Τσιόδρας: «Το lockdown δεν ευθύνεται για τη ζέστη που έρχεται» - 40 νέα κρούσματα - OlaDeka

Τσιόδρας: «Το lockdown δεν ευθύνεται για τη ζέστη που έρχεται» – 40 νέα κρούσματα

Ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε ότι ο ιός δεν έχει εξασθενήσει, αλλά «με την τήρηση των μέτρων τον κρατήσαμε σε χαμηλά επίπεδα, αλλά δεν έχει εξαφανιστεί». «Υπάρχουν χώροι όπου απαιτούνται ειδικές στρατηγικές και επαγρύπνηση όπως οι φυλακές, οι προσφυγικοί καταυλισμοί, οι καταυλισμοί των Ρομά, κλπ Εξακολουθεί να παραμένει δρόμος αντοχής, θα αντέξουμε,θα συνεχίσουμε να ανιχνεύουμε εστίες της νόσου και θα τις αντιμετωπίζουμε. Με ανησυχεί όταν έχουμε εμφάνιση πολλών εστιών σε διαφορετικά μέρη», τόνισε.

Για τα τεστ αντισωμάτων, είπε: «Δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διάγνωση, στην οξεία φάση της νόσου δίνουν ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα». «Το μοριακό τεστ είναι αυτή τη στιγμή το αξιόπιστο τεστ», τόνισε, επαναλαμβάνοντας πως τα τεστ αντισωμάτων δεν είναι απολύτως αξιόπιστα, καθώς χρειάζονται πολλές μέρες, έως και 20, για να δείξουν το σωστό αποτέλεσμα.

«Οι υψηλές θερμοκρασίες που έχουμε είναι σπάνιες για το μήνα Μάιο, το lockdown δεν ευθύνεται για τη ζέστη που έρχεται. Οι υψηλές θερμοκρασίες δεν δικαιολογούν κανέναν εφησυχασμό», πρόσθεσε.

Υπογράμμισε ότι χρειάζονται 30-35 μέρες για να κατέβει το Ρ0 σε 0,5. «Με ανησυχεί να μη γίνει πρακτικά αδύνατο αυτό όταν έχουμε πολλές επιδημίες», είπε.

«Να μείνουμε σοβαροί και να δείξουμε συνέπεια», είπε, σημειώνοντας ότι η αλλαγή στη συμπεριφορά μας που επιβάλλεται για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας «δεν είναι καταναγκαστικά μέτρα». «Να είμαστε πάντως έτοιμοι να ζήσουμε για πολλά ακόμα χρόνια με αυτό τον ιό, μετά έως τώρα δεδομένα», κατέληξε.

Τα κρούσματα

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε 40 νέα κρούσματα του κορονοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2.810, εκ των οποίων το 55% αφορά άνδρες. Από αυτά, 612 (21,8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.452 (52%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 23 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.Η διάμεση ηλικία τους είναι 72 ετών μόλις 10 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 96% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 90 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. 120.015 κλινικά δείγματα έχουν ελεγχθεί.

Ένας 37χρονος ου είχε προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό έχασε τη ζωή του στο νοσοκομείο «Σωτηρία». Σύμφωνα με την ενημέρωση, έπασχε από σπαστική τετραπληγία. Έτσι, ο συνολικός αριθμός θανάτων στη χώρα λόγω του ιού ανέβηκε στους 160.

STATS με τη συνδρομή του γιατρού Σταμάτη Παπασάββα

  • Επιβεβαιωμένα κρούσματα 2810 (+40)
  • Από Ταξίδι 612 (+2) (21,78%)
  • Από επαφή με κρούσμα 1452 (+43) (51,67%)
  • Απροσδιόριστα 746 (-5) (26,55%)
  • ΜΕΘ (-1) 23
  • Νεκροί (+4) 160
  • Τεστ 120015 (+3782)

«Ο ιός δεν κάνει καμιά διάκριση», τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κληθείς να σχολιάσει τον συνωστισμό που παρατηρήθηκε το βράδυ της Πέμπτης στην πλατεία Ομονοίας. «’Ήταν προφανώς λάθος», είπε, για να προσθέσει: «Σας παραπέμπω και στη δήλωση του δημάρχου που παραδέχθηκε το λάθος του».

Ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε επίσης ότι θα είναι ελεύθερη η μετακίνηση από τη Δευτέρα στην ηπειρωτική Ελλάδα- Κρήτη- Εύβοια.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria