Φωτογραφία αξιωματικών των SS την επομένη της μάχης της λίμνης της Καστοριάς - OlaDeka

Φωτογραφία αξιωματικών των SS την επομένη της μάχης της λίμνης της Καστοριάς

Την επόμενη μάλλον , της “μάχης στη λίμνη της Καστοριάς” της 15/04/1941.Δύο υπαξιωματικοί της 1ης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας των SS ” Σωματοφυλακή υου Αδόλφου Χίτλερ” (LSSAH) γευματίζουν με κονσέρβες γελώντας δυνατά. Η ποιότητα της φωτογραφίας εξαιρετική . Προφανώς η φωτογραφική μηχανή ήταν από τις Leica των υπηρεσιών προπαγάνδας. Εντύπωση προκαλεί το ότι τα οχήματα έχουν σταθμεύσει σε ανοιχτό πεδίο ,χωρίς κάλυψη. Η απόλυτη κυριαρχία της Γερμανικής αεροπορίας είναι γεγονός.

Η – ούτως ή άλλως αποδυναμωμένη και απαρχαιωμένη -Ελληνική Αεροπορία έχει συντριβεί στο έδαφος, ενώ η RAF , με τα λιγοστά της Hurricane και Gladiator , προσπαθεί να καλύψει την υποχώρηση του Συμμαχικού Εκστρατευτικού Σώματος από την Πτολεμαΐδα προς τον Όλυμπο. Έτσι η φάλαγγα ξεκουράζεται μεταξύ Άργους Ορεστικό και Μανιάκων. Πισω διακρίνεται το ύψωμα του Δισπηλιού και στο βάθος το βουνό πάνω από τη Κορησό .Οι προσεγμένοι και ατσαλακωτοι αυτοί στρατιώτες έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τους ταλαιπωρημένους και ψειριασμένους Έλληνες του 23ου Συντάγματος. Οι οποίοι ψειριασμένοι Έλληνες, τους έδωσαν την εντύπωση με τον αγώνα τους πως αντιμετώπισαν όχι δυο τάγματα Ελληνικού στρατού, αλλά δυο μεραρχίες Νεοζηλανδών.

Αξίζει να ξαναθυμηθούμε πως η μάχη αυτή είναι η τελευταία μάχη που έδωσε ο ΕΣ πριν τη συνθηκολόγηση και επίσης η μοναδική ” εκ συναντήσεως” με τον Γερμανικό στρατό, με συμμετέχοντες από την μεριά τους, αξιωματικών που για αυτούς ήταν οι μεγαλύτεροι τους ήρωες. Φωτογραφία από τα Γερμανικά κρατικά αρχεία.

ss

Romylos Mantzouras
Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria