ΤΣΙΟΔΡΑΣ: «Δεν υπάρχει μαγική συνταγή» για τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων - OlaDeka

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: «Δεν υπάρχει μαγική συνταγή» για τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων

Τα νέα κρούσματα είναι 22 και το σύνολο των κρουσμάτων μας ανέρχεται στα 2.192. 72 νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, ενώ 102 είναι οι συμπολίτες μας που έχασαν τη ζωή τους

Τσιόδρας: Ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε 22 νέα κρούσματα του κορονοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2.192, εκ των οποίων το 56,4% αφορά άνδρες. Από αυτά το 25,5% θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και το 40% είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 72 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 15 (19.7%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 82% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 29 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Υπάρχει ένας ακόμα καταγεγραμμένος θάνατος και 102 συνολικά στη χώρα. Οι 28 ήταν γυναίκες (27.5%) και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 73 έτη και το 89,2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Επίσης, 50.771 κλινικά δείγματα έχουν ελεγχθεί.

«Δεν υπάρχει μαγική συνταγή» για τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, τόνισε ο κ. Τσιόδρας και στη συνέχεια απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι σε κάθε χώρα θα γίνει σταδιακή άρση των μέτρων και στη συνέχεια παρακολούθηση των αντιδράσεων. Αν υπάρξουν κρούσματα και θάνατοι, τα μέτρα θα εφαρμοστούν ξανά, τόνισε, για να συμπληρώσει ότι καταλαβαίνει την κόπωση που υπάρχει: «Υπομείναμε και υπομένουμε», σχολίασε και παρατήρησε: «Αυτά τα μέτρα δεν μπορούν να καταργήσουν την ανθρωπιά μας».

«Οι επιστήμονες τονίζουν την πιθανότητα πιο σημαντικών επιδημιών τον χειμώνα», είπε, για να σημειώσει ότι «χρειάζεται επαγρύπνηση για τα δυο επόμενα χρόνια». Πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή δοκιμάζονται 70 εμβόλια και μόλις ένα βρίσκεται στη «φάση 2». «Το εμβόλιο αργεί για την ανθρωπότητα. Κάποιες χώρες χαλάρωσαν τα μέτρα αλλά με πάρα πολύ αυστηρούς κανόνες».

«Κόσμος και ηγεσία αποδείξαμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε και αυτό με γεμίζει αισιοδοξία. Ο τρόπος που θα σβήσει ο ιός θα είναι το αποτελεσματικό εμβόλιο όταν θα έρθει και τα μέτρα όταν αυτά απαιτούνται, σε συνδυασμό με αποτελεσματικές θεραπείες», κατέληξε ο κ. Τσιόδρας.

Δηλώσεις Χαρδαλιά

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, απαντώντας στις απορίες για το τι ισχύει για το Πάσχα, είπε ότι ισχύει ακριβώς ό,τι ισχύει για όλες τις άλλες μέρες: «Ο ιός δεν ξέρει τι είναι το Πάσχα. Ισχύουν όλα τα μέτρα που έχουμε πάρει στο ακέραιο» και πρόσθεσε: «Δεν πρέπει να καταστρέψουμε σε λίγες ώρες όσα έχουμε πετύχει με τόσες προσπάθειες».«Το τριήμερο του Πάσχα σκεφτόμαστε λογικά, ας είναι αδιαπραγμάτευτο αυτό το ζήτημα, σε λίγο καιρό παίρνουμε τις ζωές μας πίσω», επισήμανε.

«Έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας», είπε αναφερόμενος στα σενάρια περί άρσης των περιοριστικών μέτρων.

«Η κυβέρνηση προετοιμάζεται με σχέδιο και μέθοδο, αλλά τα μέτρα ισχύουν ως τις 27 Απριλίου. Τα αισιόδοξα σημάδια που βλέπουμε, αν χαλαρώσουμε μπορεί να ανατραπούν», τόνισε και συμπλήρωσε: «Βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο της προσπάθειάς μας, οποιαδήποτε παρέκκλιση μπορεί να μας φέρει πολλές εβδομάδες πίσω».

Ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε: «Μέχρι τις 27 Απριλίου πρέπει να τηρήσουμε τα μέτρα, με βάση τα δεδομένα θα ανοίξουμε τη συζήτηση για χαλάρωση μέτρων»,

STATS με τη βοήθεια του γιατρού Σταμάτη Παπασάββα

  • Επιβεβαιωμένα κρούσματα 2192 (+22) (41%) 899 από επαφές με κρούσμα (+30), (25,5%) 559 από ταξίδι (+4),
    734 (-12) απροσδιόριστα.
  • ΜΕΘ (-4) 72
  • Νεκροί (+1) 102
  • Τεστ 50871 (+2073 με 1,06% θετικά αποτελέσματα)
  •  29 ασθενείς εξήλθαν από τις ΜΕΘ.
  • μειωμένος αριθμός επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.
  • μείωση ασθενών ΜΕΘ

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria