Κατέθεσαν στεφάνι στο μνημείο των Εβραίων και εξαφανίστηκε μετά από λίγα λεπτά - Έμειναν δύο τριαντάφυλλα - OlaDeka

Κατέθεσαν στεφάνι στο μνημείο των Εβραίων και εξαφανίστηκε μετά από λίγα λεπτά – Έμειναν δύο τριαντάφυλλα

Λίγα λεπτά μετά την κατάθεση του, εξαφανίστηκε το στεφάνι που κατατέθηκε σε μία λιτή εκδήλωση σήμερα Πέμπτη 14 Μαΐου, λόγω της αναβολής της εκδήλωσης εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, στο μνημείο των Εβραίων στην Καστοριά. Όταν όλοι όσοι παραβρέθηκαν έφυγαν από το σημείο, το στεφάνι…έφυγε κι αυτό! Έμειναν μόνο δύο κόκκινα τριαντάφυλλα που είχε καταθέσει λίγο πριν ένας Καστοριανός πολίτης, με ευαισθησία και σεβασμό στην ιστορική μνήμη.

Δείτε το στεφάνι μόλις κατατέθηκε:

Λίγα λεπτά μετά:

Ο αναγνώστης που μας έστειλε τη φωτογραφία μας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν κατάλαβα τι έγινε, πρόκειται για μία ακόμη σκοτεινή πράξη με στόχο τη βεβήλωση, ή αυτοί που το κατέθεσαν το πήραν μαζί τους κατά την αποχώρηση; Αν έγινε το πρώτο, συνηθισμένα τα βουνά στα χιόνια, αν έγινε το δεύτερο, ρωτώ: Αυτή είναι η τιμή και ιστορική μνήμη; Κατάθεση στεφάνου – ντεκόρ; Στεφάνου πολλαπλών χρήσεων; Σαν τις μάσκες του κορονοϊού που τις πλένεις, τις σιδερώνεις και τις ξαναφοράς ένα πράμα;»

Δείτε φωτογραφίες και δελτίο τύπου από τον υπεύθυνο του “Κέντρου Σπουδών Εβραϊκής Κληρονομιάς Καστοριας” κ. Αντώνη Παπαδαμιανού που κατέθεσε το στεφάνι:

«Σήμερα 14 Μαΐου 2020, το “Κέντρο Σπουδών Εβραϊκής Κληρονομιάς Καστοριας, με μία λιτή και απέριττη, σεμνή εκδήλωση θα ήθελε να δηλώσει τον σεβασμό στην μνήμη αυτών των αδικοχαμένων Εβραίων συμπολιτών μας.
Φέτος ανεστάλησαν όλες οι εκδηλώσεις στον Ελλαδικό χώρο, για Μάρτιο και Απρίλιο, λόγω του Κορωνοιου, αλλά θεωρήσαμε υποχρέωση μας να καταθέσουμε ένα απλό στεφάνι με σεβασμό στην Μνήμη της αδικοχαμένης Κοινότητος , από τους εγκληματίες του Ναζισμου.
Το “Κέντρο Σπουδών Εβραϊκής Κληρονομιάς Καστοριας “, ιδρύθηκε πριν δυόμισι χρόνια στην Νέα Υόρκη από Καστοριανούς απόδημους (Χριστιανούς και Εβραίους ), και έχει ως στόχο την διάσωση της της Ιστορικής Μνήμης της τοπικής μας ιστορίας και την προβολή της Καστοριάς μας διεθνώς .
Έως σήμερα, ξέχωρα από το ιστορικό ντοκιμαντέρ “TREZOROS ” , που προβάλλεται σε όλες τις ηπείρους, η Καστοριά προβάλλεται δια μέσου της παγκόσμιας οργάνωσης Μαρτς οφ λαιφ (March of Life ), τον διεθνή οργανισμό αλληλεγγύης Σιαμπατ Σιαλομ, των Ομοσπονδιων Σαρφαδιτικων οργανώσεων Αμερικής, σε διάφορες εκδηλώσεις εδώ και στην Αμερική, και για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στον Διεθνή Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών.
Σήμερα 14 Μαΐου εορτάζεται και ως ημέρα ιδρύσεως του κράτους του Ισραήλ, από το 1948 και μετά.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους από τους θεσμικούς φορείς ο αιδεσιμότατος Πατήρ Χρήστος Μεσημέρης ως εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης, η βουλευτής κα Τελιγιορίδου, – ο βουλευτής κος Τζηκαλάγιας (με επιστολή του λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεών του στη Βουλή) -ο Περιφερειάρχης Δυτ.Μακεδονίας κος Κασαπίδης, ο Αντιπερειφερειάρχης Καστοριάς κος Σαββόπουλος, ο Δήμαρχος Νεστορίου κος Γκοσλιόπουλος, οι Περιφερειακοί σύμβουλοι Δρ. Κοζατσάνη και η κα Κυριακίδου και ο κος Παύλου Δημοτικός, σύμβουλος της ελάσσονος μειοψηφίας.»

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria