Agro-U - Ελληνική καινοτομία φέρνει σε επαφή αγρότες και εργατικό δυναμικό - OlaDeka

Agro-U – Ελληνική καινοτομία φέρνει σε επαφή αγρότες και εργατικό δυναμικό

Ο γεωπόνος Κυριάκος Νικολαΐδης και η προγραμματίστρια Κυριακή Χατζηγεωργίου εξηγούν το σκεπτικό της νέας πλατφόρμας τους, Agro-U, που εξασφαλίζει εργασία σε ανέργους και εργατικά χέρια σε αγρότες.

Η πανδημία του COVID-19 είχε, μεταξύ άλλων, δύο παράπλευρες συνέπειες: από τη μία αύξησε διεθνώς την ανεργία, από την άλλη στέρησε τους αγρότες από απαραίτητα εργατικά χέρια, ιδιαίτερα μετά το κλείσιμο των συνόρων. Στη δεύτερη περίπτωση, το αποτέλεσμα είναι «φρούτα και λαχανικά να κινδυνεύουν να σαπίσουν αμάζευτα στα χωράφια» όπως επισημαίνει στην ιστοσελίδα της μια ολοκαίνουρια, ελληνική πλατφόρμα που επιχειρεί να αντιμετωπίσει τα παραπάνω προβλήματα μέσα από την ίδια καινοτομία.

Ο λόγος για την Agro-U, που φέρνει σε επαφή αγρότες και εργατικό δυναμικό, μέσα από μια συντονισμένη προσπάθεια που έλειπε από τη χώρα. Δημιουργοί της δύο νέοι άνθρωποι, ο Κυριάκος Νικολαΐδης, γεωπόνος, πτυχιούχος της Γεωπονικής του ΑΠΘ, και η Κυριακή Χατζηγεωργίου, προγραμματίστρια, απόφοιτος του Τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Πώς έγινε πράξη η ιδέα

Παρόλο που η χρονική στιγμή του λανσαρίσματός της υπήρξε ιδανική, δεδομένων των νέων συνθηκών του κορονοϊού, η ιδέα προϋπήρχε της πανδημίας και η διαδικτυακή εφαρμογή της είχε αρχίσει να αναπτύσσεται ήδη από το τέλος του 2019, λέει στο Sputnik ο κ. Νικολαΐδης: «Κατάγομαι από αγροτική οικογένεια -οι γονείς μου παράγουν μήλα και κεράσια- και ανέκαθεν γνώριζα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες στην εύρεση εργατικού δυναμικού».

Όπως εξηγεί ο ίδιος, μέχρι τώρα συνήθως οι αγρότες περίμεναν να έρθουν εποχιακοί εργάτες από γειτονικές χώρες, στις πλατείες των χωριών, και τηλεφωνούσαν ο ένας στον άλλο ρωτώντας αν ήξεραν κάποια άτομα που θα μπορούσαν να απασχολήσουν στις εργασίες τους. Έτσι, οι αγρότες δεν μπορούσαν να είναι βέβαιοι ότι θα έβρισκαν εργάτες -ήταν θέμα τύχης– ενώ ταυτόχρονα κάποιοι εργάτες κατέληγαν χωρίς απασχόληση.

Όταν οι εμπνευστές της Agro-U άρχισαν να αναπτύσσουν την πλατφόρμα, απευθύνθηκαν στον ΟΚ!Τhess, «έναν φορέα της Θεσσαλονίκης που βοηθάει τις νέες επιχειρήσεις. Αποκτήσαμε καθοδήγηση, mentoring, και τελικά η Agro-U βγήκε στον αέρα την 1η Απριλίου του 2020».

Πώς λειτουργεί

Προσβάσιμη και από υπολογιστή και από κινητό τηλέφωνο, η Agro-U προσφέρει τη δυνατότητα σε αγρότες και άτομα που ψάχνουν εργασία στον αγροτικό τομέα να συμπληρώσουν τα στοιχεία τους στην αντίστοιχη φόρμα. Κατόπιν, οι διαχειριστές επεξεργάζονται το αίτημά τους και στέλνουν σε κάθε χρήστη οδηγίες για το πώς θα έρθει σε επαφή με τον πιθανό εργοδότη ή εργαζόμενο.

«Όσοι άνεργοι υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα θα μπορούσαν να δηλώσουν συμμετοχή για να βρουν μια εποχιακή εργασία, με την προοπτική μάλιστα αυτή να επεκταθεί χρονικά, καθώς υπάρχει εναλλαγή στις καλλιέργειες» λέει ο κ. Νικολαΐδης. «Μέχρι στιγμής έχουν απευθυνθεί σε εμάς περίπου 2.500 άτομα, τόσο αγρότες όσο και άνθρωποι που ψάχνουν εργασία».

Σε ποιους απευθύνεται

Ποιο είναι το προφίλ εκείνων που έχουν αναζητήσει εργασία μέσα από την Agro-U, τουλάχιστον μέσα στον πρώτο μήνα λειτουργίας της; «Είναι και άντρες και γυναίκες, με μέσο όρο τα 30 χρόνια» απαντά η κ. Χατζηγεωργίου. «Κάποιοι έχουν δουλέψει σε παρόμοιες χειρωνακτικές εργασίες όπως η οικοδομή, ενώ άλλοι προέρχονται από τον κλάδο του τουρισμού, όπου φέτος επικρατεί αβεβαιότητα».

Πέρα από τις εποχιακές εργασίες, υπάρχουν προοπτικές μακροπρόθεσμης απασχόλησης στον αγροτικό τομέα αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα; Οι δημιουργοί της Agro-U πιστεύουν πως ναι.

Για παράδειγμα, «αν κάποιος έχει μια κληρονομιά σε χωριό και δυσκολεύεται να βρει εργασία στην πόλη», όπως σχολιάζει η κ. Χατζηγεωργίου, «το να επιστρέψει στο χωριό να αξιοποιήσει την εκεί περιουσία του είναι μια λύση. Στη χώρα μας έχουμε πάρα πολλές εκτάσεις που μπορούν να καλλιεργηθούν και αν κάποιος ασχοληθεί ουσιαστικά με τον κλάδο, έχει τη δυνατότητα να βγάλει αρκετά χρήματα. Αλλά πρέπει να υπάρχει σαφής ενημέρωση για το τι μπορεί να καλλιεργηθεί και πού, καθώς και ως προς τη διαδικασία καλλιέργειας, γιατί είναι ένα επάγγελμα που εξαρτάται από πολλούς παράγοντες».

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria