Έγινε ή όχι παραβίαση συνόρων στον Έβρο; Η αντίφαση στις ανακοινώσεις του ΥΠΕΞ - OlaDeka

Έγινε ή όχι παραβίαση συνόρων στον Έβρο; Η αντίφαση στις ανακοινώσεις του ΥΠΕΞ

Μια περίεργη αντίφαση μπορεί να εντοπίσει κανείς στις ανακοινώσεις του υπουργείου Εξωτερικών -αλλά και στην ανεπίσημη ενημέρωση εκ μέρους του υπουργείου Άμυνας- σχετικά με όσα διαδραματίσθηκαν τις τελευταίες ημέρες και ώρες στον Έβρο. Ενώ το υπουργείο κατηγορεί την αντιπολίτευση και όσους κάνουν λόγο για “κατάληψη εδάφους” ότι υιοθετούν πληροφορίες από ακροδεξιά σάϊτ (κάτι που δεν ισχύει καθώς το θέμα μεταδίδεται από μερίδα του διεθνούς Τύπου, όπως Daily Mail, The Sun, EUtoday, Balkannews κ.ά), δυσκολεύεται να εξηγήσει τι πραγματικά έχει συμβεί.

Όπως και εάν είναι πραγματική ή προϊόν τουρκικής προπαγάνδας η φωτογραφία που δείχνει να έχει εγκατασταθεί ακόμα και σκηνή σε τμήμα του Έβρου.

Στην ενημέρωση που παρείχε νωρίτερα σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρεται σε “πρόσφατη κίνηση περιορισμένου αριθμού Τούρκων πολιτών και στρατιωτικών, οι οποίοι πραγματοποίησαν μετρήσεις στην περιοχή των Φερρών”. Άρα δέχεται πως η κίνηση Τούρκων πολιτών (προφανώς της τουρκικής γεωγραφικής υπηρεσίας) και στρατιωτικών έγινε επί ελληνικού εδάφους. Εάν επρόκειτο για περιοχή που δεν θεωρείται ελληνικό έδαφος δεν θα υπήρχε λόγος για διάβημα προς την τουρκική πλευρά.

Την ίδια στιγμή, επίσημες στρατιωτικές πηγές, σε επανειλημμένες ερωτήσεις του MEGA (όπως μεταδίδει το in.gr) και του ρεπόρτερ του, Μαρίνου Γκασιάμη, απαντούσαν σε κάθε τόνο πως δεν υπάρχουν τούρκοι στρατιώτες σε ελληνικό έδαφος, ενώ οι ανεπίσημες επεσήμαναν πως αν είχε υπάρξει είσοδος των 25-30 τούρκων στρατιωτών που παρακολουθούν από την τουρκική πλευρά τις εργασίες για τον καθαρισμό της κοίτης προκειμένου να επεκταθεί στο σημείο ο φράχτης, θα είχε υπάρξει δυναμική απάντηση.

Ντόπιοι φορείς και κάτοικοι που δεν θέλησαν να δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία τους δήλωσαν πως όντως δεν υπάρχουν τούρκοι στρατιώτες σε ελληνικό έδαφος αλλά ότι υπάρχει ένταση στο σημείο λόγω την επιμονής των τούρκων να παρακολουθούν τις ελληνικές εργασίες.

Στην τελευταία, ωστόσο, ανακοίνωση του ΥΠΕΞ επισημαίνεται:

Με αφορμή διασπορά πρόσφατων fake news, τονίζεται ότι καμία ξένη δύναμη δεν βρίσκεται σε Ελληνικό έδαφος. Η Κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι ξέρει να υπερασπίζεται τα σύνορα Ελλάδας και Ευρώπης και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Εάν “καμία ξένη δύναμη δεν βρίσκεται σε ελληνικό έδαφος”, προς τι τότε το διάβημα προς την τουρκική πλευρά; Εκτός εάν, που είναι ίσως και το πιθανότερο, οι τούρκοι στρατιωτικοί και πολίτες βρέθηκαν επί ελληνικού εδάφους, υλοποιώντας την προκλητική ενέργεια για λόγους συμβολικούς και “καταγραφής”, και στην συνέχεια αποσύρθηκαν. Δεν είναι τυχαίο πως το ΥΠΕΞ επισημαίνει πως “καμία ξένη δύναμη ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ”, αναφέρεται, δηλαδή, σε παρόντα χρόνο.

Επίσης, η ελληνική πλευρά επισημαίνει πως το θέμα της χάραξης της συνοριακής γραμμής θα μπορούσε να είχε επιλυθεί με τη σύσταση επιτροπής (όπως παλαιότερα). Πρακτικά κάτι τέτοιο παραπέμπει σε αμφισβητούμενα όρια και περιοχές, οπότε και πάλι προκύπτει το ερώτημα εάν θεωρούμε πως κάτι είναι “θολό” και αμφισβητούμενο γιατί προχωρούμε στην κατασκευή φράκτη στο σημείο αυτό. Ή η περιοχή είναι επί ελληνικού εδάφους και ως εκ τούτου ορθώς υψώνεται ο φράκτης, ή απαιτείται η συγκρότηση κοινής επιτροπής για να διευθετήσει το θέμα.

Αξίζει να επισημανθεί ακόμα πως τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ ,όσο και το ΚΙΝ.ΑΛ που αντέδρασαν δυναμικά στις δηλώσεις του Νίκου Δένδια (ΕΡΤ) και σε όσα συμβαίνουν στον Έβρο απέφυγαν να χρησιμοποιήσουν τον όρο “κατάληψη εδάφους”. Σύμφωνα με πληροφορίες αυτό δεν έγινε τυχαία διότι ο όρος θεωρείται στρατιωτικός και θα οδηγούσε εκ των πραγμάτων σε περαιτέρω κλιμάκωση. Έμπειροι στρατιωτικοί αναλυτές θυμίζουν πως παρόμοιο περιστατικό είχε συμβεί και το 2000 με αμφισβήτηση εκ μέρους της Τουρκίας περιοχής 200 (και όχι 16 όπως τώρα) στρεμμάτων στην περιοχή Καστανιές.

Ο Νίκος Δένδιας, πάντως, δεν έχει προβεί, μέχρι αυτή την ώρα, σε κάποια πιο εξειδικευμένη ενημέρωσης των τομεαρχών εξωτερικών των κομμάτων που μετέχουν και στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.

Προανήγγειλε ενημέρωση ο Γ. Γεραπετρίτης

«Βασική μας πολιτική είναι: καμία εθνική υπαναχώρηση, απόλυτο σθένος σε οποιαδήποτε πρόκληση, αλλά και καταλλαγή όταν αυτό επιβάλλουν οι συνθήκες. Θα πράξουμε το χρέος μας χωρίς καμία απολύτως εθνική υστέρηση. Θα υπάρξει, προφανώς, ενημέρωση εκ μέρους του υπουργείου Εξωτερικών σε όλα τα κόμματα για να έχουν εικόνα των πραγμάτων»: το μήνυμα αυτό, με πολλούς αποδέκτες, έστειλε για τα ελληνο-τουρκικά ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ένα ζήτημα που δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται μέσω ανακοινώσεων Τύπου, πρόσθεσε.
Στην απάντησή του, αναλυτικά, σε συνέντευξη που έδωσε στο ρ/σ «Θέμα 104,6», ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι «τα εθνικά ζητήματα και ιδίως αυτά που έχουν να κάνουν με την κυριαρχία, όπως αυτό των ελληνικών εδαφών, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με σύνεση και σοβαρότητα, δεν μπορούν να γίνονται σε επίπεδο δημοσίου διαλόγου και ανακοινώσεων Τύπου. Θα υπάρξει, προφανώς, ενημέρωση εκ μέρους του υπουργείου Εξωτερικών σε όλα τα κόμματα για να έχουν εικόνα των πραγμάτων, ούτως ή άλλως υπάρχει τακτική, περιοδική ενημέρωση του υπουργού Εξωτερικών προς τους εκπροσώπους των κομμάτων. Βασική μας πολιτική», τόνισε με έμφαση, «είναι: καμία εθνική υπαναχώρηση, απόλυτο σθένος σε οποιαδήποτε πρόκληση, αλλά και καταλλαγή όταν αυτό επιβάλλουν οι συνθήκες. Θα πράξουμε το χρέος μας χωρίς καμία απολύτως εθνική υστέρηση».

Για κατάληψη εδάφους και μάλιστα σε υψηλούς τόνους έκανε λόγο, ωστόσο, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Το κείμενό του στο facebook:

Είναι ενδοτικοί, άσχετοι και επικίνδυνοι. Και αυτό έχει μεγάλο κόστος για τη Χώρα, την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητά της.

Μπήκαν οι Τούρκοι στην ΑΟΖ και την Αιγιαλίτιδα ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας και η κυβέρνηση της ΝΔ, δια των Υπουργών των Εξωτερικών και της Άμυνας, χασκογελούσε λέγοντας ότι οι Τούρκοι πήγαν σε περιοχές που «έχει λάσπη» και όχι αέριο.

Κάναν τα τουρκικά αεροπλάνα μετά από δεκαετίες υπερπτήσεις πάνω από την ηπειρωτική Ελλάδα, ιδιαίτερα στον Έβρο, και σε μεγάλα ελληνικά νησιά, η Κυβέρνηση και πάλι χασκογελούσε. Ο Υπουργός Άμυνας δήλωνε ότι αυτό συνέβη «οριακά».

Κάλεσα την κυβέρνηση τότε να ορίσει επιτέλους τις κόκκινες γραμμές της και κώφευε.

Έφτιαξε η Τουρκία παράνομη ΑΟΖ με τη Λιβύη και η Ελληνική πλευρά απάντησε με την μη άσκηση των δικαιωμάτων που της διασφαλίζει το Δίκαιο των Θαλασσών.

Κατέλαβαν οι Τούρκοι 16 στρέμματα ελληνικού εδάφους στον Έβρο. Τοποθέτησαν πάνω του Τουρκική Σημαία και 36 στρατιωτικούς. Έφτιαξαν σκηνές για εγκατάσταση και πάλι ο Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι πρόκειται για λίγα μέτρα λάσπης που δεν αξίζουν τον κόπο για να διακινδυνεύσει επεισόδιο.

Η κυβέρνηση της ΝΔ προωθεί τη θεωρία της «ολίγον εγκύου» σε θέματα κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Πατρίδας, γεγονός που την καθιστά πολύ επικίνδυνη. Χρειάζεται πανστρατιά της χώρας και του λαού για να σταματήσει ο κατήφορος.

Όλοι οφείλουμε να υπερασπιστούμε κάθε σπιθαμή ελληνικής γης και θάλασσας.

ΥΓ Για αυτούς που έχουν αποφασίσει να μην κάνουν αντιπολίτευση στην Εξωτερική Πολιτική της Κυβέρνησης της ΝΔ και τα «ερωτήματά τους» προτιμώ να μη σχολιάσω.

Σε υψηλότερους τόνους από την επίσημη “γραμμή” ΣΥΡΙΖΑ κινήθηκε και ο πρώην υπουργός και έμπειρος στρατιωτικός Νίκος Τόσκας με δύο αναρτήσεις του στο twitter, στις οποίες κάνει λόγο για παραβίαση συνόρων/

Οι ενέργειες του ΥΠΕΞ

Με αφορμή τη νέα τουρκική πρόκληση, από νωρίς το πρωί το ΥΠΕΞ ανέφερε πως ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Θεμιστοκλής Δεμίρης, με εντολή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και με βάση την καταγραφή των συμβάντων από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, μετά από σειρά επαφών όλες τις προηγούμενες ημέρες, προέβη και σε ρηματική διακοίνωση προς τον πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα, Μπουράκ Οζούγκεργκιν , σχετικά με την πρόσφατη κίνηση περιορισμένου αριθμού Τούρκων πολιτών και στρατιωτικών, οι οποίοι πραγματοποίησαν μετρήσεις στην περιοχή των Φερρών.

Επισημαίνει επίσης πως σε ρηματική διακοίνωση προέβη ακόμη, μετά από σχετική εντολή του υπουργού Εξωτερικών, ο πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα Μιχάλης Διάμεσης, στην οποία αναφέρεται ότι η κατασκευή του φράκτη στον Έβρο γίνεται επί ελληνικού εδάφους, ως απάντηση σε προηγούμενη τουρκική ρηματική διακοίνωση, με παντελώς ανυπόστατους ισχυρισμούς.

Κατόπιν των ανωτέρω, το γραφείο Τύπου του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια αναφέρει πως «το μόνο ερώτημα που παραμένει είναι αν οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν με τα fake news του κ. Βελόπουλου και των ακροδεξιών sites».

Καταληκτικά, τονίζει ότι «από την πλευρά της, η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα συνεχίσει να πορεύεται, χωρίς μεγαλοστομίες και υστερικές κραυγές, στον δρόμο της αποφασιστικής υπεράσπισης της χώρας, όπως έπραξε πρόσφατα, κατά την εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία, και πάλι στον Έβρο».

Τι αναφέρουν τα ξένα ΜΜΕ

Η υπόθεση που έχει προκύψει στον Έβρο, απασχολεί και τα διεθνή ΜΜΕ. Για τουρκικά στρατεύματα που έχουν καταλάβει κομμάτι της ελληνικής γης κάνει λόγο η dailymail.co.uk. «Περίπου 35 στρατιώτες περπάτησαν στην ανατολική όχθη του ποταμού Έβρου στο Μελισσοκομείο» αναφέρει το δημοσίευμα και συνεχίζει: «Οι τουρκικές δυνάμεις έχουν πια σταθερή παρουσία στην ελληνική επικράτεια και τα στρατεύματα έχουν απορρίψει τα ελληνικά αιτήματα για απόσυρση από την περιοχή».

Για παράνομη καταπάτηση ελληνικού εδάφους κάνει λόγο και το EUtoday, Αν και όπως τονίζει το δημοσίευμα δεν είναι ακόμα γνωστό ποια δικαιολογία θα προβάλει η τουρκική πλευρά, η περιοχή που καταπατείται βρίσκεται στο φράχτη που έχει δημιουργηθεί για την παράνομη εισροή προσφύγων. H παρουσία των ανδρών του τουρκικού στρατού εμποδίζουν τις εργασίες των στελεχών της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού να ολοκληρώσουν τη διευθέτηση του χώρου από ελληνικής πλευράς, ενόψει επέκτασης του φράχτη και στον Νότιο ‘Εβρο. Η Τουρκία, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ισχυρίζεται ότι η μικρή έκταση που δημιουργείται είναι δική της.

Όπως αναφέρει το Eutoday «Η Ελλάδα έχει καταφέρει να διατηρήσει την ακεραιότητα των συνόρων της ενώ ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν απειλεί ότι είναι έτοιμος να στείλει εκατομμύρια πρόσφυγες στην Ευρώπη».

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria