Επαναλειτουργεί το τμήμα αδειών διαμονής της ΠΕ Καστοριάς - OlaDeka

Επαναλειτουργεί το τμήμα αδειών διαμονής της ΠΕ Καστοριάς

biniakos

Σε ρυθμούς καθημερινότητας μπαίνουν σιγά, σιγά όλες οι δημόσιες υπηρεσίες στην Καστοριά, ύστερα από τη δίμηνη αναστολή τους λόγω της αποφυγής εξάπλωσης του κορονοϊού.

Το ίδιο αφορά και το τμήμα αδειών διαμονής της αποκεντρωμένης διοίκησης Ηπείρου- Δυτ. Μακεδονίας, με έδρα την Καστοριά.

Αναφερόμενος στο θέμα αυτό το στέλεχος δημόσιας διοίκησης και υπάλληλος του τμήματος αδειών διαμονής της Π.Ε Καστοριάς Μιχάλης Μπινιάκος δήλωσε μεταξύ άλλων ότι: «Σταδιακά επανερχόμαστε σε πλήρη λειτουργία. Τις τελευταίες εβδομάδες εφαρμόσαμε, βάση νομοθετικού πλαισίου ένα πρόγραμμα προκειμένου η υπηρεσία μας να ήταν σε θέση να υποδεχτεί αιτήματα αγροτών της περιοχής μας για την πρόσκληση εργατών γης από τη γείτονα χώρα», και συμπλήρωσε ότι: «Οι εργάτες ερχόταν από Αλβανία.

Όμως λόγω των προβλημάτων που είχαμε με την εξάπλωση του κορονοϊού, σταμάτησαν να λειτουργούν διάφορες υπηρεσίες στην Ελλάδα κα το εξωτερικό, κυρίως στην πρεσβεία μας και το προξενείο. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να εφαρμόσουμε κατ εξαίρεση ένα πρόγραμμα για την προσέλευση αλλοδαπών εργατών από 20 ημέρες έως τρείς μήνες. Οι εργάτες αυτοί κρίθηκε ότι ήταν απαραίτητοι για τις αγροτικές εργασίες που λαμβάνουν χώρα το διάστημα αυτό στις καλλιέργειες μήλου και φασολιού και εννοούμε τα καλάμια και το αραίωμα. Έτσι πολλοί συντοπίτες μας έσπευσαν να δηλώσουν, ανάλογα με τα στρέμματα και τις καλλιέργειες που έχουν, τους εργάτες που τους επιτρεπόταν να προσκαλέσουν».

Παράλληλα ο υπάλληλος του τμήματος αδειών διαμονής δεν παρέλειψε να δώσει οδηγίες και για το χρόνο που θα ισχύει η συγκεκριμένη διαδικασία. Όπως τόνισε «Η διαδικασία αυτή είναι ήδη σε λειτουργία και θα παραμείνει μέχρι τέλος Ιουνίου. Έτσι οποιοσδήποτε εργοδότης, αγρότης της περιοχής μας ενδιαφέρεται να προσελκύσει εργάτες γης αλλοδαπούς, μπορεί να προσέλθει στην υπηρεσία μας.

Ο φάκελος με τα δικαιολογητικά διανέμεται στη είσοδο της περιφέρειας. Μπορούν να τα συμπληρώσουν απευθείας και να τα προσκομίσουν στην υπηρεσία μας».

Ποιός είναι άραγε ο φετινός αριθμός εργατών που έχουν προσκληθεί από τη γείτονα χώρα; Ο κος Μπινιάκος μας απάντησε ότι: «Σε σχέση με τους ετήσιους ρυθμούς και την ομαλή διαδικασία μετάκλησης, η οποία παλιότερα ήταν για 6 μήνες και ξεκινούσε από την αρχή του έτους, θα λέγαμε ότι είναι περιορισμένος. Ο μοναδικός λόγος ήταν η αναστολή λειτουργίας που είχαμε για περίπου δύο μήνες.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες που ξεκινήσαμε τη διαδικασία της κατ εξαίρεσης του τριμήνου διαπιστώσαμε ότι υπάρχει ένα έντονο ενδιαφέρον. Μέχρι στιγμής έχουν προσκληθεί γύρω στους 130 αλλοδαπούς, οι οποίοι ήδη έχουν έρθει στη χώρα μας και εργάζονται στα χωράφια».

Εφημερίδα Ν.Κ Ελένη Μελά

Via

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria