Τσιόδρας: Η ταξινόμηση των θανάτων γίνεται με συγκεκριμένα κριτήρια - OlaDeka

Τσιόδρας: Η ταξινόμηση των θανάτων γίνεται με συγκεκριμένα κριτήρια

Οιοσδήποτε θάνατος με συγκεκριμένα κριτήρια δεν μπορεί να αποδοθεί πουθενά άλλου. Ο θάνατος είναι πολυπαραγοντικό φαινόμενο

Τσιόδρας:  «Η ταξινόμηση των θανάτων γίνεται με συγκεκριμένα κριτήρια. Οιοσδήποτε θάνατος με συγκεκριμένα κριτήρια δεν μπορεί να αποδοθεί πουθενά άλλου. Ο θάνατος είναι πολυπαραγοντικό φαινόμενο», είπε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας στην καθημερινή του ενημέρωση αναφερόμενος στον τρόπο θανάτων και καταγραφής τους. Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι «δεν υπήρχε υποεκτίμηση των θανάτων». «Δεν εξυπηρετούμε καμία σκοπιμότητα», είπε, σημειώνοντας ότι «οι Ευρωπαϊκές χώρες και η Ελλάδα δεν υπεισέρχονται στο εάν συνέβαλε πολύ ή λίγο ο κορονοϊός σε κάποιον θάνατο. Ακολουθούμε την επιστημονική τακτική. Δεν εξυπηρετούμε σκοπιμότητες». «Η συντριπτική εικόνα των θυμάτων είχαν συμπτώματα πνευμονίας», πρόσθεσε, ενώ στη συνέχεια -ερωτηθείς σχετικά- απάντησε κατηγορηματικά: «Οι θάνατοι καταγράφονται με ευρωπαϊκές οδηγίες και συγκεκριμένο τρόπο».

Και επανέλαβε: «Για τους θανάτους μίλησα και χθες. Οι θάνατοι καταγράφονται με συγκεκριμένο τρόπο. Δεν κρύβουμε θανάτους. Είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς τι συμβαίνει με τον ιό. Δεν ξέρουμε πόση αξιοπιστία έχουν ακόμα τα αντισώματα. Αυτή τη στιγμή δεν ξέρουμε το ποσοστό διείσδυσης του ιού στην ανθρωπότητα». «Ο κορονοϊός είναι επικίνδυνος και δεν μπορεί να τον αντιμετωπίσεις με χαλαρότητα», πρόσθεσε και συμπλήρωσε: «Με τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν μπορούμε να πούμε ότι ο ιός είναι λιγότερο επικίνδυνος. Το 1/3 της παγκόσμιας κοινότητας επέβαλε lockdown. Μέσα στην αβεβαιότητα πρέπει να κινηθείς με επιστημονικά κριτήρια. Θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση».

Τα κρούσματα

Ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε συνολικά 21 νέα κρούσματα του κορονοϊού SARS-CoV-2, τα 11 αφορούν σε δομή των ενόπλων δυνάμεων. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2.663, εκ των οποίων το 55,5% αφορά άνδρες. 36 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 8 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 97% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 81 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Υπάρχει ένα καταγεγραμμένος θάνατος. Συνολικά οι νεκροί ανέρχονται σε 147. Το 26,4% γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 75 έτη και το 93% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Έχουν συνολικά ελεγχθεί 87.052κλινικά δείγματα.

Ερωτηθείς για το πόσο ασφαλείας είναι οι υφασμάτινες μάσκες, τόνισε: «Έχουμε τοποθετηθεί για τη χρήση μη ιατρικής μάσκας στην καθημερινότητά μας. Είναι ένα συμπληρωματικό μέτρο προστασίας. Η χρήση της υφασμάτινη μάσκας δεν συνοδεύεται με αυξημένο κίνδυνο εάν χρησιμοποιείται σωστά. Ωστόσο εάν δεν γίνεται σωστή χρήση τότε αυτός που την χρησιμοποιεί κινδυνεύει».Κληθείς να σχολιάσει για τη χρήση μάσκας στα σχολεία, τόνισε: «Η χρήση μάσκας στο σχολικό περιβάλλον έγινε για να μην εκτεθούν τα παιδιά στον ιό. Θα συζητήσουμε στην επιτροπή για πιθανά περιστατικά στιγματισμού».

Έκανε λόγο για αισιόδοξα νέα, καθώς -όπως είπε- «ανθρώπινο αντίσωμα παρουσιάστηκε σε ανακοίνωση Ολλανδών επιστημόνων και πρόκειται για μία μεγάλη επιτυχία».

Κληθείς να σχολιάσει για τα κουνούπια, απάντησε ότι «δεν έχουμε εικόνα ότι ο κορονοϊός μεταδίδεται με το τσίμπημα του κουνουπιού».

Για τα ομαδικά αθλήματα, είπε ότι «δεν μπορεί να τοποθετείται η επιτροπή. Η ατομική άθληση δεν απαγορεύεται και φυσικά δεν απαγορεύεται η ατομική άθληση. Συζητήσαμε για αθλήματα με επαφή. Δεν είναι ώρα να ξεθαρρέψουμε πέρα από τη σωματική άθληση».

 «Οποιοσδήποτε άνθρωπος με ύποπτα συμπτώματα θα υποβάλλεται κανονικά σε τεστ για τον ιό», τόνισε.

Δηλώσεις Χαρδαλιά

«Συλλογική η προσπάθεια άρσης των μέτρων. Πρέπει όμως να τηρούμε αυστηρά τα μέτρα. Τα πάντα κρίνονται στη λεπτομέρεια», τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς ενημέρωσε ότι «η ΕΛ.ΑΣ το βράδυ της Τρίτης έκανε ελέγχους σε όλη τη χώρα για περιπτώσεις take away ποτών».

Σχολιάζοντας τα επεισόδια στην Αγία Παρασκευή, ήταν εξαιρετικά επικριτικός, σημειώνοντας ότι υπάρχουν κάποιοι που «δεν αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα της κατάστασης, περιφρονούν τις οδηγίες περί αποφυγής συγχρωτισμού» και πως «αδιαφορούν για τις ευθύνες τους απέναντι στις ευπαθείς ομάδες».

Ενημέρωσε δε ότι η πλατεία του Αγίου Ιωάννου στην Αγία Παρασκευή θα παραμένει κλειστή από τις 9 το βράδυ ως τις 6 το πρωί και πως ισχυρές δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ θα παραμένουν επί τόπου.

«Όπου χρειαστεί θα πάρουμε αντίστοιχα μέτρα. Εξαρτάται από εμάς ποια θα είναι η συνέχιση της επιστροφής στην κανονικότητα», κατέληξε.

STATS με τη συνδρομή του γιατρού Σταμάτη Παπασάββα

  • Επιβεβαιωμένα κρούσματα 2663 (+21)
  • Από Ταξίδι 603 (+5) (22,64%)
  • Από επαφή με κρούσμα 1326 (+9)(49,79%)
  • Απροσδιόριστα 734 (+7) (27,56%)
  • ΜΕΘ (+1) 36
  • Νεκροί (+1) 147
  • Τεστ 87052 (+3302)
  • 82 ασθενείς εξήλθαν από τις ΜΕΘ.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria