Capital Economics: Εφιαλτική πρόβλεψη για τον ευρωπαϊκό Νότο – Η Ελλάδα “ο πιο αδύναμος κρίκος” - OlaDeka

Capital Economics: Εφιαλτική πρόβλεψη για τον ευρωπαϊκό Νότο – Η Ελλάδα “ο πιο αδύναμος κρίκος”

Tον ασύμμετρο αντίκτυπο της πανδημίας στο ΑΕΠ των κρατών- μελών της Ευρωζώνης επιβεβαιώνουν τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου, όπως σχολιάζει η Capital Economics, η οποία και προειδοποιεί ότι ο «πόνος» θα είναι μεγαλύτερος για κάποιες χώρες και τους επόμενους μήνες. Μεταξύ των χωρών, που πλήττονται σε μεγαλύτερο βαθμό είναι και η Ελλάδα. 

Όπως αναφέρει σε σχόλιό της για τα σημερινά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα τα οποία και δείχνουν ιστορικών διαστάσεων «βουτιά» στο ΑΕΠ της Ευρωζώνης το ισχυρότερο χτύπημα δέχονται οι χώρες με τα πιο αυστηρά και παρατεταμένα lockdown και εκείνες με μεγάλη εξάρτηση από τον τουρισμό. Ο ευρωπαϊκός Νότος, δηλαδή Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα συνδυάζει και τα δύο αυτά στοιχεία. Για τη χώρα μας μάλιστα οι ειδικοί της CE είναι άκρως απαισιόδοξοι, βλέποντας ύφεση έως και 15% φέτος.

Σύμφωνα με την naftemporiki.gr, το πρώτο τρίμηνο του έτους το ΑΕΠ στη ζώνη του ευρώ συρρικνώθηκε 3,8% σε σχέση με το προηγούμενο. Δεν υπάρχουν ακόμη αναλυτικά στοιχεία για το τι διαμόρφωσε την πτώση αυτή, αλλά τα δεδομένα για την κάθε χώρα από τις εθνικές στατιστικές υπηρεσίες δείχνουν ότι έχουμε ραγδαία πτώση σε όλα τα συστατικά της ζήτησης: κατανάλωση νοικοκυριών, επενδύσεις επιχειρήσεων, εξαγωγές και εισαγωγές.

Σε γενικές γραμμές αυτό που παρατηρεί η CE είναι μία στενή σύνδεση ανάμεσα στον δείκτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης για την αυστηρότητα των περιοριστικών μέτρων, που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπισης της πανδημίας, και στην έκταση της συρρίκνωσης του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο. Η γερμανική οικονομία για παράδειγμα είδε το ΑΕΠ της να υποχωρεί λιγότερο από ό,τι η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία που έλαβαν αυστηρότερα μέτρα για μεγαλύτερη διάρκεια.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria