Γιώργος Γιανκόπουλος: Ο καστοριανής καταγωγής δισεκατομμυριούχος επιστήμονας ηγείται της έρευνας για το εμβόλιο στις ΗΠΑ - OlaDeka

Γιώργος Γιανκόπουλος: Ο καστοριανής καταγωγής δισεκατομμυριούχος επιστήμονας ηγείται της έρευνας για το εμβόλιο στις ΗΠΑ

Την ώρα που επιστήμονες σε όλο τον πλανήτη έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να ανακαλύψουν είτε το φάρμακο, είτε το εμβόλιο για τον κορονοϊό, ο ελληνικής καταγωγής επιστήμονας και δισεκατομμυριούχος Γιώργος Γιανκόπουλος, συνιδρυτής της φαρμακευτικής εταιρείας Regeneron, ηγείται από τις 15 Φεβρουαρίου της αμερικανικής προσπάθειας για την ανακάλυψη εμβολίου και θεραπευτικής αγωγής κατά του κορονοϊου.

Γιώργος Γιανκόπουλος: Ο ελληνικής καταγωγής δισεκατομμυριούχος επιστήμονας ηγείται της έρευνας για το εμβόλιο στις ΗΠΑ

Ένας από τους δισεκατομμυριούχους της Υγείας

Μάλιστα, ο Γιώργος Γιανκόπουλος, με καθαρή περιουσία 1,2 δισ. δολάρια, είναι ένας από τους 10 δισεκατομμυριούχους της Υγείας που έγιναν πλουσιότεροι κατά την πανδημία του κορονοϊού, σύμφωνα με το Forbes.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC ο 61χρονος επιστήμονας, τόνισε πως οι κλινικές μελέτες προχωρούν με γρήγορο ρυθμό και δεν αποκλείεται μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού να αρχίσουν οι δοκιμές σε ανθρώπους.

Γιώργος Γιανκόπουλος

Με καταγωγή από την Καστορία – Η μητέρα του επέστρεψε στο σχολείο στα 60 της!

Ποιος είναι ο Γιώργος Γιανκόπουλος, ένας από τους πιο επιτυχημένους επιστήμονες βιοϊατρικής στον κόσμο;

Σύμφωνα με το ellines.com, ο Γιώργος Γιανκόπουλος -επικεφαλής επιστήμονας, Πρόεδρος και Διευθυντής της επιστημονικής ομάδας στην εταιρεία Regeneron Laboratories- γεννήθηκε το 1959.

Regeneron

Ο παππούς του, Γιώργος Δάνης Γιανκόπουλος, γεννήθηκε στην Καστοριά πριν την απελευθέρωσή της από τους Τούρκους. Κατάφερε να δραπετεύσει στην Αυστρία, όπου μάλιστα έμαθε μόνος του τη γερμανική γλώσσα και πήρε πτυχίο Ηλεκτρολόγου Μηχανικού. Η οικογένεια της μητέρας του ασχολούνταν επαγγελματικά με τις γούνες. Η εκπαίδευσή της διακόπηκε αναγκαστικά, όμως επέστρεψε στο σχολείο στα 60 της! Μάλιστα, αποφοίτησε πρώτη στην τάξη της.

Ο ίδιος αποφοίτησε έχοντας αριστεύσει τόσο στη Σχολή Επιστημών του Μπρονξ, όσο και στο Πανεπιστήμιο Columbia, και ύστερα απέκτησε το πτυχίο του και το διδακτορικό του.

“Ο κύριος λόγος που πήγα στο Λύκειο των Επιστημών του Μπρονξ ήταν επειδή ο τίτλος του είχε τη λέξη “επιστήμη” μέσα”, λέει ο ίδιος. Ήθελε να γίνει επιστήμονας.

Ο πατέρας του -που είχε μεταναστεύσει στις ΗΠΑ και είχε κάνει πολλές δουλειές για να τους μεγαλώσει- έλεγε, σύμφωνα με το ellines.com, ότι δεν είχε κάνει τόσες θυσίες για να γίνει ο γιος του ένας ακαδημαϊκός ερευνητής με χαμηλή αμοιβή. Πίστευε ότι θα έπρεπε να γίνει γιατρός. Ο Γιανκόπουλος ξεκίνησε από μια start-up εταιρία που είχε στόχο να βρει νέους τρόπους να αναγεννά νευρώνες για να θεραπεύει πιθανές ανωμαλίες στο νευρικό σύστημα, όπως το Αλτσχάιμερ ή το Πάρκινσον. Η εταιρεία αυτή μετέπειτα έγινε γνωστή σαν Regeneron.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Γιώργος Γιανκόπουλος κατατάσσεται ως εξής στο Forbes:

George Yancopoulos Υπηκοότητα: Αμερικανός

Καθαρή περιουσία: 1,2 δισ. δολάρια (αύξηση 14%) / Πηγή: Εταιρεία Regeneron Pharmaceuticals

Ο διευθύνων σύμβουλος της Regeneron Pharmaceuticals, Leonard Schleifer, ίδρυσε τη φαρμακοβιομηχανία που εδρεύει στο Τάριταουν της Νέας Υόρκης το 1988. Ο George Yancopoulos εντάχθηκε στο δυναμικό της το επόμενο έτος, αναλαμβάνοντας τη θέση του επικεφαλής στο τμήμα επιστημονικών ερευνών. Στις 16 Μαρτίου, η Regeneron ξεκίνησε κλινικές δοκιμές με το φάρμακό της κατά της ρευματοειδούς αρθρίτιδας sarilumab σε ασθενείς με COVID-19 στη Νέα Υόρκη, σε συνεργασία με τη γαλλική εταιρεία Sanofi. Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα από τις δοκιμές της φάσης ΙΙ έδειξαν ότι η χορήγηση του φαρμάκου μειώνει γρήγορα έναν βασικό δείκτη φλεγμονής, οπότε η εταιρεία πέρασε στην τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών, οι οποίες θα συνεχιστούν και τον Μάιο.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria