Διπλωματικές πηγές: Γιατί η Αθήνα είναι επιφυλακτική στο “άνοιγμα” της Άγκυρας για διάλογο - OlaDeka

Διπλωματικές πηγές: Γιατί η Αθήνα είναι επιφυλακτική στο “άνοιγμα” της Άγκυρας για διάλογο

Διπλωματικές πηγές, επανέλαβαν, την προ ημερών δήλωση του Έλληνα ΥΠΕΞ, ότι η όποια διαπραγμάτευση με την Τουρκία θα πρέπει να γίνει στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και όχι στο πλαίσιο που επιδιώκει να θέσει η Τουρκία γύρω από την συζήτηση. Τόσο στο Υπουργείο Εξωτερικών όσο και στο Μέγαρο Μαξίμου υποδέχτηκαν με συγκρατημένο ενδιαφέρον τις δηλώσεις του Μελβούτ Τσαβούσογλου για “άνοιγμα στην ελληνική πλευρά”. Η κυβέρνηση παρακολουθεί και αξιολογεί το τι μπορεί να σημαίνουν αυτές οι δηλώσεις χωρίς να βιάζεται να προβεί εν εντούτοις σε συμπεράσματα.

Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα πως το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δεν μπήκε στην διαδικασία να εκδώσει κάποια ανακοίνωση- απάντηση στις δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ σε σχέση με τις “εσωτερικής φύσεως αναφορές” τόσο για τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια όσο και για τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Σε κάθε περίπτωση, οι τουρκικοί σχεδιασμοί αποτελούν αντικείμενο παρακολούθησης από την ελληνική πλευρά, καθώς παρά τις δηλώσεις Τσαβούσογλου και ανεξάρτητα από τον ενδεχόμενο ρόλο της Ιταλίας που μέχρι στιγμής δεν έχει αποκωδικοποιηθεί, οι πάγιες θέσεις της Τουρκίας για έρευνες στην περιοχή που δεσμεύεται από το παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο, δεν φαίνονται να ανατρέπονται.

Για δεύτερη συνεχόμενη μέρα ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικώ κάνει λόγο για διάλογο με την Ελλάδα

Διάλογο και με την Ελλάδα θέλει η Τουρκία όπως δήλωσε, το Σάββατο, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου μιλώντας σε συνέδριο στην Αττάλεια.

«Χωρίς την Τουρκία δεν μπορεί να ισχύσει κάποια συμφωνία στην ανατολική Μεσόγειο και δεν έχει κανένα όφελος για κανέναν. Αυτό που δεν μπορέσαμε να το εξηγήσουμε στο παρελθόν, το εξηγούμε με τα έργα μας: Με τα γεωτρύπανά μας και με τις συμφωνίες μας» δήλωσε αρχικά ο κ. Τσαβούσογλου, σε μια αναφορά στη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης.

Και συνέχισε:

«Το κάναμε αυτό, αλλά θέλουμε να κάνουμε μονόπλευρα στο μέλλον; Όχι. Είμαστε έτοιμοι για διάλογο με όλους, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας».

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή, σε κοινή συνέντευξη με τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών, Λούτζι Ντι Μάιο, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Η Ιταλία μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη λύση δια του διαλόγου και της διπλωματίας» δήλωσε, ενώ ανέφερε ότι η Τουρκία πάντοτε στήριξε «τον διαμοιρασμό του πλούτου της ανατολικής Μεσογείου από όλες τις χώρες γύρω από την ανατολική Μεσόγειο». Δείτε τι έγινε χθες

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας είχε δηλώσει ότι δεν μπορεί κάθε νησί να έχει υφαλοκρηπίδα, κατηγορώντας την Ελλάδα ότι «ζει μέσα σε ένα τέτοιο όνειρο».

«Προσπαθούν να μας αφήσουν μόνο αυτή την κόκκινη ζώνη» είπε ο Τούρκος υπουργός, δείχνοντας τους σχετικούς χάρτες. «Κι ενώ εμείς λέμε ότι αυτό δεν είναι δυνατό, η Ελλάδα ζει μέσα σε ένα τέτοιο όνειρο. Το Καστελόριζο είναι ξεκάθαρα ορατό δύο χιλιόμετρα από την Τουρκία. Eμείς ως Τουρκία θέλουμε η ανατολική Μεσόγειος να είναι ένα πεδίο συνεργασίας και όχι σύγκρουσης. Την ίδια διάθεση και σκέψη είδαμε να υπάρχει και στην Ιταλία. Αλλά αυτή τη στιγμή δυστυχώς ως αποτέλεσμα της προσπάθειας για αποκλεισμό της Τουρκίας δεν υπάρχει αυτή η συνεργασία. Κι εμείς για να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας αναγκαστήκαμε να κάνουμε βήματα. [….] Το έχω πει σε όλους και κυρίως στην Ελλάδα ότι είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε».»

Έμμεση απάντηση στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση της Αθήνας ότι το διεθνές δίκαιο παρέχει στα νησιά το δικαίωμα σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, όπως ακριβώς ισχύει και με την ηπειρωτική χώρα.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria