ΠΕ Καστοριάς - Η ευρεία σύσκεψη για την επανεκκίνηση του Φράγματος Νεστορίου - OlaDeka

ΠΕ Καστοριάς – Η ευρεία σύσκεψη για την επανεκκίνηση του Φράγματος Νεστορίου

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΚΑΙ ΚΑΣΑΠΙΔΗ

Τι δήλωσε η Μαρία Αντωνίου:

«Σύσκεψη με θέμα την πορεία κατασκευής του φράγματος του Νεστορίου πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, με τη συμμετοχή μέσω τηλεδιασκέψεως του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστα Σκρέκα, του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιώργου Κασαπίδη, των δύο Βουλευτών της Καστοριάς, του Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς κ. Δημήτρη Σαββόπουλου, της θεματικής Αντιπεριφερειάρχη κας Κάλις Κυριακίδου, των Περιφερειακών Συμβούλων της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, των τριών Δημάρχων, Καστοριάς Γιάννη Κορεντσίδη, Άργους Ορεστικού Πάνου Κεπαπτσόγλου και Νεστορίου Χρήστου Γκοσλιόπουλου και αγροτικών φορέων της Καστοριάς.
Όλοι οι συμμετέχοντες εκφράσαμε την ανάγκη να ξεκινήσει και πάλι το έργο και να ολοκληρωθεί το συντομότερο.
Ταυτόχρονα να ολοκληρωθεί η μελέτη του αρδευτικού για να αποδοθεί στους αγρότες μας ένα ολοκληρωμένο έργο.
Σημαντικό είναι να εντείνουμε τις προσπάθειες μας ενωμένοι και να υλοποιούμε έργα ανάπτυξης για την περιοχή, που έμειναν τα τελευταία χρόνια στο συρτάρι.
Σημασία έχει να μιλάνε τα έργα μας, κι όχι τα λόγια.»

Τι δήλωσε ο Γιώργος Κασαπίδης:

«Από την τρίωρη σύσκεψη φορέων της αυτοδιοίκησης και των παραγωγών στην Π.Ε. Καστοριάς για το φλέγον ζήτημα του φράγματος του Νεστορίου και του αρδευτικού που το συνοδεύει. Με τη συμμετοχή με τηλεδιάσκεψη του αρμοδίου Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης δόθηκαν οι απαραίτητες εξηγήσεις και απαντήσεις σε ερωτήματα που τέθηκαν επί του θέματος. Στο επόμενο σύντομο χρονικό διάστημα θα καθοριστεί και το χρονοδιάγραμμα για την επανεκκίνηση του έργου.

Σύντομα θα έρθει το θέμα για συζήτηση και στα όργανα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας ενώ είναι και σε στενή παρακολούθηση από την περιφερειακή αρχή.»

Μετά την σύσκεψη, ο περιφερειάρχης έκανε τις παρακάτω δηλώσεις στα ΜΜΕ:

«Ο κ. Σκρέκας απάντησε στα ερωτήματα που του θέσαμε επιτακτικά ως προς το χρονοδιάγραμμα για την έναρξη και τη συνέχιση των εργασιών του συγκεκριμένου έργου αλλά και για την διεκπεραίωση τυχόν προβλημάτων που έχουν εμφανιστεί όλο αυτό το χρονικό διάστημα.

Από τα λεγόμενα τόσο του κ. Σκρέκα αλλά και όλων των φορέων, καταδεικνύεται ότι είναι κοινή πίστη και πεποίθηση όλων, ότι αυτό το έργο πρέπει να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν και να ολοκληρωθεί όσο πιο σύντομα γίνεται. Αυτή τη διαβεβαίωση πήραμε και από τον υφυπουργό τον κ. Σκρέκα και μάλιστα, ενόψη και της επίσκεψης του υπουργού γεωργίας του κ. Βορίδη στη Δυτ. Μακεδονία, θα έχουμε κάποια νεότερα ως προς τα ενδιάμεσα στάδια που πρέπει να γίνουν μέχρι τις 10 Ιουνίου που θα ρθει και ο υπουργός εδώ, για να ξέρουμε περισσότερες λεπτομέρειες γύρω από το χρονοδιάγραμμα έναρξης των εργασιών της συνέχισης κατασκευής του έργου και του αρδευτικού του οποίου η μελέτη γίνεται και όπως είπε ο κ Σκρέκας θα ολοκληρωθεί σε ενάμιση χρόνο από σήμερα, ώστε με μέριμνα και υπό την αιγίδα του υπουργείου να ενταχθεί προφανώς στο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης και να το κατασκευάσει αυτό το έργο με χρηματοδότηση του ΥΠΑΑΤ.

Για το χρονοδιάγραμμα του αρδευτικού συμπλήρωσε:

Εφόσον ξεκινήσουν οι εργασίες μετά την ολοκλήρωση της μελέτης όπως είπε ο κ. Σκρέκας σε ενάμιση χρόνο, ένα τέτοιο μεγάλο έργο που ξεπερνά τα 70.000 στρέμματα – περίπου τα μισά, 40.000 στρέμματα θα αρδεύονται με φυσική ροή και τα υπόλοιπα με άντληση, η εκτίμηση του είναι ότι μέσα στα 2 με 3 επόμενα χρόνια, χωρίς κάποιο επιπλέον πρόβλημα, θα έχει ολοκληρωθεί και αυτό το έργο.

Σε κάθε περίπτωση, η περιφέρεια παρακολουθεί από κοντά σε εβδομαδιαία βάση όλα τα μεγάλα έργα αλλά και τα μικρότερα της Δυτικής Μακεδονίας σε απόλυτη συνεργασία τόσο με τη διαχειριστική, όσο με τις υπηρεσίες μας όσο και με τις αρμόδιες υπηρεσίες των συναρμόδιων υπουργείων που εμπλέκονται με έργα στη Δυτική Μακεδονία, έτσι ώστε να παρακολουθούμε και να πιέζουμε για την εξέλιξη των εργασιών και να επισπεύσουμε τα χρονοδιαγράμματα είτε σε έργα που έχουνε μείνει πίσω όπως το έργο εδώ της Καστοριάς, του Νεστορίου, είτε σε κάποια άλλα που δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα και είναι στη φάση της έναρξης είτε των διοικητικών, είτε των κατασκευαστικών τεχνικών εργασιών.

Για το εάν υπάρχει επικοινωνία με την εταιρεία, αναφορικά με το γιατί έχει κολλήσει το έργο είπε:

Μιλάμε με όλους τους εμπλεκόμενους και ζητήσαμε και σήμερα να είναι κάποιος εδώ, όμως το έργο πλέον είναι υπό την ευθύνη του υπουργείου, το υπουργείο είναι επισπεύδων φορέας για το συγκεκριμένο έργο, εμείς ασκούμε την πίεση που μπορούμε και προς την κυβέρνηση και προς τους αναδόχους ώστε αυτό το έργο να μην κολλήσει πλέον σε καμία άλλη διαδικασία.


Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria