Τσιόδρας: «Θα χαλαρώσουμε σταδιακά και ελεγχόμενα», «Τα δύο κύρια όπλα μας είναι η απόσταση και η υγιεινή» - OlaDeka

Τσιόδρας: «Θα χαλαρώσουμε σταδιακά και ελεγχόμενα», «Τα δύο κύρια όπλα μας είναι η απόσταση και η υγιεινή»

Σωτήρης Τσιόδρας: «Θα χαλαρώσουμε σταδιακά και ελεγχόμενα», τόνισε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας κατά τη σημερινή ενημέρωση για τις εξελίξεις του κορονοϊού στη χώρα μας. «Τα δύο κύρια όπλα μας είναι η απόσταση και η υγιεινή. Νομίζω ότι έχει έρθει η ώρα για χαλάρωση των μέτρων. Ωστόσο αυτό θα γίνει σταδιακά. Συνεχίζουμε να βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση. Έχουμε καταφέρει σε μεγάλο ποσοστό να επιτύχουμε σε αυτό τον τομέα. Οι ευπαθείς ομάδες παραμένουν στις κύριες προτεραιότητές μας».

«Έχουμε καταφέρει να είμαστε παράδειγμα αναφορικά με την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Χρειάζεται να έχουμε επαγρύπνηση. Το ότι σταματούν τα μέτρα δεν σημαίνει ότι βγαίνουμε έξω και καθόμαστε με άλλους δεκαπέντε. Πρέπει να μηδενίσουμε τη διασπορά του ιού», είπε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Τα κρούσματα

Ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε 27 νέα κρούσματα του κορονοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2.490, εκ των οποίων το 55,6% αφορά άνδρες. 48 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 13 (26,5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 88% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 60 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Καταγράφηκαν πέντε νέοι θάνατοι, με τους νεκρούς να ανέρχονται συνολικά σε 130, οι 34 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

Περιστέρι

Αναφερόμενος στην ιδιωτική κλινική στο Περιστέρι, το χαρακτήρισε «σημαντικό ζήτημα», λέγοντας: «Τρεις ασθενείς της κλινικής κατέληξαν και 17 βρέθηκαν θετικοί στον ιό. Μέχρι την ολοκλήρωση της μεταφοράς τους υπήρχαν αυστηρά μέτρα. Και οι 17 εργαζόμενοι, θετικοί στον ιό βρίσκονται σε καραντίνα και σε απομόνωση».

«Όλοι οι ασθενείς και οι συνεργαζόμενοι γιατροί έχουν ενημερωθεί. Ο ΕΟΔΥ έχει εξοπλίσει με ιατρικό εξοπλισμό τη συγκεκριμένη μονάδα υγείας. Θα γίνεται επανέλεγχος ανά 2-3 μέρες. Ακόμη δόθηκαν φάρμακα προφυλακτικής αγωγής. Ακόμη συνεχίζεται η ιχνηλάτηση των επαφών τους», είπε, υπογραμμίζοντας: «Όταν πρόκειται για ανθρώπινες ζωές δεν αρκεί να πούμε ότι το πάθημα έγινε μάθημα».

Φάρμακο

Για ένα ελπιδοφόρο μήνυμα για φάρμακο που μπορεί να δοθεί από το στόμα, μίλησε ο κ. Τσιόδρας, λέγοντας: «Το επόμενο διάστημα θα δίνεται φάρμακο δια στόματος σε ασθενείς με κορονοϊό. Ελπίζουμε να έχει θετική απόκριση».

Τόνισε ότι «η έκθεση του ιού στην ηλιακή ακτινοβολία φαίνεται ότι βοηθάει στην παρουσία του στο περιβάλλον», είπε, σημειώνοντας ότι «σύμφωνα με εκτιμήσεις η μετάδοση του ιού μπορεί να πέσει το καλοκαίρι κατά 20%».

Ευπαθείς ομάδες

Σχετικά με τις ομάδες αυξημένου κινδύνου, είπε ότι «οι καρδιοπαθείς, οι χρόνια αναπνευστικοί άρρωστοι, τα άτομα με διαβήτη, οι νεφροπαθείς και οι υπερτασικοί που έχουν κορονοϊό κινδυνεύουν με θάνατο». Και πρόσθεσε ότι «η πιθανότητα λοίμωξης στα παιδιά είναι 0,26 λιγότερο από τους ανθρώπους άνω των 60».

Κλιματιστικά

Για τη χρήση κλιματιστικών είπε ότι έχει εκδοθεί σχετική εγκύκλιος, σημειώνοντας ότι «για τα κλιματιστικά που έχουμε στο σπίτι μας καλό θα είναι να είναι σε λειτουργία με φυσικό τρόπο».

Δηλώσεις Χαρδαλιά

«Πλέον συζητάμε για την επόμενη φάση των μέτρων, ωστόσο πρέπει να μείνουμε σε επαγρύπνηση. Εάν βγούμε από το σπίτι θα πρέπει να το κάνουμε με προσοχή. Η έξοδος από το σπίτι γίνεται για συγκεκριμένους λόγους», τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, σημειώνοντας ότι «η άδεια ειδικού σκοπού παρατείνεται μέχρι τις 10 Μαΐου».

Αναφερόμενος στις ιδιωτικές κλινικές, είπε: «Σε σύνολο 34 κρουσμάτων στην κλινική Ταξιάρχαι βρέθηκαν πάνω από 100 στενές επαφές που έχουν τεθεί σε καραντίνα. Δίνεται ιδιαίτερη προσοχή των ατόμων που κάνουν αιμοκάθαρση. Σε κατ’ οίκον περιορισμό τέθηκαν 39 συνεργαζόμενοι γιατροί». Σχετικά με τη δομή στα νότια προάστια, είπε ότι «όλα τα τεστ ήταν αρνητικά. Παρόλα αυτά τηρούνται κατά γράμμα οι οδηγίες ασφαλείας».

Κατόπιν αναφέρθηκε στους συμπολίτες μας που γιορτάζουν το Ραμαζάνι: «Απαγορεύονται οι μαζικές συγκεντρώσεις», είπε και τόνισε: «Ο συνολικός αριθμός στους χώρους λατρείας δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τα 4 άτομα. Αυτό σημαίνει ότι τα τζαμιά θα είναι κλειστά για το κοινό».

Ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε: «Να εξακολουθήσουμε να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής και να τηρούμε τα μέτρα. Συνεχίζουμε να μένουμε σπίτι για να προστατευτούμε από τον ιό».

Ο κ. Χαρδαλιάς παρατήρησε ότι «το μένουμε σπίτι στόχευσε εξαρχής στις ευπαθείς ομάδες. Από την πρώτη στιγμή υπήρχαν ιδιαίτερα ζητήματα σε ομάδες όπως οι Ρομά. Όλα αυτά αργά ή γρήγορα θα δημιουργούσαν προβλήματα. Όμως ήμασταν δίπλα τους και σταματήσαμε την εξάπλωση του ιού».

STATS με τη βοήθεια του γιατρού Σταμάτη Παπασάββα

  • Επιβεβαιωμένα κρούσματα 2490 (+27)
  • Από επαφές με κρούσμα (46,59%) 1160 (+29)
  • Από ταξίδι (23,29%) 580 (+6)
  • Απροσδιόριστα (30,12%) 750 (-8)
  • ΜΕΘ (-4) 48
  • Νεκροί (+5) 130
  • Τεστ 61.407 (+2166)
  • Μείωση ασθενών ΜΕΘ.
  • 60 ασθενείς εξήλθαν από τις ΜΕΘ.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria