Scope Ratings: Ύφεση έως 7% στην Ελλάδα λόγω κορονοϊού - OlaDeka

Scope Ratings: Ύφεση έως 7% στην Ελλάδα λόγω κορονοϊού

Ο Γερμανικός οίκος αξιολόγησης αναθεώρησε άμεσα τις προβλέψεις του για την ελληνική οικονομία. Ύφεση έως 7% προβλέπει ο οίκος.

Ιδιαίτερα εκτεθειμένη στο σοκ του κορονοϊού είναι η Ελλάδα όπως αναφέρει σε έκθεση του ο Γερμανικός οίκος αξιολόγησης Scope Ratings την Πέμπτη.

Ο οίκος αναθεώρησε άμεσα τις προβλέψεις του για την ύφεση της ελληνικής οικονομίας από το 1% στο 7% για το 2020. Αυτό όπως επισημαίνεται οφείλεται στην υψηλή εξάρτηση της οικονομίας από τον τομέα του τουρισμού που έχει «χτυπηθεί» σοβαρά, αλλά και από το υψηλό ποσοστό αυτοαπασχόλησης που εμφανίζει η οικονομία.

Παράλληλα στην νέα έκθεση του οίκου αναφέρεται πως οι τράπεζες περιορίζουν τις ικανότητές τους να στηρίξουν την παραγματική οικονομία λόγω της αδύναμης κερδοφορίας αλλά και από το υψηλό βάρος μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο οίκος η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους προστατεύεται σε ένα βαθμό από την έντονη μεταβλητότητα των αγορών, δεδομένου του μεγάλου μεριδίου του χρέους που κατέχουν οι επίσημοι πιστωτές, στη πολύ μεγάλη μέση διάρκεια του χρέους μετά τα μέτρα ελάφρυνσης που ανακοίνωθηκαν, στο «μαξιλάρι ασφαλείας» και στην ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης της ΕΚΤ, PEPP (Pandemic Emergency Purchase Programme) ύψους 750 δισ. ευρώ.

Σφοδρό χτύπημα στην Ευρωζώνη

Η Scope προβλέπει ύφεση της τάξεως του 0,5% για την παγκόσμια οικονομία, και 6,5% στην Ευρωζώνη. Μεγάλο πλήγμα αναμένεται να δεχθούν τόσο η Ιταλία (αύξηση του δημόσιου χρέους στο 145% του ΑΕΠ) και η Ισπανία (ύφεση 8%, αύξηση δημόσιου χρέους στο 110% του ΑΕΠ) όσο και η Γερμανία σε μικρότερο βαθμό λόγω της μεγάλης δημοσιονομικής στήριξης που φτάνει 3,8% του ΑΕΠ (5,2% και 65-70% αύξηση δημόσιου χρέους).

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria