Ανακοίνωση ΥΠΕΞ για Έβρο: Καμία ξένη δύναμη δεν βρίσκεται σε ελληνικό έδαφος - OlaDeka

Ανακοίνωση ΥΠΕΞ για Έβρο: Καμία ξένη δύναμη δεν βρίσκεται σε ελληνικό έδαφος

Επίσημη απάντηση του Υπουργείου Εξωτερικών με καθυστέρηση – Κάνει λόγο για διασπορά fake news – Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι επικίνδυνη να διαχειρίζεται κρίσιμα εθνικά μας θέματα απάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ

Με καθυστέρηση και μετά από έντονη πολιτική αντιπαράθεση το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι καμία ξένη δύναμη δεν βρίσκεται σε ελληνικό έδαφος, και κάνει λόγο για διασπορά fake news, με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα.  Επίσης, το υπουργείο Εξωτερικών διαμηνύει πως η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι ξέρει να υπερασπίζεται τα σύνορα Ελλάδας και Ευρώπης και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Πάντως το θέμα δεν είναι αν είχαμε κατάληψη ή παρουσία σε ελληνικό έδαφος. Το θέμα είναι ότι δεν υπάρχει σαφής ενημέρωση. Διαβάστε αναλυτικά εδώ

Το tweet Δένδια λίγα λεπτά  μετά την ανακοίνωση

Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση του υπουργείου εξωτερικών ο Νίκος Δένδιας με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter έγραψε τα εξής:

«Είναι ντροπή να υιοθετεί κάποιος fake news και να ισχυρίζεται ότι έχει καταληφθεί έδαφος της χώρας του από ξένη δύναμη. Η γελοιότητα συμπορεύεται με την ανευθυνότητα».

Η απάντηση ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του επιτέθηκε στην κυβέρνηση αναφέροντας χαρακτηριστικά: Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι επικίνδυνη να διαχειρίζεται κρίσιμα εθνικά μας θέματα

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση:

Οι τελευταίες εξελίξεις στον Έβρο, οι παλινωδίες στις απαντήσεις της Κυβέρνησης και η σημερινή επιβεβαίωση από το ΥΠΕΞ ότι Τούρκοι στρατιώτες εισήλθαν σε ελληνικό έδαφος, δημιουργούν πολύ σοβαρά ερωτηματικά και ανησυχίες σε σχέση με το μείζον αυτό ζήτημα.

Η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει χωρίς περιστροφές: – Αποχώρησαν ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις από ελληνικό έδαφος τη στιγμή που σε αυτό προσήλθαν δυνάμεις της Τουρκικής στρατοχωροφυλακής; Αν αυτό συνέβη, προκειμένου μάλιστα, όπως δήλωσε ο ΥΠΕΞ κ Δένδιας, «να μη δημιουργηθεί ένταση στη περιοχή», αποτελεί πρωτοφανή ενέργεια που απαιτεί εξηγήσεις από τον ίδιο τον κο Μητσοτάκη.

Οι αρχικές αιτιάσεις του ΥΠΕΞ ότι πρόκειται για fake news ακραίων ιστοσελίδων που αναπαράγει ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτοδιαψεύστηκαν αμέσως μετά το διάβημα στο οποίο ο ίδιος προχώρησε προς την Τουρκία διότι Τούρκοι στρατιώτες “πραγματοποίησαν μετρήσεις” εντός ελληνικού εδάφους. Προφανώς το ελληνικό ΥΠΕΞ δεν προβαίνει σε διαβήματα βάσει ψεύτικων ειδήσεων. Άρα ψευδείς ήταν μόνον οι κατηγορίες προς την αντιπολίτευση. Η κυβέρνηση της ΝΔ που συνηθίζει κατά καιρούς τις εθνικιστικές κορώνες, ιδίως όταν στην άλλη πλευρά των συνόρων υπάρχουν μετανάστες, είναι απόλυτα εκτεθειμένη από τις τελευταίες εξελίξεις που αποδεικνύουν ότι δεν έχει καμία διπλωματική και αμυντική στρατηγική απέναντι στην ολοένα και κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα.

Όταν δε, μια κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται ότι το θέμα δεν είναι τα πολλά ή τα λίγα μέτρα υποχώρησης, αλλά το έλλειμμα στρατηγικής της έναντι των τουρκικών διεκδικήσεων, τότε αυτή η κυβέρνηση είναι τουλάχιστον επικίνδυνη να διαχειρίζεται κρίσιμα εθνικά μας θέματα.

Με επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για τον Έβρο ο Ν. Δένδιας

Στην κοινή δήλωση των τομεαρχών Άμυνας και Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρή Δρίτσα και Γιώργου Κατρούγκαλου με την οποία ζητούσαν από την κυβέρνηση ενημέρωση για όσα συμβαίνουν στον Έβρο απάντησε σήμερα, Σάββατο 23/5, ο Νίκος Δένδιας, τονίζοντας πως τα ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής και Εθνικής Άμυνας «πρέπει να αντιμετωπίζονται με τη δέουσα σοβαρότητα».

Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου του υπουργού Εξωτερικών, ότι ουδείς υποβάθμισε το ζήτημα και ότι ο ίδιος σε ραδιοφωνική συνέντευξη, η οποία δεν έγινε την Πέμπτη 21/5, αλλά την Τετάρτη 20/5, αναφέρθηκε όχι στο ποια ήταν, αλλά στο ποια θα έπρεπε να ήταν η στάση της Τουρκίας, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: «Διότι ξέρετε, οι δίαυλοι, μπορεί να υπάρχουν, αλλά πρέπει κι από την άλλη πλευρά να υπάρχει καλή θέληση ν’ ακούσουν αυτά που θέλουμε να τους πούμε».

Στην απάντηση του ΥΠΕΞ διευκρινίζεται ότι ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Θεμιστοκλής Δεμίρης, με εντολή του κ. Δένδια και με βάση την καταγραφή των συμβάντων από το ΥΠΕΘΑ, μετά από σειρά επαφών όλες τις προηγούμενες ημέρες, προέβη και σε ρηματική διακοίνωση προς τον πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα, Burak Özügergin, σχετικά με την πρόσφατη κίνηση περιορισμένου αριθμού Τούρκων πολιτών και στρατιωτικών, οι οποίοι πραγματοποίησαν μετρήσεις στην περιοχή των Φερρών.

Επίσης, σημειώνεται πως «σε ρηματική διακοίνωση προέβη ακόμη, μετά από σχετική εντολή του Υπουργού Εξωτερικών, ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα Μιχάλης Διάμεσης, στην οποία αναφέρεται ότι η κατασκευή του φράκτη στον Έβρο γίνεται επί ελληνικού εδάφους, ως απάντηση σε προηγούμενη τουρκική ρηματική διακοίνωση, με παντελώς ανυπόστατους ισχυρισμούς».

«Κατόπιν των ανωτέρω, το μόνο ερώτημα που παραμένει είναι αν οι Τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν με τα fake news του κ. Βελόπουλου και των ακροδεξιών sites. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα συνεχίσει να πορεύεται, χωρίς μεγαλοστομίες και υστερικές κραυγές, στον δρόμο της αποφασιστικής υπεράσπισης της χώρας, όπως έπραξε πρόσφατα, κατά την εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία, και πάλι στον Έβρο» καταλήγει η ανακοίνωση.

Αναλυτικά η κοινή δήλωση των τομεαρχών Εθνικής Αμυνας Θ. Δρίτσα και Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ

«Η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει άμεσα τα πολιτικά κόμματα για τις αυθαίρετες, επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας που συνεχίζονται εδώ και δύο μέρες στη μεθοριακή περιοχή του Έβρου (σ.σ.: περισσότερα παρακάτω) και για τις πρωτοβουλίες τις οποίες θα αναλάβει.Χθες ο Υπουργός Εξωτερικών υποβάθμισε το θέμα τονίζοντας ότι δεν προτίθεται να δημιουργήσει ένταση για ζήτημα που μπορεί να λυθεί από μια κοινή επιτροπή.

Θεωρεί ότι δεν είναι η Τουρκία που δημιούργησε την ένταση;Θεωρεί ότι θα έπρεπε η αρμόδια επιτροπή να είχε συγκληθεί πριν προβεί σε ενέργειες στην περιοχή η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού; Ποια είναι η θέση του Υπουργείου Άμυνας για το θέμα; Τα θέματα αυτά απαιτούν γνώση, ψυχραιμία, σύνεση και αποφασιστικότητα. Η έλλειψη στρατηγικής και το διπλωματικό κενό που αναδεικνύεται σε σχέση με την Τουρκία, εγκυμονεί εμφανείς κινδύνους για τον τόπο».

Η αρχική υποβάθμιση του ζητήματος από τον Δένδια

Η γνωστοποίηση του θέματος έγινε πριν δύο ημέρες με δημοσιεύματα σε ιστοσελίδες που αναφέρονταν ότι οι Τούρκοι είχαν μπει σε ελληνικό έδαφος και για αυτό ρωτήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών κατά την διάρκεια συνέντευξής του στο Α’ Πρόγραμμα της ΕΡΑ την περασμένη Τετάρτη, όπου και έδωσε μια τουλάχιστον ατυχή απάντηση:

«Τί γίνεται τώρα στον Έβρο κ. Υπουργέ; Στο νότιο κομμάτι βλέπω ότι υπάρχει παρουσία τουρκικών δυνάμεων στη μεθόριο και μαθαίνω ότι ετοιμάζεστε για διάβημα. Ισχύει;», ερωτήθηκε ο υπουργός ο οποίος και απάντησε ως ακολούθως: «Εγώ εύχομαι να πάμε σε μια συνεννόηση. Υπάρχει ένα ζήτημα αμφισβήτησης του ακριβούς ορίου, εξαιτίας και των αλλαγών της κοίτης του ποταμού. Σας το είπα εμμέσως στην αρχή, ορθά δεν το παρατηρήσατε, το είπα κι εγώ μ’ έναν τρόπο… Δεν μ’ αρέσει να δημιουργώ εντάσεις ανάμεσα σε δυο χώρες, οι οποίες είναι σύμμαχοι. Αυτά τα πράγματα λύνονται χωρίς να γραφεί ούτε μονόστηλο σ’ εφημερίδα. Μπορούν κάλλιστα να γίνουν οι ανάλογες μετρήσεις και, με μια επιτροπή κοινή όλα αυτά τα πράγματα να επιλυθούν. Μιλάμε για λίγες δεκάδες μέτρα»(!)

Τα δημοσιεύματα και το διάβημα διαμαρτυρίας

Όπως προαναφέρθηκε, διάβημα απέστειλε νωρίτερα την Παρασκευή 22/5/20 το υπουργείο Εξωτερικών στην Τουρκία σχετικά με το ζήτημα που ανέκυψε στον Έβρο, με αφορμή την αλλαγή της κοίτης του ποταμού και την παρουσία τουρκικών δυνάμεων σε ελληνικό έδαφος. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, αναφορικά με το ζήτημα που έχει προκύψει σε σημείο του νοτίου Εβρου με αφορμή την αλλαγή της κοίτης του ποταμού και κατόπιν εντολής του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, έχει διενεργηθεί διάβημα προς την τουρκική πλευρά. Σημειώνεται πως στη θέση Μελισσοκομείο, στον νότιο Έβρο, βρίσκεται το εν λόγω σημείο όπου με βάση τους χάρτες του 1923 ανήκει στην Ελλάδα, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το e-evros.gr στην περιοχή βρίσκονται 15 Τούρκοι εκ των οποίων οι πέντε είναι αστυνομικοί ενώ οι υπόλοιποι 10 είναι του στρατού.

Πολλά δημοσιεύματα κάνουν αναφορές περί «κατάληψης ελληνικού εδάφους» ενώ κατά τη διάρκεια της Παρασκευής υπήρξαν και δημοσιεύματα αγγλικών εφημερίδων. Η Sun έγραψε άρθρο με τίτλο «ΑΡΠΑΓΗ ΓΗΣ: Τα τουρκικά στρατεύματα εισβάλλουν στην Ελλάδα και καταλαμβάνουν ένα μικρό κομμάτι γης στα αμφισβητούμενα σύνορα», η Daily Mail ανέφερε ότι «Δεκάδες Τούρκοι στρατιώτες εισβάλλουν και καταλαμβάνουν ένα μικρό κομμάτι ελληνικής γης, εγκαθιστούν τη σημαία τους και στήνουν στρατόπεδο κατά μήκος αμφισβητούμενων συνόρων», ενώ και η Εxpress αναφερόταν σε αυξημένη ένταση, εισβολή τουρκικών στρατευμάτων στην Ελλάδα και αμφισβητούμενα σύνορα.

Τι λένε τα υπόλοιπα κόμματα

Αντιρρήσεις και ενστάσεις για τη θέση της κυβέρνησης και τους χειρισμούς του υπουργείου Εξωτερικών εκφράζει ο Ανδρέας Λοβέρδος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής και Τομεάρχης Εξωτερικής Πολιτικής. «Να μας απαντήσει η Κυβέρνηση “για πόσες δεκάδες μέτρα” υπάρχει ζήτημα στον Έβρο; Επαναλαμβάνουμε: Το απόσπασμα της συνέντευξης στην ΕΡΑ του Υπουργού Εξωτερικών για την κατάσταση στον Έβρο αποδίδει με σαφείς όρους είτε αφέλεια, είτε ευκολία προσαρμογής στις πολιτικές της Τουρκίας», επισημαίνει ο κ. Λοβέρδος στην δήλωση του και υπογραμμίζει: «Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν αποτελούν έκφραση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής».

Επικρίσεις κατά της κυβέρνησης και του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια «για τον τρόπο αντιμετώπισης των επιθετικών ενεργειών της Τουρκίας στον Έβρο», διατυπώνει την ίδια στιγμή σε δήλωσή του, ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ 25 Μιχάλης Κριθαρίδης. Ο κ. Κριθαρίδης αναφέρει ότι η κυβέρνηση «αφού βάφτισε “εισβολή” την προσπάθεια κατατρεγμένων να περάσουν στην Ευρώπη στέλνοντας στρατό-αστυνομία να υψώσουν φράχτες, υποδεχόμενη υψηλόβαθμο κλιμάκιο του διευθυντηρίου των Βρυξελλών και συνοδεύοντας μέχρι και την ΠτΔ το Πάσχα, τώρα με την καταπάτηση ελληνικού εδάφους από το καθεστώς του κ. Ερντογάν παριστάνει τον Πόντιο Πιλάτο».

Αναφερόμενος στον υπουργό Εξωτερικών ο κ. Κριθαρίδης λέει ότι «προσπάθησε να υποβαθμίσει το θέμα μιλώντας για λίγες “δεκάδες μέτρα” και όχι για τα 16 στρέμματα στα οποία έχουν εγκατασταθεί κανονικότατα οι τουρκικές δυνάμεις, στη συνέχεια προσπάθησε να φιμώσει και τον τύπο για το ζήτημα “δεν αξίζει ούτε μονόστηλο σε εφημερίδα”, ενώ τέλος μετά από προφανή κυβίστηση το Υπουργείο προέβη σε διάβημα!». «Είναι βλέπετε και η εξωτερική πολιτική της Κυβέρνησης όπως ακριβώς και η οικονομική, πυγμή έναντι των αδυνάμων, υποχωρητικότητα έναντι των ισχυρών, στο ίδιο έργο θεατές» καταλήγει στη δήλωσή του ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ 25.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria