πρόσθεσε.

Σχετικά με το αν ζήτησε βοήθεια, απάντησε: «Δεν το έκανα. Είπα ότι είναι κάτι παροδικό. Θα περάσει. Σκέφτηκα ότι είναι και άλλες μητέρες σαν και εμένα. Αλλά δεν μπορούσα να σκεφτώ ότι το παιδί μου θα πέσει ξερό κάτω. (…) Είπα είναι κάτι παροδικό. Όλοι οι άνθρωποι περνάμε δυσκολίες και είχα ξαναπεράσει. Αυτή τη φορά ήταν πολύ δυνατό αυτό που συνέβη. Το χειμώνα ήμουν με το επίδομα ανεργίας, περίμενα να ανοίξει η σεζόν».

«Η κατάσταση είναι τραγική»

«Αυτή τη στιγμή βρέθηκε η κ. Μανιά, μου έδωσε κάποια τρόφιμα για τα παιδιά, να είναι καλά ο Σύλλογος. Πραγματικά αξίζει αυτή η γυναίκα. Δεν ήθελε τίποτα, ούτε χαρτιά ούτε εκκαθαριστικά. Η κατάσταση είναι τραγική. Θέλω να κάνω μια ερώτηση στους 300. Αν μπορούν να ζήσουν με 168 ευρώ κάθε δύο μήνες. Μόνο αυτό θέλω να πω. Όλοι είναι βολεμένοι, είναι μια χαρά. Τα δικά τους παιδιά δεν πεινάνε. Του λαού πεινάνε. Και δεν είμαι η μοναδική», ανέφερε.

«Λέω τι έκανα, έφερα στον κόσμο τα παιδιά για να πεινάνε; Το κοριτσάκι να μου ζητάει να φάει και να της λέω κάνε υπομονή να πάρω τα 533 ευρώ», είπε, αποκαλύπτοντας ότι σήμερα της έκοψαν το ρεύμα. Στη συζήτηση μπήκε και η κ. Σοφία Μανιά, πρόεδρος φιλανθρωπικού συλλόγου «Αγία Σοφία» Ρόδου, που στάθηκε δίπλα στο πλευρό της κ. Μαρίας.

«Η κυρία είναι μια πολύ αξιοπρεπής γυναίκα, δεν ήθελε να ζητήσει βοήθεια από τις δομές, δεν ήθελε να αισθανθεί ότι ζητιανεύει. Όταν ήρθε στο σύλλογο με δυσκολία της έδωσα τα τρόφιμα. Εμείς θα την βοηθήσουμε όσο μπορούμε, μέχρι η κοπέλα να πάρει τα πάνω της. Από εμάς θα έχει τα τρόφιμα της κάθε μέρα», είπε η κ. Μανιά. «Ο κόσμος περιμένει να δουλέψει. Αν δεν δουλέψει, αν δεν έρθουν τουρίστες, ο χειμώνας θα είναι πολύ χειρότερος. Όλος ο κόσμος κάθεται. Είναι όλοι σε απελπισία. Πρέπει το κράτος να μεριμνήσει για όλο τον κόσμο. Τα ξενοδοχεία δεν θα ανοίξουν τα μισά, ούτε τα εστιατόρια. Πρέπει οι πολιτικοί να σκεφτούν και τους ανθρώπους αυτούς, ότι έχουν οικογένειες. Ο σύλλογός μας προσπαθεί να δίνει φαγητό σε πολύ κόσμο, αλλά βλέπω ότι κάθε μέρα αυξάνονται», πρόσθεσε.

«Δεν ξέρω πώς θα περάσω τον χειμώνα αν δεν βρεθεί δουλειά», τόνισε από την πλευρά της η κ. Μαρία με την κ. Μανιά να της απαντά ότι «από εμάς θα έχει το φαγητό όσο καιρό χρειαστεί».

Εξελίξεις

Σειρά εξελίξεων πυροδότησε η δημοσιότητα που έλαβε το γεγονός με την 9χρονη στη Ρόδο. Ο Γιώργος Χότζογλου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ), έγραψε στην προσωπική του σελίδα στο facebook τα εξής:

«Συνάδελφοι, μετά το τραγικό περιστατικό στη Ρόδο με το παιδάκι της συναδέλφου που λιποθύμησε αλλά και το δελτίο τύπου της Ομοσπονδίας μάς, επικοινώνησε μαζί μας ο υπουργός εργασίας κ. Βρούτσης και δεσμεύτηκε πως μέχρι το απόγευμα θα βγει ερμηνευτική εγκύκλιος που θα λέει τα εξής:

1)Όσα ξενοδοχεία ανοίξουν 1η Ιουλίου ο εργοδότης θα κάνει τις επαναπροσληψεις και αυτόματα τις αναστολές σύμβασης για τον μήνα Ιούνιο
2) Όσα ξενοδοχεία ανοίξουν μετά τις 1ης Ιουλίου τότε ΘΑ ΜΠΑΊΝΟΥΜΕ ΜΌΝΟΙ ΜΑΣ οι εργαζόμενοι και θα κάνουμε την διαδικασία στο εργανη για να πάρουμε την αναστολή της σύμβασης για τον Ιούνιο και όσες μέρες του Ιουλίου μας αναλογούν μέχρι να ανοίξει το ξενοδοχείο!
3)Όσα ξενοδοχεία δεν ανοίξουν καθόλου την διαδικασία την κάνουμε πάλι μόνοι μας οι εργαζόμενοι και βγαίνουμε σε αναστολή σύμβασης μέχρι 30 Σεπτεμβρίου
4)Για τους συναδέλφους που δουλεύουν εποχικά σε 12μηνης λειτουργίας Ξενοδοχεία εφόσον δεν ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΦΘΟΥΝ θα πάρουν έκτακτο επίδομα ανεργίας τον Ιούνιο Ιούλιο και Αύγουστο!
Περισσότερα μόλις βγει η εγκύκλιος!

ΓΙΑ ΆΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΆ Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΊΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΊΑ ΜΑΣ ΉΤΑΝ ΕΊΝΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΕΊΝΑΙ ΔΊΠΛΑ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ!»

Η καταγγελία

Σε μία συγκλονιστική καταγγελία προχώρησε ο πρόεδρος ξενοδοχοϋπαλλήλων της Ρόδου, Θ. Σταμούλης. Ο ίδιος επιβεβαίωσε την είδηση ότι ένα κοριτσάκι μόλις 9 ετών λιποθύμησε στην ουρά που περίμενε με τη μαμά του για να πάρει ψωμί. Ο κ. Σταμούλης υποστηρίζει ότι το παιδί λιποθύμησε από την πείνα, καθώς η μητέρα του είναι ξενοδοχοϋπάλληλος σε εποχικό ξενοδοχείο στη Ρόδο.

Σύμφωνα με τη Δημοκρατική της Ρόδου πρόκειται για μονογονεϊκή οικογένεια. Η μητέρα είναι εποχική υπάλληλος και προσπαθεί μόνη της να αναθρέψει τα δίδυμα παιδιά της. Το επίδομα των 800 ευρώ εξαντλήθηκε πολύ γρήγορα και η ίδια παραμένει άνεργη με τις υποχρεώσεις να συσσωρεύονται, αδυνατώντας να καλύψει τα οικογενειακά έξοδα. Οι ανάγκες της οικογένειας σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης καλύφθηκαν από τον Φιλανθρωπικό Σύλλογο «Αγία Σοφία» που ανέλαβε τη στήριξη της οικογένειας μετά τη δημοσιοποίηση της είδησης.

Σημειώνεται πως ο κ. Σταμούλης ανέφερε πως δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό και τόνισε ότι η κατάσταση αυτή είναι ίδια σε χιλιάδες οικογένειες στη Ρόδο, ενώ περιέγραψε με μελανά χρώματα τα όσα συμβαίνουν στο νησί. Όπως είπε χαρακτηριστικά η Ρόδος είναι το νησί που κάθε χρόνο φιλοξενεί περισσότερους τουρίστες από κάθε περιοχή της Ελλάδας. Ωστόσο, φέτος δεν κυκλοφορεί κανείς στη Ρόδο και σημείωσε πως ειδικά τα βράδια: «είναι μια νεκρή πόλη».

Τόνισε πως χιλιάδες εποχικοί ξενοδοχοϋπάλληλοι είναι στο δρόμο καθώς δεν έχουν πάρει λεφτά στα χέρια τους από τον Μάρτιο. Υπογράμμισε πως παρά το γεγονός ότι την 1η Ιουλίου θα δοθεί η άδεια να ανοίξουν τα εποχικά καταλύματα, δεν θα καταφέρουν να ανοίξουν πάνω από το 10 με 15%, γιατί δεν έχουν πληρότητα. Μέχρι στιγμής οι κρατήσεις είναι ελάχιστες για το βαρύ χαρτί του τουρισμού της Ελλάδας.

Ο πρόεδρος των ξενοδοχοϋπαλλήλων ζήτησε από τον υπουργό Εργασία, Ν. Βρούτση, να ανοίξει άμεσα την πλατφόρμα ώστε οι ξενοδοχοϋπάλληλοι να καταφέρουν να πάρουν τα 534 ευρώ στα χέρια τους, καθώς το τελευταίο επίδομα ανεργίας που πήραν ήταν τον Μάρτιο. Μάλιστα, κάτοικοι καταγγέλλουν πως έχουν καταφύγει σε πρακτικές άλλης εποχής, αφού αγοράζουν τρόφιμα από το μαγαζιά της γειτονιάς βερεσέ, ενώ και οι ίδιοι δεν γνωρίζουν πότε θα καταφέρουν να τους πληρώσουν.

Τέλος, ανέφερε πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν στη Ρόδο περίπου 20.000 υπάλληλοι που εργάζονται στα εποχικά ξενοδοχεία και ζουν με δανεικά, ενώ αντίστοιχος είναι και ο αριθμός των υπαλλήλων στον επισιτισμό. Αξίζει να σημειωθεί πως η ίδια κατάσταση επικρατεί σε όλα τα τουριστικά μέρη της Ελλάδας, καθώς υπάρχουν χιλιάδες καταλύματα που λειτουργούν μόνον το καλοκαίρι και το Πάσχα. Ωστόσο, η πανδημία του κορονοϊού ανέκοψε τη φετινή λειτουργία τους.

Διαμαρτυρίες υπαλλήλων στον επισιτισμό-τουρισμό

Διαμαρτυρία πραγματοποίησαν τη Δευτέρα έξω από το υπουργείο Οικονομικών οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό και τον τουρισμό. Οι εργαζόμενοι ζητούν να γίνει παύση εξόφλησης λογαριασμών ΔΕΚΟ και πληρωμών σε εφορία, καθώς και να ανασταλούν οι προγραμματισμένοι πλειστηριασμοί.

Το Συνδικάτο ζητά:

«Οι εργαζόμενοι στον κλάδο του Επισιτισμού – Τουρισμού, τους τελευταίους μήνες με βάση και τη πρόσφατη υπουργική απόφαση καλούνται να ζήσουν με τα ψίχουλα των 534 ευρώ τον μήνα ενώ πολλοί εργαζόμενοι που είτε ήταν με ελαστικές μορφές απασχόλησης, είτε ήταν σε άδεια ασθενείας, είτε δεν έχουν τις προϋποθέσεις για το ταμείο ανεργίας, δεν έχουν από πουθενά εισόδημα τους τελευταίους 4 μήνες!

Αντίστοιχα πολλοί εποχικοί που είχαν βασιστεί στην σεζόν για να βγάλουν τα έξοδα της χρονιάς, είναι δεδομένο ότι δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα, εφόσον και αυτοί θα καλούνται να ζήσουν για για όλη τη χρονιά με 1.200 ευρώ!

Επίσης με βάση τα νέα μέτρα, και την απαράδεκτη νομοθέτηση του «Συν-Εργασία» που μειώνει έως και 20% τους μισθούς, καθώς και με τις μαζικές απολύσεις που είτε έχουν γίνει, είτε θα γίνουν το επόμενο διάστημα, κανένας εργαζόμενος, άνεργος δε θα μπορεί να καλύψει τα έξοδα σε λογαριασμούς, δάνεια κ.λπ.

Ενώ στα κανάλια και στις δηλώσεις οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι διατυμπανίζουν πως τα 534 είναι ακατάσχετα και αφορολόγητα, με βάση την τελευταία ΚΥΑ, υπάρχουν διατυπώσεις που δεν το εξασφαλίζουν, και ήδη υπάρχουν εργαζόμενοι που καταγγέλλουν πως τους έγινε κατάσχεση του επιδόματος, λόγω χρεών!!!

Μαζί με τον αγώνα, ώστε να καλυφτεί το εισόδημα εξολοκλήρου με βάση την ΣΣΕ στον κλάδο, αγωνιζόμαστε:

  • Να μην μείνει κανείς χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο!
  • Να απαγορευτούν οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας!
  • Να γίνει παύση πληρωμών σε εφορία και τράπεζες!
  • Να πληρώσουν το κράτος και η εργοδοσία! Εμείς πληρώσαμε ήδη πολλά!».

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria