Τσιόδρας - Τέσσερις θάνατοι σε ένα 24ωρο και 55 νέα κρούσματα στη χώρα μας - OlaDeka

Τσιόδρας – Τέσσερις θάνατοι σε ένα 24ωρο και 55 νέα κρούσματα στη χώρα μας

Τσιόδρας: «Στόχος είναι η ανίχνευση επιδημιών σε υγειονομικές μονάδες όπου ο ιός μεταδίδεται πολύ εύκολα», είπε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας και με εμφανή την απογοήτευση στη φωνή του, τόνισε ότι «οι απρόσεκτες συμπεριφορές από όλους μας οδηγούν σε εστιακές αναζωπυρώσεις», προσθέτοντας ότι «τα δεδομένα τονίζουν την ανάγκη επαγρύπνησης».

Η επιτροπή συνεδρίασε και υιοθέτησε την άποψη για χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, με τον κ. Τσιόδρα ωστόσο να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την πιθανότητα χαλάρωσης. Για τη χρήση των υφασμάτινων μασκών είπε ότι «θα γίνει με ειδική επικοινωνιακή στρατηγική και θα ακολουθήσουν οδηγίες». Ο ίδιος υπογράμμισε ότι χρειάζεται προσοχή στη χρήση μάσκας, καθώς είναι «συμπληρωματικό μέσο». «Να μη μολυνθούμε χωρίς να θέλουμε από λάθος χρήση της μάσκας», τόνισε και έκανε έκκληση για μεγάλη προσοχή στη χρήση της, με πλύσιμο της με απορρυπαντικό, αλλά και συχνό πλύσιμο των χεριών. Ο κ. Τσιόδρας ανησυχεί για την «ψευδαίσθηση της ασφάλειας» που προσφέρει η χρήση μάσκας.

«Συνεχίζουμε την επαγρύπνηση. Η κατάσταση παραμένει καλή αλλά εύκολα μπορεί να ξεφύγει, δεν εφησυχάζουμε», επισήμανε.

Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι «δεν είναι ιδανικές οι συνθήκες στις δομές φιλοξενίας προσφύγων. Οι συνθήκες υγιεινής δεν είναι αυτές που θα θέλαμε να είναι, χρειάζεται συστηματική προσπάθεια, είναι ευθύνη όλων μας. Χρειάζεται αποσυμφόρηση αυτών των χώρων και να εξασφαλιστούν καλύτερες συνθήκες υγιεινής».

Εκκλησίες

Σε ερώτημα για το πότε θα ανοίξουν οι εκκλησίες για τους πιστούς, ο κ. Τσιόδρας είπε ότι «είναι νωρίς να το συζητήσουμε, θα πρέπει να υπάρχουν κανόνες και αποστάσεις ασφαλείας και στους χώρους λατρείας. Μας ενδιαφέρει η συνάθροιση και ο συνωστισμός κι όχι η πίστη των ανθρώπων. Θα γίνει με κανόνες και θα γίνει με εισήγηση της επιτροπής».

Τα κρούσματα

Ο  Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε 55 νέα κρούσματα του κορονοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2.463, εκ των οποίων το 56% αφορά άνδρες. 52 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 15 (27,3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 85% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 57 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Την Πέμπτη μεγάλωσε η λίστα των θυμάτων στη χώρα μας. Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε μία ημέρα. Από τους 125 νεκρούς οι 32 είναι γυναίκες και οι 93 άνδρες.

Δηλώσεις Χαρδαλιά

«Η σημερινή παραμένει μια δύσκολη μέρα όσο κι αν μας φέρνει κοντά στην άρση των μέτρων», τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι θα επέλθει η «σταδιακή επιστροφή στην καθημερινή κανονικότητα», τονίζοντας ότι «θα χρειαστεί χρόνο και διατήρηση της κοινωνικής ευθύνης, θα συνεχίσουμε να έχουμε νέα κρούσματα, θα χάνουμε συνανθρώπους μας. Η νόσος δεν εξαλείφθηκε, έχουμε δρόμο μπροστά μας». Συμπλήρωσε ότι τα αυστηρά μέτρα παρατείνονται έως την 4η Μαΐου, για να προσθέσει ότι η άρση των μέτρων θα γίνει σε σταδιακές φάσεις το Μάιο και τον Ιούνιο.

Ο κ. Χαρδαλιάς γνωστοποίησε ότι εντοπίστηκαν 28 κρούσματα σε ιδιωτική κλινική στο Περιστέρι, όπου νοσηλεύονται κυρίως νεφροπαθείς. Στην κλινική μετέβησαν ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου είπε ότι «εκπτώσεις στην άσκηση των καθηκόντων όσων διαχειρίζονται ανθρώπινη ζωή δεν πρόκειται να υπάρξουν για κανέναν».

STATS με τη βοήθεια του γιατρού Σταμάτη Παπασάββα

  • Επιβεβαιωμένα κρούσματα 2463 (+55)
  • Από επαφές με κρούσμα (45,92%) 1131 (+7)
  • Από ταξίδι (23,30%) 574 (+1)
  • Απροσδιόριστα (30,78%) 758 (+47)
  • ΜΕΘ (-3) 52
  • Νεκροί (+4) 125
  • Τεστ 59241 (+2297)
  • Μείωση ασθενών ΜΕΘ.
  • 57 ασθενείς εξήλθαν από τις ΜΕΘ.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria