Μείωση μισθού, απολύσεις: Η νέα ΚΥΑ άνοιξε το δρόμο για τις επιχειρήσεις - OlaDeka

Μείωση μισθού, απολύσεις: Η νέα ΚΥΑ άνοιξε το δρόμο για τις επιχειρήσεις

Λεπτομέρειες με τα νέα δεδομένα για την αγορά εργασίας, τις μειώσεις μισθών και την εκ περιτροπής απασχόληση κρύβει η ΚΥΑ για τα 534 ευρώ τον Μάιο. Μέχρι στιγμής δεν ξεκαθαρίζεται πώς θα υπολογιστούν οι ασφαλιστικές εισφορές για το διάστημα που το δημόσιο θα καλύψει με την ειδική αποζημίωση το πάγωμα των συμβάσεων.

Σε ότι αφορά τις απολύσεις η ΚΥΑ ορίζει μόνο τις υποχρεώσεις για διατήρηση του ίδιου αριθμού εργαζομένων, μόνο εφόσον οι επιχειρήσεις κάνουν χρήση της δυνατότητας για παράταση της αναστολής συμβάσεων.

Ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι που επιστρέφουν σε ενεργή απασχόληση λόγω οριστικής ανάκλησης της αναστολής της σύμβασης εργασίας τους μπορούν να μπαίνουν στο σχήμα της νέας εκ περιτροπής εργασίας, με μισές ημέρες απασχόληση και 50% μισθό.

Οι Υπεύθυνες Δηλώσεις των εργοδοτών που παραμένουν κλειστοί τον Μάιο θα υποβάλλονται από τη Δευτέρα 18 Μαΐου έως και τις 31 Μαΐου 2020. Οι εργαζόμενοι μπορούν να υποβάλλουν τροποποιήσεις από 19 Μαΐου 2020 έως και 1 Ιουνίου 2020. Η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τον μήνα Μάιο θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 5 και 10 Ιουνίου 2020.

Αντίστοιχες υπεύθυνες δηλώσεις οφείλουν να υποβάλλουν και οι εργοδότες που επαναλειτουργούν ή πλήττονται σημαντικά βάσει ΚΑΔ, εφόσον θέσουν σε αναστολή έως και το 60% των εργαζομένων τους. Σε αυτή την περίπτωση, οι δηλώσεις θα υποβληθούν συγκεντρωτικά από 1 Ιουνίου έως και 7 Ιουνίου 2020. Η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 10 και 12 Ιουνίου 2020.

Αναλυτικά, η ΚΥΑ ορίζει ότι εργοδότες που επαναλειτουργούν αλλά και αυτοί που ανήκουν στους πληττόμενους μπορούν να παρατείνουν το 60% των αναστολών.

Η ΚΥΑ ορίζει επίσης ότι σε περίπτωση επιχείρησης-εργοδότη με έναν εργαζόμενο του οποίου η σύμβαση τελεί σε αναστολή, αυτή μπορεί να παραταθεί.

Οι εργαζόμενοι ενδέχεται να βρεθούν μπροστά στο σχήμα της νέας εκ περιτροπής απασχόλησης. Αυτό σημαίνει ότι ο εργοδότης μπορεί να τους ενημερώσει πως θα δουλεύουν 2 εβδομάδες τον μήνα, διακεκομμένα ή συνεχόμενα, με μισό μισθό. Στο σχήμα αυτό υποχρεωτικά εντάσσεται ανά εβδομάδα τουλάχιστον το 50% του προσωπικού. Για τον υπολογισμό του απαιτούμενου 50% του προσωπικού της επιχείρησης λαμβάνεται υπόψη ο αριθμός των εργαζομένων των οποίων ανακλήθηκε η αναστολή των συμβάσεων εργασίας τους.

Ο χρόνος παράτασης της αναστολής συμβάσεων εργασίας εξαρτάται από τον χρόνο που λήγει η εκάστοτε αναστολή σύμβασης εργασίας. Ο ανώτερος χρόνος για τις επιχειρήσεις που πλήττονται είναι 27 ημέρες και για όσες επαναλειτουργούν 28.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria