«Έκρηξη» οργής με διεθνείς διαστάσεις – Οι ΗΠΑ «βυθίζονται» στο χάος - OlaDeka

«Έκρηξη» οργής με διεθνείς διαστάσεις – Οι ΗΠΑ «βυθίζονται» στο χάος

“Από ασφυξία λόγω συμπίεσης του λαιμού” πέθανε ο Τζορτζ Φλόιντ σύμφωνα με ανεξάρτητη ιατροδικαστική έκθεση, που διενεργήθηκε κατόπιν αιτήματος της οικογένειας του θύματος. Πρόκειται για ανθρωποκτονία σημειώνει η έκθεση. «Η διαρκής πίεση στη δεξιά πλευρά της καρωτίδας αρτηρίας του Φλόιντ εμπόδισε τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο και το βάρος στην πλάτη του εμπόδισε την ικανότητά του να αναπνέει», δήλωσε δικηγόρος της οικογένειας του Φλόιντ μετά την έκθεση της αυτοψίας.

Οι εκτιμήσεις αυτές αντικρούουν τα προκαταρκτικά ευρήματα του ιατροδικαστή της κομητείας Χένεπιν ότι ο 46χρονος πέθανε από έναν συνδυασμό παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής ύπαρξης ουσιών στον οργανισμό του και μιας υποκείμενης ιατρικής πάθησης.

Ο πρώην αστυνομικός Ντέρεκ Τσόβιν, 44 ετών, εκείνος που είχε γονατίσει στον λαιμό του Φλόιντ, κατηγορείται για φόνο 3ου βαθμού και ανθρωποκτονία εξ αμελείας. Αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση ύψους 500.000 δολαρίων και πρόκειται να εμφανιστεί στο δικαστήριο στις 8 Ιουνίου.

Έκκληση για ειρηνικές διαδηλώσεις από τον αδερφό του Φλόιντ

Ένας εκ των αδελφών του Τζορτζ Φλόιντ, επισκέφθηκε ένα αυτοσχέδιο μνημείο για τον δολοφονηθέντα άνδρα και προέτρεψε τους διαδηλωτές να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις, να το κάνουν, όμως, ειρηνικά και να αποφεύγουν τη βία.

«Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό, ειρηνικά», είπε ο Τέρενς Φλόιντ. Ο ίδιος απηύθυνε έκκληση στους Αμερικανούς να ενημερωθούν για την πολιτική και να «ψηφίσουν», διότι «με αυτόν τον τρόπο θα τους καταφέρουμε πλήγμα, επειδή είμαστε πολλοί». Ο Τέρενς Φλόιντ σημείωσε πως οι βίαιες διαδηλώσεις «ίσως να (μας) κάνουν να νιώθουμε καλά αυτή τη στιγμή», όμως βλάπτουν. Πρόσθεσε, δε, ότι πολλοί συχνά περιστατικά αστυνομικής βίας οδήγησαν σε βίαιες διαδηλώσεις χωρίς να επιφέρουν πολιτική αλλαγή. «Αυτό που όλοι εσείς κάνετε, δεν κάνετε τίποτα, διότι δεν θα φέρετε πίσω τον αδελφό μου», τόνισε. «Δεν θα ήθελε όλοι εσείς να το κάνετε αυτό. Ηρεμήστε».

“Φλέγεται” η Αμερική

Με αμείωτη ένταση μαίνονται για έκτη συνεχή ημέρα οι ταραχές στις ΗΠΑ, μετά τη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικό στη Μινεάπολη της Μινεσότα. Ειδικά στην πόλη αυτή, το Σαββατοκύριακο συνελήφθησαν 481 άτομα, σύμφωνα με την αστυνομία. Εξ αυτών, οι 276 έγιναν την Κυριακή προς Δευτέρα, ενώ όλο το Σαββατοκύριακο, στους δρόμους υπήρχαν φωτιές, δακρυγόνα και πολίτες που πετούσαν αντικείμενα στους αστυνομικούς.

Μέχρι στιγμής, 10 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των ταραχών. Οι δύο τελευταίοι θάνατοι σημειώθηκαν στην Αϊόβα, όπου οι διαδηλωτές σκοτώθηκαν από πυρά αστυνομικών ενώ ένας αστυνομικός τραυματίστηκε. Το τελευταίο 24ωρο έχασε τη ζωή του κι άλλος ένας άνθρωπος στο Λουίσβιλ στο Κεντάκι. Η Εθνοφρουρά έχει δραστηριοποιηθεί σε τουλάχιστον 26 πολιτείες, μεταξύ αυτών και την Ουάσινγκτον. Όπως σημειώνει το δημοσίευμα του CNN, παρότι σε πολλές περιπτώσεις οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται ειρηνικά, η βία και τα έκτροπα έχουν προκαλέσει σκηνικό πολέμου σε δεκάδες πόλεις, που επιβάλουν απαγόρευση κυκλοφορίας προκειμένου να αποτρέψουν τις διαδηλώσεις.

Σε 40 αμερικανικές πόλεις, οι αρχές έχουν επιβάλλει απαγόρευση κυκλοφορίας, ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις οι πολίτες αψήφισαν τις απαγορεύσεις. Το σενάριο της απαγόρευσης σκέφτεται και η Νέα Υόρκη, όπου ο κυβερνήτης Άντριου Κουόμο θα συζητήσει με τον Μπιλ ντε Μπλάζιο, η κόρη του οποίου έχει συνελήφθη, προσπαθώντας να μπλοκάρει μια διασταύρωση στο Μανχάταν. Σύμφωνα με αναφορές, η 25χρονη Κιάρα ντε Μπλάζιο τέθηκε υπό κράτηση και έδωσε ως τόπο κατοικίας τον τόπου που διαμένει ο δήμαρχος της πόλης, χωρίς να πει στην αστυνομία ότι είναι κόρη του.

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο δήλωσε πως είναι περήφανος για την κόρη του, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες ότι η 25χρονη κόρη του Κιάρα συνελήφθη κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στην πόλη. Σημείωσε την ηλικία της και ότι εκείνη δεν του ζήτησε την άδεια προτού πάει για να διαδηλώσει. «Είμαι υπερήφανος για εκείνη, που νοιάζεται τόσο πολύ και είναι διατεθειμένη να βγει εκεί έξω και να κάνει κάτι για αυτό», τόνισε. Ο Μπιλ ντε Μπλάζιο είπε ότι έκτοτε έχει μιλήσει με την κόρη του, που του αφηγήθηκε τη δική της εκδοχή των γεγονότων. «Διαδήλωνε ειρηνικά», τόνισε.

«Πιστεύει πως ό,τι έκανε, το έκανε υπό το πνεύμα μιας ειρηνικής, με σεβασμό διαμαρτυρίας». Περισσότεροι από 300 άνθρωποι συνελήφθησαν στην πόλη της Νέας Υόρκης το βράδυ του Σαββάτου. Το ABC News μετέδωσε πως η Κιάρα ντε Μπλάζιο βρισκόταν μεταξύ μιας ομάδας διαδηλωτών που αρνήθηκε να απομακρυνθεί από έναν δρόμο που είχε αποκλείσει.

Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 7 το απόγευμα της Δευτέρας 1η Ιουνίου για τις δύο επόμενες ημέρες ανακοινώθηκε στην Ουάσινγκτον, μετά τον εμπρησμό εκκλησίας κοντά στον Λευκό Οίκο, αλλά και τις συγκρούσεις διαδηλωτών με αστυνομικούς. Απαγόρευση κυκλοφορίας θα ισχύσει στο Μπέβερλι Χιλς, τη Σάντα Μόνικα, ενώ στο Ατλάντικ Σίτι το μέτρο θα ισχύσει για όλη την εβδομάδα.  Ταραχές εκδηλώθηκαν και στην Οκλαχόμα όπου η αστυνομία ανακοίνωσε ότι σκόρπισε το πλήθος ποτυ είχε συγκεντρωθεί κοντά στα κεντρικά γραφεία, όταν οι διαμαρτυρίες έγιναν μη ειρηνικές και οι πολίτες έριξαν αντικείμενα στους αστυνομικούς. Και εκεί επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας.

Ο Τραμπ

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επέκρινε την απάντηση των Αμερικανών κυβερνητών στις διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε ολόκληρη τη χώρα, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης, λέγοντάς τους ότι θα πρέπει να υιοθετήσουν σκληρότερη στάση και ότι η τωρινή απάντησή τους τούς κάνει να φαίνονται αδύναμοι, σύμφωνα με πληροφορίες αμερικανικών ΜΜΕ. «Πρέπει να επιβάλλεστε, εάν δεν επιβάλλεστε, χάνετε τον χρόνο σας. Θα σας πατήσουν, θα φαίνεστε σαν βλάκες. Πρέπει να επιβληθείτε», είπε ο Τραμπ, σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS, που επικαλέστηκε την ηχογράφηση της τηλεδιάσκεψης.

Ο Τραμπ απείλησε να υιοθετήσει κι ο ίδιος σκληρότερη στάση και να «ενεργοποιήσει» τον υπουργό Δικαιοσύνης Μπιλ Μπαρ, μεταδίδει το CBS. Προέτρεψε τους κυβερνήτες να επιδιώξουν την επιβολή τιμωρίας, να προβούν σε σαρωτικές συλλήψεις και να περάσουν νόμους κατά της πυρπόλησης σημαιών, αναφέρουν το CBS και οι New York Times. Εκπρόσωποι του Λευκού Οίκου δεν έχουν προς το παρόν ανταποκριθεί σε αίτημα να σχολιάσουν την τηλεδιάσκεψη, που είχε ο Αμερικανός πρόεδρος, στον απόηχο των βίαιων επεισοδίων που ξέσπασαν κατά τη διάρκεια ειρηνικών διαδηλώσεων για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, ενός άοπλου Αφροαμερικανού, κατά τη σύλληψή του στη Μινεάπολη την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, ο Δημοκρατικός κυβερνήτης του Ιλινόι Τζ. Μπ. Πρίτσκερ είπε στον Τραμπ ότι η ρητορική του επιδεινώνει μια ήδη εκρηκτική κατάσταση, για να ακολουθήσει η απάντηση σε απότομο ύφος από τον Ρεπουμπλικανό δισεκατομμυριούχο. Ο Μπαρ, που αναμένεται να συναντηθεί με τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο σήμερα, συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη, γράφει η Wall Street Journal.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία απευθύνεται στους διαδηλωτές που έχουν κατακλύσει τους δρόμους της χώρας για τον θάνατο ενός Αφροαμερικανού στα χέρια της αστυνομίας, καλώντας τους πολίτες να «διοχετεύσουν τη δικαιολογημένη οργή τους σε ειρηνική, διαρκή και αποτελεσματική δράση». Ο πρώτος Αφροαμερικανός πρόεδρος των ΗΠΑ λέει ότι οι πολίτες πρέπει να αφυπνίσουν τους άλλους για την αδικία, ακόμα και μέσω των διαδηλώσεων διαμαρτυρίας, αλλά να μεταφράζουν αυτήν τη συναίσθηση σε υψηλή προσέλευση στις κάλπες και εκλογή κυβερνητικών αξιωματούχων που ανταποκρίνονται στα αιτήματά μας».

Ο Ομπάμα αναγνώρισε ότι οι διαδηλώσεις είναι αποτέλεσμα ζητημάτων που δεν αντιμετώπισαν εδώ και καιρό οι εκλεγμένοι αξιωματούχοι, καταδικάζοντας, την ίδια στιγμή, τη βία και τις λεηλασίες. «Τα κύματα των διαδηλώσεων σε ολόκληρη τη χώρα αντιπροσωπεύουν μια γνήσια και νόμιμη οργή για την αποτυχία δεκαετιών να μεταρρυθμιστούν οι αστυνομικές πρακτικές και το ευρύτερο σύστημα ποινικής δικαιοσύνης στις ΗΠΑ», τονίζει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ανάγκη να αναγνωριστεί ο «συνεχής, διαβρωτικός ρόλος που ο ρατσισμός διαδραματίζει στην κοινωνία μας» και να θεσπιστούν μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση όλου αυτού, προσθέτοντας πως «χρειάζεται μια πραγματική αλλαγή». «Πρέπει να κινητοποιηθούμε για να αφυπνίσουμε τους άλλους και πρέπει να οργανωθούμε και να ψηφίσουμε για να διασφαλίσουμε ότι θα εκλέξουμε υποψηφίους που θα ενεργήσουν μέσω μεταρρυθμίσεων», γράφει ο Μπαράκ Ομπάμα.

ΟΗΕ: Να διερευνηθούν τα κρούσματα αστυνομικής βίας

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εκτιμά ότι αν οι διαδηλώσεις πρέπει να πραγματοποιούνται ειρηνικά, η αστυνομική βία πρέπει να διερευνάται στις ΗΠΑ, όπως και σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, ανέφερε σήμερα ο εκπρόσωπός του. «Οι αρχές πρέπει να επιδεικνύουν αυτοσυγκράτηση στον τρόπο που διαχειρίζονται τους διαδηλωτές στις ΗΠΑ», όπως και αλλού, πρόσθεσε ο Στεφάν Ντουζαρίτς, κατά την καθημερινή του ενημέρωση του Τύπου. «Είδαμε τις τελευταίες ημέρες κρούσματα αστυνομικής βίας. Όλα τα κρούσματα πρέπει να διερευνηθούν», δήλωσε.

«Οι δυνάμεις της αστυνομίας ανά τον κόσμο πρέπει να λαμβάνουν κατάλληλη κατάρτιση όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα. Και χρειάζεται επίσης επένδυση στην κοινωνική και την ψυχολογική υποστήριξη προς την αστυνομία για να μπορεί να κάνει ένα αποτελεσματικό έργο στην προστασία της ανθρώπινης κοινότητας», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος. Ο επικεφαλής του ΟΗΕ εκφράζει επίσης ανησυχία για τις επιθέσεις κατά δημοσιογράφων που παρατηρήθηκαν τις τελευταίες ημέρες στις ΗΠΑ, όπως δήλωσε.

Σε μήνυμά του στο Twitter αυτό το Σαββατοκύριακο, ο Αντόνιο Γκουτέρες είχε υπογραμμίσει πως «όταν οι δημοσιογράφοι δέχονται επίθεση, τότε οι κοινωνίες είναι αυτές που δέχονται επίθεση». «Καμιά δημοκρατία δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς την ελευθερία του Τύπου», επισήμανε ο επικεφαλής του ΟΗΕ. Μετά τον θάνατο πριν από μια εβδομάδα του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από λευκό αστυνομικό, οι ΗΠΑ συγκλονίζονται από βίαιες διαδηλώσεις που καταγγέλλουν τις αστυνομικές ωμότητες και τον ρατσισμό.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria