Τσιόδρας: Λιγότερο από το 1% μολύνθηκε. Χωρίς τα αυστηρά μέτρα οι νεκροί θα ήταν πάνω από 13.000 - OlaDeka

Τσιόδρας: Λιγότερο από το 1% μολύνθηκε. Χωρίς τα αυστηρά μέτρα οι νεκροί θα ήταν πάνω από 13.000

«Λιγότερο από 1% του πληθυσμού μολύνθηκε», τόνισε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, σημειώνοντας ότι «χωρίς τα αυστηρά μέτρα οι θάνατοι θα ήταν πάνω από 13.000». «Βάσει των μαθηματικών μας εκτιμήσεων είχαμε συνολικό ποσοστό κρουσμάτων κάτω από 1% του πληθυσμού. Σήμερα έχουν καταγραφεί 173 θάνατοι. Με το καλύτερο δυνατό σενάριο, δηλαδή ένα 0,55% και χωρίς τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, δηλαδή μια μείωση των επαφών του πληθυσμού περίπου 10%, ο αριθμός των θανάτων θα είχε μια μέση τιμή 13.685 θανάτους. Ενώ με μία μείωση των επαφών κατά 20% θα ήταν 7.015 θάνατοι. Τα χειρότερα σενάρια δεν τα αναφέρω, γιατί έστω και αργά κάποια μέτρα θα τα παίρναμε. Τότε όμως θα ήταν αργά».

«Όλο αυτόν τον καιρό παραμείναμε άγρυπνοι, έγινε ενίσχυση στις ΜΕΘ, σε μάσκες, σε μέτρα προστασίας για την κοινότητα», για να προσθέσει: «Η πατρίδα μας κατάφερε να επιπεδώσει και να μειώσει την καμπύλη του ιού, ήταν καταλυτική η συμμετοχή του κόσμου». «Ο ιός δεν έχει χάσει την ικανότητα της διασποράς του», είπε και συνέχισε: «Είναι σημαντική η επιφυλακή και η εγρήγορση για 2ο κύμα».

Κάνοντας έναν μακροσκελή απολογισμό της διαδρομής του στη θέση του εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, είπε μεταξύ άλλων: «Παρέμεινα μαθητής περισσότερο παρά καθηγητής , κάποιοι μίλησαν για αντιφάσεις χωρίς να χρησιμοποιήσουν επιστημονικά επιχειρήματα. Ο σύγχρονος κόσμος κλήθηκε να αντιμετωπίσει τον ιό, η επιστήμη παραμένει πιστή στους κανόνες και θα συνεχίσει να παραμένει κοντά στους πολίτες. Επανέλαβα πολλές φορές αυτό που είναι το μοναδικό δεδομένο στην επιστήμη, η αβεβαιότητα».

Και συνέχισε: «Αισθάνθηκα κοντά σας κι ας μην επικοινωνούσα με φυσικό τρόπο. Δεν είχε τον τελευταίο λόγο ο ιός στην πατρίδα μας, η ζωή θα συνεχίσει να νικά. Αντέξαμε όλοι μαζί, συγχαρητήρια σε όλους σας. Σε αυτόν τον αγώνα δρόμου θα παραμείνω ως επιστήμονας. Θέλω να επιστρέψω κ εγώ σταδιακά στα υπόλοιπα καθήκοντα, δεν χρειάζεται αυτή η τακτική ενημέρωση, το πραγματικό R ήταν πολύ κάτω από το 1. Φτάσαμε με πολύ κόπο πολύ μακριά για να επιτρέψουμε οποιοδήποτε πισωγύρισμα».

Τόνισε ότι η επικοινωνία σε καθημερινή ή τακτική βάση σταματάει τον Ιούνιο. Ο κ. Τσιόδρας ολοκλήρωσε την εισήγηση του εμφανώς συγκινημένος.

Τα κρούσματα

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε 10 νέα κρούσματα του κορονοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2.892, εκ των οποίων το 55% αφορά άνδρες. Από αυτά, 628 (21,8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.644 (57%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 18 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. Τέσσερις (27,8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 83,3% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 101 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε έναν ακόμα καταγεγραμμένο θάνατο και 173 θανάτους συνολικά στη χώρα. Οι 52 ήταν γυναίκες (29,7%) και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 94,8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Έχουν συνολικά ελεγχθεί 160.991 κλινικά δείγματα.

STATS με τη συνδρομή του γιατρού Σταμάτη Παπασάββα

  • Επιβεβαιωμένα κρούσματα 2892 (+10)
  • Από Ταξίδι 628 (+1) (21,72%)
  • Από επαφή με κρούσμα 1644 (+4) (56,84%)
  • Απροσδιόριστα 620 (+5) (21,44%)
  • ΜΕΘ (-) 18
  • Νεκροί (+1) 173
  • Τεστ 160991 (+5954)
  • 101 ασθενείς εξήλθαν από τις ΜΕΘ.
΄

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria