Τσιόδρας: 31 νέα κρούσματα στη χώρα μας. Ο συνολικός αριθμός ανέρχεται σε 2.145 - OlaDeka

Τσιόδρας: 31 νέα κρούσματα στη χώρα μας. Ο συνολικός αριθμός ανέρχεται σε 2.145

Τσιόδρας: Ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε 31 νέα κρούσματα του κορονοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2.145, εκ των οποίων το 56% αφορά άνδρες. Από αυτά το 25,8% θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και το 40% είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 73 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 17 (19.7%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 81% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 16 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Υπάρχει ένας ακόμα καταγεγραμμένος θάνατος και 99 συνολικά στη χώρα. Οι 26 ήταν γυναίκες (26.5%) και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 72 έτη και το 88.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Επίσης, 43.417 κλινικά δείγματα έχουν ελεγχθεί.

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε στην έγχυση πλάσματος από ασθενή που έχει αναρρώσει, κάνοντας λόγο για πειραματική έρευνα, με «προοπτική εφαρμογής», που «αν αποδειχθεί αποτελεσματική θα είναι ένα ακόμη θεραπευτικό όπλο». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «μετά από λοίμωξη, οι περισσότεροι θα έχουν κάποιο βαθμό ανοσίας που θα κρατήσει ένα έτος με πιθανή μείωση μετά», σημειώνοντας ότι «η ανοσία αγέλης αφορά σε ένα μολυσμένο άτομο που έχει όλο και λιγότερες πιθανότητες να έρθει σε επαφή με άτομο που δεν έχει περάσει τη νόσο».

«Όλοι μαζί είμαστε, υγιεινομικοί και λαός, η μάχη με τον ιό κρίνεται στις λεπτομέρειες. Άτομα που μένουν στο ίδιο σπίτι κι ο ένας νοσεί, μπορεί να κολλήσει τον άλλον. Όλα τα μέλη της οικογένειας θεωρούνται στενές επαφές», είπε και πρόσθεσε ότι «τις τελευταίες 48 ώρες κλιμάκια του ΕΟΔΥ μετέβησαν σε οίκους ευγηρίας. Οι ευπαθείς ομάδες πρέπει να προστατευθούν, να μην εκτεθούν καθόλου στον ιό. Όλοι οι θετικοί ασθενείς απομακρύνθηκαν από τη δομή. Τα μόνα άτομα που θα μπορούν να επισκέπτονται είναι το προσωπικό». Τόνισε ότι είναι απαραίτητη η «συνεχής χρήση χειρουργικής μάσκας, πλύσιμο χεριών πριν και μετά την επαφή με τα άτομα», ενώ «οι εργαζόμενοι που έχουν συμπτώματα δεν πρέπει να προσέρχονται στον χώρο εργασίας».

Ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι «είμαστε σε κατάσταση συναγερμού αντίστοιχη με αυτή των φυσικών καταστροφών. Μια φωτιά που πάει να σβήσει δεν πρέπει να αναζωπυρωθεί. Αυτό που έχουμε καταφέρει είναι επιτυχία όλων μας και σχετίζεται άμεσα με τα μέτρα που έγκαιρα ελήφθησαν. Δώσαμε χώρο και χρόνο στο σύστημα υγείας».

Ο κ. Τσιόδρας, ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι «οι ηλικιωμένοι είναι οι τελευταίοι για τους οποίους θα αρθούν οι περιορισμοί», σημειώνοντας ότι «το πότε δεν μπορούμε να το πούμε».

Δηλώσεις Χαρδαλιά

«Αυτό το Πάσχα θα είναι διαφορετικό», είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, επισημαίνοντας με νόημα ότι «κανείς δεν είναι πιο χριστιανός από τον άλλο». Πρόσθεσε ότι «δεν επιτρέπονται μετακινήσεις σε σπίτια συγγενών και φίλων την Κυριακή του Πάσχα. Κάνουμε Πάσχα με ένα μέλημα, να σπάσουμε την αλυσίδα της νόσου. Είναι ο δικός μας Γολγοθάς που πρέπει να ανέβουμε για να έρθει η Ανάσταση».

Αναφερόμενος για κρούσμα στην Ξάνθη, ο κ. Χαρδαλιάς είπε: «To θετικό κρούσμα από τον καταυλισμό των Ρομά μάς δημιούργησε ανησυχία», για να υπογραμμίσει: «Οριοθετήθηκαν οι περιοχές ελέγχου, οργανώσαμε την αντιπροσωπευτικότητα των δειγμάτων, προχωρήσαμε στην λήψη 335 δειγμάτων και αναμένουμε αποτελέσματα».

«Η προστασία και η διαφύλαξη των συμπολιτών μας που είναι σε ευπαθείς ομάδες είναι αδιαπραγμάτευτη, οι έλεγχοι θα είναι ενδελεχείς και κάθε παράβαση θα αντιμετωπίζεται ως απειλή κατά της ανθρώπινης ζωής», πρόσθεσε.

Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι:

  • Παρατείνονται τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα στους δήμους Καστοριάς και Ξάνθης για δέκα μέρες
  • Παρατείνεται ο περιορισμός κίνησης πολιτών στην παραλία Θεσσαλονίκης
  • Παρατείνεται ο περιορισμός κίνησης πολιτών στα Ιωάννινα- μέχρι 27 Απριλίου

«Τίποτα δεν έχει κριθεί. Κάθε μέρα είναι και ένα διαφορετικό στοίχημα στη μάχη μας κατά του ιού. Κάνω έκκληση να παραμείνουμε σπίτι. Έχουμε διανύσει μεγάλο δρόμο, ας μη λυγίσουμε στην τελική ευθεία», κατέληξε.

STATS (Με τη συνδρομή του γιατρού Σταμάτη Παπασάββα)

  • Επιβεβαιωμένα κρούσματα 2145 (+31)( 40% 858 από επαφές με κρούσμα (+39), 25,8% 553 από ταξίδι (+11), (-19) 734 απροσδιόριστα)
  • ΜΕΘ (-3) 73
  • Νεκροί (+1) 99
  • Τεστ 43.417 (+1156) με 2,68% θετικά αποτελέσματα

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria