Τσιόδρας: «Ένα από τα εμβόλια αποδείχτηκε αποτελεσματικό σε πειραματόζωα» - OlaDeka

Τσιόδρας: «Ένα από τα εμβόλια αποδείχτηκε αποτελεσματικό σε πειραματόζωα»

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας εξέφρασε την ενόχληση του για τις συναθροίσεις σε πλατείες: «Υπάρχει ο κίνδυνος να τα τινάξουμε όλα στον αέρα, η στάση όλων είναι ζήτημα ατομικής ευθύνης», είπε.

Τσιόδρας: Αισιόδοξα νέα αναφορικά με τη μάχη για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού μετέφερε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας στην τακτική του ενημέρωση. Αναφέρθηκε σε δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό Sciense για ένα εμβόλιο με ενθαρρυντικά προς το παρόν αποτελέσματα. «Ένα από τα εμβόλια αποδείχθηκε αποτελεσματικό σε πειραματόζωα. Το εμβόλιο ήταν ασφαλές και τα δεδομένα αυτά υποστηρίζουν την κλινική ανάπτυξη και για ανθρώπους». Και πρόσθεσε: «Ευελπιστούμε ότι ως το τέλος του χρόνου η ανθρωπότητα θα έχει δοκιμάσει πολλά τέτοια εμβόλια».

«Είναι η πρώτη αναφορά σε μελέτη με πειραματόζωα που εξετάζει ένα από τα νέα, υποψήφια εμβόλια. Οι ερευνητές απομόνωσαν τον ιό από ασθενείς, τον απενεργοποίησαν και τον χρησιμοποίησαν σαν εμβόλιο σε πειραματόζωα, όπως ποντίκια και πιθήκους. Τα οποία αφού τα μπόλιασαν με δύο διαφορετικές δόσεις, μετά τα μόλυναν με διαφορετικά είδη κορονοϊών.Τα ζώα που εμβολιάστηκαν με την μεγάλη δόση δεν εμφάνισαν συμπτώματα και καθάρισαν τον ιό από τους πνεύμονες. Το εμβόλιο ήταν ασφαλές και τα δεδομένα αυτά υποστηρίζουν την ταχεία ανάπτυξη εμβολίων για ανθρώπους».

Αναφερόμενος στις μεταλλάξεις, ο κ. Τσιόδρας είπε ότι «δεν ξέρουμε πώς θα επηρεαστεί η πορεία του ιού από αυτές τις αλλαγές». «Ο ιός μεταλλάσσεται και προσαρμόζεται στον άνθρωπο, μια τέτοια μετάλλαξη μπορεί να εξασθενήσει τον ιό», είπε, σημειώνοντας ότι υπάρχει σχετική μελέτη αλλά σε πρώιμο στάδιο. «Τα επιστημονικά δεδομένα δεν επιβεβαιώνουν τις θεωρίες συνωμοσίας ότι ο ιός φτιάχθηκε σε εργαστήριο», τόνισε.

Ο κ. Τσιόδρας είπε ότι «στόχος είναι η επιστροφή στην κανονικότητα, τότε δεν ενοχλούν οι υπαίθριες συναθροίσεις, αλλά δεν είμαστε ακόμη εκεί».

Ασθενείς στο 401 ΓΣΝΑ

Για την επίσκεψή του στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών (ΓΣΝΑ), μετά τα κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν, μίλησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, «σε συνέχεια της χθεσινής ανακοίνωσης περί κρουσμάτων κορονοϊού σε δομή υγείας των Ενόπλων Δυνάμεων και μετά από συνεργασία ΓΕΕΘΑ με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας έγινε επιτόπια επίσκεψη στον εν λόγω χώρο, όπου η πλήρης διερεύνηση της διασποράς του ιού συνεχίζεται με συγκεκριμένο επιστημονικό σχέδιο κι ολοκληρώνεται σταδιακά εκτεταμένος εργαστηριακός έλεγχος που θα εξασφαλίσει την επιτυχή απόκριση. Αυτό θα γίνει με την λήψη των κατάλληλων μέτρων από την Επιτροπή Λοιμώξεων του νοσοκομείου».

Εξήρε τον τρόπο λειτουργίας του νοσοκομείου, τονίζοντας ότι «διαθέτει θαλάμους νοσηλείας για τη νόσο και διαπιστώθηκε η αρτιότητα των υπηρεσιών και των δομών που εξετάζουν ή νοσηλεύουν περιστατικά με τον Covid 19».

«Προσωπικά επισκέφθηκα αυτές τις δομές. Εύχομαι γρήγορα περαστικά στους ασθενείς που επισκεφθήκαμε μαζί με την ομάδα των συναδέλφων ιατρών και νοσηλευτών. Για εμάς που αναπάντεχα κι αθέλητα βρεθήκαμε στο προσκήνιο της επικαιρότητας, η παρουσία μας στο πλευρό των ασθενών είναι και παραμένει η σημαντικότερη παρηγοριά. Αυτό δεν μπορεί να περιγράφεται ή να ωραιοποιείται με λόγια. Μόνον όποιος το έχει ζήσει, μπορεί να το καταλάβει», υπογράμμισε.

Δηλώσεις Χαρδαλιά

«Η προσπάθεια συνεχίζεται, η πανδημία δεν έχει τελειώσει, η άρση των μέτρων γίνεται σταδιακά και σε βάθος χρόνου. Στόχος μας να μη χρειαστεί να κάνουμε βήματα προς τα πίσω», είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, τονίζοντας: «Υπάρχει ο κίνδυνος να τα τινάξουμε όλα στον αέρα, η στάση όλων είναι ζήτημα ατομικής ευθύνης».

«Ούτε αντίσταση κάνουν κάποιοι, ούτε μαγκιά δείχνουν», είπε αναφερόμενος στις συναθροίσεις σε πλατείες και υπογράμμισε: «Η αστυνομία αντιμετωπίζει παραβατικές συμπεριφορές, όχι τον κορονοϊό».

Για τα σχολεία, είπε ότι με τα νέα μέτρα «περιορίζεται ο συνωστισμός κατά την προσέλευση και την αποχώρηση των μαθητών, οι σχολικές αίθουσες πρέπει να διαμορφωθούν με έναν μαθητή ανά θρανία, 15 μαθητές σε κάθε τάξη».

Πρόσθεσε ότι θα υπάρχει απόσταση μεταξύ των μαθητών 1,5 μέτρο μήκος αλλιώς το τμήμα θα χωρίζεται σε υποτμήματα και σημείωσε ότι στα διαλείμματα θα είναι σταδιακή η έξοδος στο προαύλιο, θα υπάρχει αερισμός των αιθουσών και απαγόρευση παιχνιδιών με μπάλα.

«Εάν όλα πάνε καλά οι μετακινήσεις από νομό σε νομό θα επιτραπούν στις 18 Μαΐου. Δεν πρέπει να κάνουμε το λάθος και να πιστέψουμε ότι είμαστε ανίκητοι» κατέληξε.

Η νέα καθημερινότητα στα σχολεία:

  • Περιορίζεται ο συγχρωτισμός και δεν επιτρέπεται η πρωινή συγκέντρωση στο προαύλιο
  • Ο μέγιστος αριθμός των μαθητών στα τμήματα ορίζεται στα 15 (ένας μαθητής ανά θρανίο)
  • Η απόσταση των μαθητών πρέπει να είναι ίση με 1.5 μέτρο
  • Στα διαλείμματα να υπάρχει σταδιακή έξοδος από τα τμήματα
  • Απαγόρευση παιχνιδιών με μπάλες
  • Φυσικός αερισμός των αιθουσών

Τα κρούσματα

Ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε συνολικά 15 νέα κρούσματα του κορονοϊού SARS-CoV-2, τα 11 αφορούν σε δομή των ενόπλων δυνάμεων. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2.678, εκ των οποίων το 56% αφορά άνδρες. 33 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 8 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 97% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 85 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Υπάρχει ένας καταγεγραμμένος θάνατος. Συνολικά οι νεκροί ανέρχονται σε 148. Το 27% γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 75 έτη και το 93% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Έχουν συνολικά ελεγχθεί 90.043 κλινικά δείγματα.

STATS με τη βοήθεια του γιατρού Σταμάτη Παπασάββα

  • Επιβεβαιωμένα κρούσματα 2678 (+15)
  • Από Ταξίδι 603 (-) (22,51%)
  • Από επαφή με κρούσμα 1340 (+14) (50,04%)
  • Απροσδιόριστα 735 (+1) (27,45%)
  • ΜΕΘ (-3) 33
  • Νεκροί (+1) 148
  • Τεστ 90043 (+2991)
  • 85 ασθενείς εξήλθαν από τις ΜΕΘ.
  • Μείωση ασθενών ΜΕΘ.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria