SpaceX: Η εκτόξευση της επανδρωμένης αποστολής - OlaDeka

SpaceX: Η εκτόξευση της επανδρωμένης αποστολής

Μία ακόμα χρυσή σελίδα στην ιστορία της ανθρωπότητας γράφτηκε το Σάββατο στις 22:22 ώρα Ελλάδος, καθώς με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η προσπάθεια της SpaceX του Έλον Μασκ να εκτοξεύσει από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στην Φλόριντα την κάψουλα SpaceX Dragon, τοποθετημένη επάνω σε έναν πύραυλο Falcon 9. Ο καιρός έκανε το χατήρι στους αστροναύτες και δεν υπήρξαν τεχνικά ζητήματα. Η εκτόξευση έγινε από την ιστορική πλατφόρμα 39Α από την οποία πριν από 51 χρόνια είχε απογειωθεί η αποστολή Απόλλων 11 με τον Νιλ Άρμστρονγκ, ο οποίος έγινε και ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε το πόδι του στη Σελήνη.

Οι δύο αστροναύτες της NASA – ο Μπομπ Μπένκεν και ο Ντουγκ Χάρλεϊ- επιβιβάστηκαν σε πύραυλο της SpaceX, της πρώτης ιδιωτικής εταιρείας στην οποία εμπιστεύθηκε η NASA και αφού η κάψουλα αποκολλήθηκε επιτυχώς αναμένεται να προσδέσουν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, όπου οι δύο βετεράνοι κοσμοναύτες θα παραμείνουν έως τις αρχές Οκτωβρίου και στη συνέχεια θα επιστρέψουν στη Γη.

Δείτε video της εκτόξευσης:

NASA@NASA

We have liftoff. History is made as @NASA_Astronauts launch from @NASAKennedy for the first time in nine years on the @SpaceX Crew Dragon:

Ενσωματωμένο βίντεο

185 χιλ.10:24 μ.μ. – 30 Μαΐ 202069,5 χιλ. άτομα συζητούν σχετικά με αυτό

Είναι η πρώτη φορά από το 2011 που η εκτόξευση επανδρωμένης διαστημικής αποστολής πραγματοποιείται από το αμερικανικό έδαφος.

Ο πύραυλος εν πτήσει

NASA@NASA

Vehicle is supersonic. #LaunchAmerica

Ενσωματωμένο βίντεο

107 χιλ.10:25 μ.μ. – 30 Μαΐ 2020 26,4 χιλ. άτομα συζητούν σχετικά με αυτό

Μέσα σε εκκωφαντικό θόρυβο που έφθασε χιλιόμετρα μακριά στις ακτές της Φλόριντα, ένας πύραυλος Falcon 9 της εταιρείας SpaceX του Ελον Μασκ απογειώθηκε στις 15.22 τοπική ώρα (22.22 ώρα Ελλάδος) και τα πρώτα λεπτά της πτήσης εκτυλίχθηκαν χωρίς προβλήματα, σύμφωνα με την απευθείας αναμετάδοση της αποστολής της NASA.

Το πλήρωμα μπαίνει σε τροχιά

NASA@NASA

Stage 1 entry burn has started. The #LaunchAmerica crew is heading into orbit.

Ενσωματωμένο βίντεο

19,8 χιλ.10:32 μ.μ. – 30 Μαΐ 2020 4.384 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό

Ο πρώτος όροφος του πυραύλου αποκολλήθηκε όπως ήταν προγραμματισμένο έπειτα από πτήση δύο λεπτών, καθώς ο πύραυλος πετούσε με ταχύτητα 4000χλμ/ώρα, ενώ ο δεύτερος όροφος εξακολουθούσε να προωθεί την κάψουλα Crew Dragon προς τον προορισμό της, τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Η επιτυχής αποκόλληση του Dragon

NASA@NASA

Crew Dragon has successfully separated. Next stop? The International @Space_Station. #LaunchAmerica

Ενσωματωμένο βίντεο

32,1 χιλ.10:37 μ.μ. – 30 Μαΐ 2020 8.062 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό

Πρόκειται για την πρώτη αποστολή αστροναυτών στον ISS με διαστημόπλοιο ιδιωτικής εταιρείας, για λογαριασμό της NASA.

Είναι επίσης η πρώτη τροχιακή επανδρωμένη αποστολή από αμερικανικό έδαφος για σχεδόν μία δεκαετία, από την εποχή των διαστημικών λεωφορείων. Η κάψουλα Crew Dragon χωρίς πλήρωμα προσέγγισε τον ISS το Μάρτιο του 2019. Η αποστολή Demo-1 ολοκληρώθηκε τότε με επιτυχία, ενώ η σημερινή αποστολή έχει ονομασία Demo-2.

Η εκτόξευση σηματοδοτεί την πρώτη ιδιωτική διαστημική διαδρομή. «Δεν είχαμε ποτέ δύο ανθρώπους να εκτοξεύονται στο διάστημα με ένα εμπορικό διαστημικό σκάφος. Αυτή αποτελεί απόλυτη πρωτιά. Είναι μια επική στιγμή», είχε δηλώσει ο Λουίγκι Πελούζο, αναλυτής της αεροδιαστημικής στο AlixPartners, στην πρώτη αποτυχημένη προσπάθεια εκτόξευσης.

Υπενθυμίζεται ότι λόγω του καιρού, δεν κατέστη δυνατό να εκτοξευτεί ο πύραυλος Falcon 9 του Μασκ στις 27 Μαΐου, ενώ όλος ο πλανήτης ανυπομονούσε να δει τους αστροναύτες Ρόμπερτ Μπένκεν και Ντάγκλας Χάρλεϊ να ξεκινούν το ταξίδι τους προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Η αποστολή, γνωστή ως Demo-2, είναι, ουσιαστικά, μια «αποστολή επίδειξης», σύμφωνα με τη NASA, για να δείξει την ικανότητα της Space X να μεταφέρει αστροναύτες στον διαστημικό σταθμό και πίσω με ασφάλεια. Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά και η κάψουλα Crew Dragon εγκριθεί από τη NASA, πολύ σύντομα θα αρχίσουν να σχεδιάζονται και οι πιο μακροπρόθεσμες επανδρωμένες αποστολές στο διάστημα.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria