Μακρόν: Η Τουρκία παίζει ένα «επικίνδυνο παιχνίδι» στη Λιβύη - OlaDeka

Μακρόν: Η Τουρκία παίζει ένα «επικίνδυνο παιχνίδι» στη Λιβύη

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μέμφθηκε την Τουρκία για την υποστήριξή της στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση στη Λιβύη, λέγοντας ότι η Άγκυρα παίζει «ένα επικίνδυνο παιχνίδι» που έρχεται σε αντίθεση σε όλα όσα είχε συμφωνήσει στις διεθνείς συνομιλίες. «Είχα ήδη την ευκαιρία να πω πολύ ξεκάθαρα στον πρόεδρο (Ταγίπ) Ερντογάν (ότι) θεωρώ πως η Τουρκία παίζει ένα επικίνδυνο παιχνίδι στη Λιβύη σήμερα και αντικρούεται σε όλες τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στη διάσκεψη του Βερολίνου», δήλωσε σήμερα ο Μακρόν, αναφερόμενος στην διάσκεψη που έγινε νωρίτερα φέτος για την ειρηνευτική διαδικασία για τη Λιβύη.

Ο Μακρόν πρόσθεσε ότι συνομίλησε νωρίτερα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για την κρίση στη Λιβύη.

Για το ΝΑΤΟ

Τα πρόσφατα ναυτικά περιστατικά μεταξύ της Γαλλίας και της Τουρκίας στη Μεσόγειο, τα οποία διερευνά το ΝΑΤΟ, αποτελούν «μια από τις πιο πειστικές αποδείξεις» του «εγκεφαλικού θανάτου» της Βορειοατλαντικής συμμαχίας, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

«Σας παραπέμπω στις δηλώσεις μου στα τέλη του περασμένου έτους σχετικά με τον εγκεφαλικό θάνατο του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο πρόεδρος μετά από συνάντησή με τον Τυνήσιο ομόλογό του Κάις Σαΐντ. «Θεωρώ ότι αυτή είναι μια από τις πιο πειστικές αποδείξεις που υπάρχουν», πρόσθεσε, θεωρώντας την κατάσταση «απαράδεκτη».

Την προηγούμενη εβδομάδα το γαλλικό υπουργείο Ενόπλων Δυνάμεων κατήγγειλε ότι μια γαλλική φρεγάτα που επιδίωκε να προσδιορίσει την ταυτότητα ενός φορτηγού πλοίου το οποίο θεωρείτο ύποπτο για μεταφορά όπλων προς τη Λιβύη αποτέλεσε αντικείμενο μιας «εξαιρετικά επιθετικής ενέργειας» εκ μέρους τουρκικών πλοίων. Σύμφωνα με το Παρίσι, που χαρακτήρισε το συμβάν «πολύ σοβαρό», τουρκικά πολεμικά πλοία που συνόδευαν ένα φορτηγό πλοίο φώτισαν το γαλλικό πλοίο «τρεις φορές με το ραντάρ καθοδήγησης πυρών». Η Άγκυρα απέρριψε ως «αβάσιμες» τις κατηγορίες του Παρισιού.

Η Τουρκία στηρίζει τη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης (ΚΕΣ), η οποία αντέστρεψε μια επίθεση 14 μηνών στην πρωτεύουσα Τρίπολη από τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (ΛΕΣ) του Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος υποστηρίζεται από τη Ρωσία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο.

Προκλητική απάντηση Άγκυρας στην προειδοποίηση του αιγύπτιου προέδρου

«Ο Σίσι δεν έχει τη δύναμη ή τα κότσια να το επιχειρήσει αυτό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιασίν Ακτάι, αναπληρωτής πρόεδρος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚP) του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην Αίγυπτο μετά τη δήλωση του Σίσι το Σάββατο.

Ο Ακτάι υποστήριξε ότι η απευθείας επέμβαση της Αιγύπτου δεν θα υποστηριχθεί από την Αλγερία, μια ακόμη από τους γείτονες της Λιβύης και θα θέσει την Αίγυπτο εναντίον ενός μέλους του ΝΑΤΟ, την Τουρκία.

Η προειδοποίηση της Αιγύπτου δεν θα αποθαρρύνει την Τουρκία να στηρίξει τους Λίβυους συμμάχους της, δήλωσε από την πλευρά του τούρκος ανώτερος αξιωματούχος. «Οι δηλώσεις του Σίσι δεν έχουν καμία βάση», είπε με την προϋπόθεση της τήρησης της ανωνυμίας του. «Η Τουρκία και η Λιβύη δεν θα υπαναχωρήσουν από την αποφασιστικότητά τους», διεμήνυσε.

Κομισιόν

Την ανάγκη για αποκλιμάκωση στη Λιβύη υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν. Ο Πίτερ Στάνο τόνισε ότι «η πρόσφατη κλιμάκωση μέσω διακηρύξεων και ανακοινώσεων και η παρέμβαση εξωγενών παραγόντων στη Λιβύη είναι πηγή σημαντικής ανησυχίας». Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημείωσε ότι «οι διεθνείς παράγοντες που εμπλέκονται στη διαμάχη και ασκούν επιρροή πρέπει να εργαστούν προς την αποκλιμάκωση, την οποία και πρέπει να ενισχύσουν».

Υπουργός διέταξε τη μεταφορά 169 εκ. ευρώ στα ταμεία τουρκικής εταιρείας όπλων

Αίσθηση από την αποκάλυψη του Al-Arabiya, το οποίο μετέδωσε ρεπορτάζ επικαλούμενο διαρροή εγγράφων, σύμφωνα με τα οποία, η κεντρική τράπεζα της Λιβύης έχει μεταφέρει ποσό που ανέρχεται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, σε μια τουρκική εταιρεία αμυντικών συστημάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα έγγραφα έδειξαν ότι ο υπουργός Εσωτερικών της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNA), του Φαγέζ αλ-Σάρατζ, Φατί Μπασάγκα, ζήτησε από τον κυβερνήτη της κεντρικής τράπεζας να μεταφέρει περίπου 169 εκατομμύρια ευρώ, στον λογαριασμό της SSTEK.

Η τουρκική αμυντική εταιρεία ιδρύθηκε το 2016 και «καθιέρωσε σύγχρονες εταιρείες ή συνεργασίες με υπάρχουσες εταιρείες για την υποστήριξη ανάπτυξης στρατιωτικών συστημάτων». Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο επικεφαλής του οικονομικού τμήματος του υπουργείου Εσωτερικών, συνταγματάρχης Μοχάμεντ Φράντα, είχε δώσει εντολή στον επικεφαλής των επιχειρήσεων της κεντρικής τράπεζας να ολοκληρώσει τη μεταφορά στον λογαριασμό της τουρκικής εταιρείας. Σύμφωνα με την έκθεση, η BMC, η οποία είναι ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές εμπορικών και στρατιωτικών οχημάτων στην Τουρκία, κατέχει το 55% των μετοχών της SSTEK.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria