«Δεν μπορώ να αναπνεύσω!» - Στις φλόγες η Μινεάπολη: Ένας νεκρός μετά τη σοκαριστική δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ - OlaDeka

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω!» – Στις φλόγες η Μινεάπολη: Ένας νεκρός μετά τη σοκαριστική δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ

Εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων και βίαιων διαδηλώσεων διαμαρτυρίας στη Μινεάπολη της Μινεσότα των ΗΠΑ, αποτροπιασμό προκαλούν οι ανατριχιαστικές λεπτομέρειες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που κατέβαλαν γιατροί και σωστικά συνεργεία για να κρατήσουν στη ζωή τον άτυχο Αφροαμερικανό George Floyd, ο οποίος έπεσε θύμα ρατσιστικής βίας από αστυνομικό.

Όπως έγινε γνωστό, τα σωστικά συνεργεία έφθασαν σε έξι λεπτά στον τόπο της τραγωδίας ύστερα από την κλήση που δέχτηκαν. Το βίντεο που τραβήχτηκε από έναν περαστικό δείχνει ότι ένας διασώστης προσπαθούσε να αγγίξει το κεφάλι του Floyd καθώς ο λευκός αστυνομικός συνέχιζε να πιέζει το λαιμό του με το γόνατό του. Την ώρα που το ασθενοφόρο μετέφερε τον 46χρονο Αφρομερικανό στο νοσοκομείο, οι διασώστες έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για να τον σώσουν. Όμως, ο George Floyd δεν ανταποκρινόταν, έδειχνε να μην έχει τις αισθήσεις του. Δεν είχε παλμούς την ώρα που το ασθενοφόρο τον μετέφερε στο νοσοκομείο.

https://twitter.com/inthenow/status/1265392260285423616

Μόλις τον παρέλαβαν οι γιατροί στα επείγοντα, έκαναν και αυτοί ότι μπορούσαν για να τον επαναφέρουν στην ζωή. Σύμφωνα με έκθεση που επικαλείται η εφημερίδα «Νew York Post», στη διάρκεια της μεταφοράς του στο νοσοκομείο θα μπορούσε να έχει μία ακόμη ευκαιρία να ζήσει». Όπως δήλωσε ο Μάρτι Σίρερ, διευθύνων σύμβουλος του Ιατρικού Κέντρου «Hennepin» στη εφημερίδα «Star Tribune», «Ακόμα κι αν είναι επρόκειτο για χαμένη υπόθεση, έπρεπε να βάλουμε τα δυνατά μας».

Οι υπεράνθρωπες προσπάθειες που κατέβαλλαν οι γιατροί δεν έφεραν κάποιο αποτέλεσμα. Ο θάνατος του 46χρονου ανακοινώθηκε επισήμως στο Ιατρικό Κέντρο «Hennepin» περίπου 90 λεπτά αφότου μεταφέρθηκε αναίσθητος από τη Μινεάπολη. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, ο άτυχος άντρας φέρεται να είχε «τραυματιστεί στο στόμα του». «Βιώνουμε και εμείς την απώλεια», δήλωσε ο Μάρτι Σίρερ, ο οποίος πιστεύει ότι τα σωστικά συνεργεία έκαναν τα πάντα αμέσως μόλις κλήθηκαν να σπεύσουν στο σημείο.

Ο Αφροαμερικανός άφησε την τελευταία του πνοή ενώ δεν μπορούσε να πάρει ανάσα καθώς κείτονταν στο έδαφος με το γόνατο του λευκού αστυνομικού της Μινεάπολης Ντέρεκ Τσάβιν να πιέζει το λαιμό του, όπως δείχνει το βίντεο που τράβηξαν περαστικοί και σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Η Μινεάπολη φλέγεται…

Εκτεταμένα είναι τα επεισόδια που σημειώνονται στη Μινεάπολη των ΗΠΑ με διαδηλωτές να συγκρούονται με την αστυνομία για δεύτερο συνεχόμενο 24ωρο. Νέες εικόνες από τους δρόμους της πόλης δείχνουν τεράστιες φλόγες να έχουν τυλίξει κτίριο, έπειτα από έκρηξη. Κατά τη δεύτερη ημέρα των διαδηλώσεων, ξέσπασαν ταραχές και σημειώθηκαν λεηλασίες, λίγες ώρες αφού ο δήμαρχος της Μινεάπολης Τζέικομπ Φρέι ζήτησε από τους εισαγγελείς να ασκήσουν δίωξη εναντίον του λευκού αστυνομικού που φαίνεται να κρατά με τη βία τον George Floyd στο έδαφος.

Το πλήθος που συγκεντρώθηκε στους δρόμους μεγάλωνε καθώς έπεφτε η χθεσινή νύχτα και η διαδήλωση εξελίχθηκε σε βίαια επεισόδια έξω από το αστυνομικό τμήμα, όπου αστυνομικοί με πλήρη εξάρτυση είχαν στήσει οδοφράγματα για να αποτρέψουν τους διαδηλωτές οι οποίοι είχαν δημιουργήσει δικά τους αυτοσχέδια οδοφράγματα. Η αστυνομία, κάποια μέλη της οποίας έλαβαν θέση στις στέγες γειτονικών κτιρίων, έκανε χρήση δακρυγόνων, πλαστικών σφαιρών και βομβίδων κρότου προκειμένου να κρατήσει το πλήθος μακριά, το οποίο απάντησε ρίχνοντας πέτρες, μπουκάλια νερού και άλλα αντικείμενα. Κάποιοι έριχναν τα κάνιστρα των δακρυγόνων πίσω στους αστυνομικούς.

Τα τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν εικόνες που τραβήχτηκαν από ελικόπτερο που έδειχναν δεκάδες ανθρώπους να λεηλατούν ένα κατάστημα Target. Ένα κατάστημα ανταλλακτικών αυτοκινήτων πυρπολήθηκε. Το βίντεο που τράβηξαν περαστικοί τη Δευτέρα το βράδυ δείχνει τον 46χρονο George Floyd με το πρόσωπο στο έδαφος, δεμένο με χειροπέδες, να φωνάζει “δεν μπορώ να αναπνεύσω” την ώρα που ένας λευκός αστυνομικός έχει το γόνατό του πάνω στον λαιμό του. Ο αστυνομικός μάλιστα του απαντά να παραμείνει ήρεμος.

Ένας δεύτερος αστυνομικός κρατά σε απόσταση τους περαστικούς που έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται στο σημείο, ενώ ο Floyd παύει να κινείται και μοιάζει να έχει χάσει τις αισθήσεις του. Εξάλλου νέα βίντεο φαίνεται να διαψεύδουν τους ισχυρισμούς της αστυνομίας ότι ο George Floyd, που κατηγορείται ότι προσπάθησε να περάσει για αληθινό ένα πλαστό χαρτονόμισμα των 20 δολαρίων, αντιστάθηκε στη σύλληψη.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria