Κορεντσίδης στην POLITICO για το πριν και το μετά κορονοϊού: "Οι επόμενες μέρες θα είναι πολύ δύσκολες" - OlaDeka

Κορεντσίδης στην POLITICO για το πριν και το μετά κορονοϊού: “Οι επόμενες μέρες θα είναι πολύ δύσκολες”

Ρεπορτάζ της POLITICO – Κορονοϊός: Τοπικοί ηγέτες σε μία παγκόσμια κρίση – Η POLITICO μιλά με τους δημάρχους των κοινοτήτων της Ευρώπης που επλήγησαν με θανάτους, lockdowns και απώλεια δουλειών

“Μεγάλη τιμή να “φιλοξενηθώ” στην έγκυρη ιστοσελίδα POLITICO ανάμεσα σε 28 Δημάρχους της Ευρώπης, μιλώντας για την κρίση της πανδημίας στην περιοχή, για την πόλη και τα χαρακτηριστικά της και για τις δυσκολίες της “επόμενης μέρας” γράφει στο facebook ο δήμαρχος Καστοριάς. Διαβάστε την συνέντευξη στα ελληνικά:

Τόπος – Δήμος περίπου 36.000 ανθρώπων στη βόρεια Ελλάδα, με πρωτεύουσα διάσημη για την όμορφη λίμνη και τη γούνα της.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα; -Η πόλη και η ευρύτερη περιοχή ήταν οι πρώτες που επλήγησαν από την πανδημία στην Ελλάδα και κατέγραψαν ένα από τα υψηλότερα ποσοστά σε θανάτους αναλογικά.

Τι χρειάζεστε από κυβέρνηση / ΕΕ; -Κίνητρα για τους ανθρώπους να μείνουν στην πόλη και να εργάζονται και να βοηθούν τις τοπικές επιχειρήσεις. Οι τοπικές αρχές υποβάλλουν αίτηση για επιχορηγήσεις της ΕΕ για την προώθηση του τουρισμού στην περιοχή. “Οι επόμενες μέρες θα είναι πολύ δύσκολες”, είπε ο Κορεντίδης.

Μακροπρόθεσμες ανησυχίες – Υπήρχαν λίγες θέσεις εργασίας ακόμη και πριν από την πανδημία εξαιτίας μιας κρίσης στη βιομηχανία γούνας, με τα έσοδα να μειώνονται κατά 90 τοις εκατό από το 2014. “Οι λίγοι εναπομείναντες νέοι ενδέχεται σύντομα να φύγουν.”

Κάτι θετικό; – Το νοσοκομείο της κοινότητας έχει αναβαθμιστεί με νέο εξοπλισμό και οι υπάλληλοι της υγείας και των τοπικών αρχών έχουν δείξει ότι ξέρουν πώς να χειριστούν μια κρίση. Ας ελπίσουμε ότι θα προσληφθεί πολύ περισσότερο προσωπικό στο νοσοκομείο πολύ σύντομα.

Που χάθηκε το θέμα; “Ζητήσαμε αυστηρούς περιορισμούς κίνησης δύο εβδομάδες πριν τελικά επιβληθούν. Αν συνέβαινε νωρίτερα, ίσως το spread θα ήταν μικρότερο. “

Πώς το αντιμετωπίζετε; – Δεν έκλεισα μάτι στις πρώτες τρεις μέρες της καραντίνας στην περιοχή, αλλά πιστεύω ότι τίποτα δεν είναι δύσκολο αν τελικά βγείς από αυτό υγιής.”

Κάτι άλλο; Επειδή η περιοχή παρουσίασε μια πιο σοβαρή εστία από την υπόλοιπη Ελλάδα, οι ντόπιοι έχουν προσβληθεί και απορριφθεί ως εποχιακοί εργαζόμενοι στον τουρισμό, παρόλο που η πόλη ήταν απαλλαγμένη από ιούς για περισσότερο από ένα μήνα.

Νεκταρία Σταμούλη

POLITICO

Coronavirus: Local leaders in a global crisis
POLITICO talks to mayors across Europe as communities endure deaths, lockdowns and job losses.
Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria