ΑΡΣΥ - Όχι στην ιδιωτικοποίηση του νερού - OlaDeka

ΑΡΣΥ – Όχι στην ιδιωτικοποίηση του νερού

Όχι στην ιδιωτικοποίηση του νερού

Η κυβέρνηση της ΝΔ προχωράει ταχύτατα και στην ιδιωτικοποίηση του νερού μέσω ΣΔΙΤ στο 80% των αποθεμάτων νερού της Ελλάδας

Συγκεκριμένα: Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών Προχώρησε εντελώς αιφνιδιαστικά σε διαγωνισμούς για την ιδιωτικοποίηση του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος της ΕΥΔΑΠ (φράγματα, ταμιευτήρες υδροηλεκτρικές μονάδες και άλλες εγκαταστάσεις) που μέχρι τώρα διαχειρίζεται το δημόσιο μέσω της ΕΥΔΑΠ. Το δίκτυο αυτό εκτείνεται σε τέσσερις νομούς, Αιτωλοακαρνανίας, Φωκίδας, Βοιωτίας και Αττικής, περιλαμβάνει τα φράγματα του Μόρνου, του Ευήνου και το κανάλι με το οποίο το νερό πάει στην Αθήνα, την λίμνη Υλίκη, αντλιοστάσια, κτλ.  Η ιδιωτικοποίηση γίνεται μέσω ΣΔΙΤ και αφορά το 80% των αποθεμάτων νερού της Ελλάδας

Αυτό είναι η αρχή και ανοίγει το δρόμο στην πώληση όλων των δημόσιων εταιριών Ύδρευσης σε όλη τη Χώρα. Η εμπειρία από άλλες χώρες έχει καταδείξει ότι η ιδιωτικοποίηση του νερού έχει οδηγήσει σε εκτίναξη των τιμών και σε ορισμένες περιπτώσεις σε κίνδυνο της δημόσιας υγείας και ευημερίας.

Όλα τα παραπάνω, συμβαίνουν όταν η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ & ΕΥΑΘ  είναι σε πλήρη εξέλιξη. Η Suez και η HMG έχουν βάλει στο χέρι πακέτο μετοχών από χρόνια σε υλοποίηση των νόμων της αγοράς των κυβερνήσεων Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ της κατεύθυνσης των ιδιωτικοποιήσεων της Ε.Ε..

Η ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεων παροχής κοινωνικών αγαθών φέρνει καταστροφικές συνέπειες στην υγεία, το περιβάλλον, τις εργασιακές σχέσεις, τις τιμές για τα λαϊκά νοικοκυριά. Είτε η ιδιωτικοποίηση προωθείται με τη λειτουργία τους με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, είτε μέσω του μάνατζμεντ, είτε μέσω ΣΔΙΤ με την παραχώρηση της ιδιοκτησίας τους.

 Οι τεχνητές λίμνες, οι ταμιευτήρες και τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια είναι βασικά στην ύδρευση και άρδευση γι αυτό μας βρίσκει αντίθετους και η πώληση τέτοιων περιουσιακών στοιχείων της ΔΕΗ. Εκτός όλων των άλλων κακών θα καλεστούν και οι αγρότες της Περιοχής μας (λίμνη πολυφύτου, Ιλαρίωνα κλπ) να πληρώσουν πανάκριβα τα νερά που χρησιμοποιούν για την άρδευση των Καλλιεργειών τους.

Αν οι ιδιωτικοποιήσεις σήμερα αφορούν υπηρεσίες και υποδομές αύριο έχουν ως στόχο τους ίδιους τους φυσικούς πόρους που αποτελούν Κοινωνικό αγαθό απολύτως απαραίτητο για την επιβίωση ανθρώπων, φυτών και ζώων. Ενώ κρύβουν επιμελώς το μόνο πραγματικό ενδιαφέρον των ιδιωτών επενδυτών που είναι το κέρδος. 

Η πρόσβαση στο νερό είναι ανθρώπινο δικαίωμα (ΟΗΕ 2010)

Ο «αγοραίος» καπιταλισμός στον οποίο δίνει «γη και ύδωρ» η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, όπως έκαναν και όλες οι προηγούμενες, αφού αποκομίζει ήδη τεράστια κέρδη από την ιδιωτικοποίηση του ρεύματος βάζει στο στόχαστρο και τα νερά! Οι εταιρείες ύδρευσης είναι στρατηγικής σημασίας για τα λαϊκά συμφέροντα και δεν μπορούν με κανένα τρόπο και μορφή και για κανένα λόγο να εκχωρούνται σε ιδιωτικά συμφέροντα. Χρειάζεται να ανήκουν στο δημόσιο και να λειτουργούν με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο για όφελος του λαού. Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό, δεν είναι εμπόρευμα.

«ΥΓΕΙΑ, ΠΑΙΔΕΙΑ, ΡΕΥΜΑ ΚΑΙ ΝΕΡΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟ ΛΑΟ»

Η «Αριστερή συμπόρευση για την ανατροπή στη Δυτική Μακεδονία» πιστή στην υπεράσπιση των συμφερόντων των κατοίκων της Δυτικής Μακεδονίας καταδικάζει όλες αυτές τις κυβερνητικές επιλογές και συμπαρατάσσεται με όλους τους αγωνιζόμενους πολίτες της Χώρας και παλεύει για: Να επανέλθουν και να παρέχονται όλα τα κοινωνικά αγαθά, (ρεύμα, νερό κλπ) αποκλειστικά από το Δημόσιο. Το ρεύμα και το νερό είναι απαραίτητο σε όλους τους πολίτες ασχέτως της οικονομικής τους κατάστασης γι αυτό θα πρέπει να παρέχονται αποκλειστικά από δημόσιους φορείς που θα λειτουργούν με τη συμμετοχή και τον έλεγχο των εργαζομένων και της κοινωνίας με στόχο τις λαϊκές ανάγκες και όχι το κέρδος.

Κοζάνη 10/6/2020

Το Γραφείο Τύπου

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria