Δεν είναι η «μαγική σφαίρα» κατά του Covid-19 το Remdesivir, λένε οι ειδικοί - OlaDeka

Δεν είναι η «μαγική σφαίρα» κατά του Covid-19 το Remdesivir, λένε οι ειδικοί

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ενέκρινε την επείγουσα χρήση του φαρμάκου για τον ιό Έμπολα Remdesivir και για τη θεραπεία του κορονοϊού.

Η έγκριση σημαίνει ότι το αντι-ιικό φάρμακο μπορεί τώρα να χρησιμοποιηθεί σε άτομα με Covid-19 που νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

Μια πρόσφατη κλινική δοκιμή έδειξε ότι το φάρμακο βοήθησε στη μείωση του χρόνου ανάρρωσης για άτομα που ήταν σοβαρά άρρωστα.

Όμως, η άδεια έκτακτης ανάγκης της FDA δεν είναι η ίδια με την επίσημη έγκριση, η οποία απαιτεί υψηλότερο επίπεδο επανεξέτασης.

Οι ειδικοί πάντως προειδοποιούν ότι το φάρμακο – το οποίο αναπτύχθηκε αρχικά για τη θεραπεία του Έμπολα και παράγεται από τη φαρμακευτική εταιρεία Gilead – δεν θα πρέπει να θεωρείται ως «μαγική σφαίρα» κατά του κορονοϊού.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Gilead, Daniel O’Day δήλωσε ότι η εξουσιοδότηση της FDA ήταν ένα σημαντικό πρώτο βήμα. Η εταιρεία, είπε, θα δωρίσει 1,5 εκατομμύρια φιαλίδια του φαρμάκου.

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος της FDA Stephen Hahn δήλωσε στην ίδια συνάντηση: «Είναι η πρώτη εγκεκριμένη θεραπεία για το Covid-19, οπότε είμαστε πραγματικά περήφανοι που συμμετέχουμε σε αυτήν».

Τι γνωρίζουμε για το Remdesivir;

Ο Πρόεδρος Τραμπ υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής του Remdesivir ως πιθανή θεραπεία για τον κορονοϊό.

Στην κλινική του δοκιμή, το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ (NIAID) διαπίστωσε ότι το φάρμακο Remdesivir μείωσε τη διάρκεια των συμπτωμάτων από 15 ημέρες σε 11. Οι δοκιμές αφορούσαν 1.063 άτομα σε νοσοκομεία σε όλο τον κόσμο. Μερικοί έλαβαν το φάρμακο και άλλοι έλαβαν θεραπεία με ψευδοφάρμακα (placebo).

Ο Δρ Anthony Fauci, διευθυντής του NIAID, δήλωσε ότι το Remdesivir είχε «ένα σαφές, σημαντικό, θετικό αποτέλεσμα στη μείωση του χρόνου ανάρρωσης».

Ωστόσο, αν και το Remdesivir μπορεί να βοηθήσει στην ανάρρωση – και ενδεχομένως να σταματήσει την ανάγκη για εντατική θεραπεία σε κάποια άτομα – οι δοκιμές δεν έδωσαν καμία σαφή ένδειξη εάν μπορεί να αποτρέψει τους θανάτους από τον κορονοϊό.

BBC

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria