Αρχηγός ΓΕΕΘΑ: Πρώτα θα κάψουμε και μετά θα ρωτήσουμε όποιον πατήσει ελληνικό έδαφος - OlaDeka

Αρχηγός ΓΕΕΘΑ: Πρώτα θα κάψουμε και μετά θα ρωτήσουμε όποιον πατήσει ελληνικό έδαφος

«Αν συμβούν τέτοια πράγματα, η Ελλάδα θα εξασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, υπάρχει δέσμη μέτρων κλιμακούμενη»: Αυτό δήλωσε σε δημοσιογράφος ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος, κληθείς να σχολιάσει το πώς θα αντιδράσει η Ελλάδα σε περίπτωση που η Τουρκία προχωρήσει σε έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Ο στρατηγός κ. Φλώρος συνέχισε: «Αν θα φτάσουμε σε καθαρά στρατιωτική δράση, είναι κι αυτή μια πιθανότητα. Δεν την έχει αποκλείσει κανένας. Δεν υπάρχει σημειακή κρίση, θα εξαπλωθεί αμέσως, δεν είναι δυνατόν να γίνει κάτι στο Καστελόριζο και να μην εξαπλωθεί παντού».

«Μετά τον Έβρο ήρθαν υπερπτήσεις, σπασμωδικές κινήσεις, πρωτοφανή πράγματα», τόνισε αναφερόμενος στην τουρκική επιθετικότητα το διάστημα που ακολούθησε τα γεγονότα στον Έβρο, στις 28 Φεβρουαρίου. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ προειδοποίησε όποια χώρα αποπειραθεί να καταλάβει ελληνικό έδαφος: «Όποιος πατήσει τα ποδάρια του πάνω πρώτα θα τον κάψουμε και μετά θα πάμε να δούμε ποιος ήτανε».

«Εγώ έχω κάθε καλή πρόθεση να μιλήσω με τον Τούρκο αρχηγό αλλά δεν μπορώ να το κάνω υπό πίεση, υπό απειλή, υπό τον κίνδυνο επεισοδίου, και καθημερινής καταπόνησης των ενόπλων δυνάμεών μας», είπε και αναφέρθηκε στο γεγονός ότι «η Τουρκία ενοχλεί πολλά εθνικά συμφέροντα. Του Ισραήλ, της Συρίας, της Αιγύπτου, της Γαλλίας, μεγάλου μέρους της Λιβύης, της Κύπρου, της Ελλάδας. Ενοχλεί πολλά κράτη».

Αναφορικά με τις δηλώσεις του τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ανέφερε ότι βάσει του Δικαίου της Θάλασσας, του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και των τοποθετήσεων μεγάλων δυνάμεων, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, τα ελληνικά νησιά έχουν τόσο υφαλοκρηπίδα όσο και ΑΟΖ , ενώ σε ό,τι αφορά τι εν εξελίξει συζητήσεις της Ελλάδας με την Αίγυπτος για την οριοθέτηση αποκλειστικής οικονομικής ζώνης, οι κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως η συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Ιταλία συνιστά ένα καλό προηγούμενο.

Ο ίδιος επανέλαβε δε ότι η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, ενώ παρέπεμψε στις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος ζήτησε πιο αποφασιστική αντίδραση από την Ε.Ε. στην τουρκική προκλητικότητα. «Θέλουμε σχέσεις καλής γειτονίας. Είναι στο χέρι της άλλης πλευράς» συνέχισε ο κ. Πέτσας, ερωτηθείς για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria