Τι σημαίνει το «RO είναι κάτω από τον αριθμό 1» που είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας - OlaDeka

Τι σημαίνει το «RO είναι κάτω από τον αριθμό 1» που είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας

«Η νόσος φθίνει στη χώρα μας», τόνισε ο Σωτήρης Τσιόδρας, δίνοντας ένα αισιόδοξο μήνυμα. Ο ίδιος ανακοίνωσε 25 νέα κρούσματα, που συνολικά ανέρχονται σε 2.170. Σε ΜΕΘ νοσηλεύονται 76 συμπολίτες μας

Τσιόδρας LIVE: «Το R0 στην πατρίδα μας είναι κάτω από τον αριθμό 1. Αυτό οφείλεται στα μέτρα που πήραμε. Δηλαδή η νόσος φθίνει και τελικά εξαφανίζεται. Ελπίζουμε στη διατήρηση αυτών των μεγεθών και δεν μπορούμε να κάνουμε κάποια πρόβλεψη», είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας, επισημαίνοντας ότι καταγράφεται σημαντική μείωση στον αριθμό κρουσμάτων.

Αναφερόμενος στην καμπύλη του κορονοϊού, είπε ότι «θα ήθελα να πω με σαφήνεια ότι αυτό το διάστημα καταγράφεται σταδιακή μείωση των κρουσμάτων που νοσηλεύονται και των σοβαρών κρουσμάτων που καταγράφονται». Και πρόσθεσε: «Σχετικά με το εάν προβλέπεται αυτές τις μέρες να κορυφωθεί η πανδημία στη χώρα μας ή εάν αυτό ξεπεράστηκε ή επίκειται μέχρι το τέλος του μήνα, θα ήθελα να πω με σαφήνεια ότι αυτό το διάστημα καταγράφεται σταδιακή μείωση των κρουσμάτων που νοσηλεύονται και των σοβαρών κρουσμάτων που καταγράφονται».

«Το γνωστό σε όλους μας R0 που αντιπροσωπεύει τον μέσο αριθμό των ανθρώπων που θα κολλήσουν τον ιό από έναν άνθρωπο. Δηλαδή αν αφήσεις το συγκεκριμένο άτομο χωρίς μέτρα και έχει έναν αριθμό R0 πάνω από 2, τότε αυτό θα κολλήσει τουλάχιστον δύο ακόμη φαίνεται πως μειώνεται», σχολίασε και συνέχισε: «Για όλα τα κράτη το επιθυμητό αποτέλεσμα θα ήταν η χρυσή ισορροπία καταγραφής ενός αριθμού των λοιμώξεων που θα μπορούσε να χειριστεί το σύστημα υγείας χωρίς να υπάρχει μαζική εισροή περιστατικών και πολλοί θάνατοι. Εμείς δεν είδαμε τέτοια κορυφή. Το δικό μας σύστημα υγείας πιέστηκε λιγότερο χάρη στις προσπάθειες όλων. Το R0 στην πατρίδα μας είναι κάτω από τον αριθμό 1. Αυτό οφείλεται στα μέτρα που πήραμε. Δηλαδή η νόσος φθίνει και τελικά εξαφανίζεται. Ελπίζουμε στη διατήρηση αυτών των μεγεθών και δεν μπορούμε να κάνουμε κάποια πρόβλεψη. Αυτή η διατήρηση των μεγεθών θα μας επιτρέψει τις επόμενες μέρες να δούμε με προσοχή ένα πλάνο για το άμεσο μέλλον».

Τι είναι το R0

Ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε για πρώτη φορά στην έννοια R0 (Ρο Μηδέν). Το flash.gr απευθύνθηκε στο γιατρό Σταμάτη Παπασάββα για διευκρινήσεις: «Σύμφωνα με τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα ο ιός SARSCoV2, έχει δείκτη μεταδοτικότητας R0 5,7. Στην Ελλάδα με τα μέτρα που έχουμε πάρει, σύμφωνα με τον καθηγητή κ. Τσιόδρα, καταφέραμε να μειώσουμε αυτόν τον δείκτη σε τιμή μικρότερη της μονάδας, έχουμε R0<1».

Τα κρούσματα

Ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε 25 νέα κρούσματα του κορονοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2.170, εκ των οποίων το 56% αφορά άνδρες. Από αυτά το 25,6% θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και το 40% είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 76 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 17 (19.7%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 80% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 27 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Υπάρχει 2 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 101 συνολικά στη χώρα. Οι 26 ήταν γυναίκες (26.5%) και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 73 έτη και το 88.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Επίσης, 43.417 κλινικά δείγματα έχουν ελεγχθεί.

Αναφερόμενος σε συμπολίτες που έχουν μετακινηθεί στην επαρχία, έκανε έκκληση για την προστασία έναντι των μονίμων κατοίκων. «Δεν ξέρω αν μετακινήθηκαν νόμιμα ή παράνομα, αλλά δεν θα ήθελα να χαλάσουμε τις γιορτές μας και να μεταφερθεί ο ιός σε ανθρώπους της επαρχίας», είπε.

Ερωτηθείς για το πασχαλινό τραπέζι, τόνισε: «Δεν θα θέλαμε να διασπαρεί ο ιός από μαζικές συναθροίσεις ανθρώπων. Έχουμε καταφέρει να κρατήσουμε σε χαμηλά επίπεδα το επίπεδο της διασποράς. Παρά το γεγονός ότι ακούμε καλά νούμερα δεν είμαστε στο σημείο να πούμε ότι αίρονται τα μέτρα. Θέλει προσοχή. Έχω συναδέλφους με έναν απλό πονόλαιμο που ήταν φορείς του ιού και τον μετέδωσαν άθελα τους. Το “ωχ αδελφέ δεν βαριέσαι” δεν ταιριάζει αυτή την περίοδο».

Ο κ. Τσιόδρας υπογράμμισε ότι «εάν αντιδράσεις γρήγορα στην εξάπλωση του ιού, τον περιορίζεις γρήγορα. Δεν θέλουμε να δούμε ραγδαία εκθετική δραστηριότητα του ιού, γιατί θα αναγκαστούμε να τηρήσουμε περισσότερα μέτρα».

Δηλώσεις Χαρδαλιά

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, τόνισε: «Είναι σημαντικό να δείξουμε σύνεση και αποφασιστικότητα τις επόμενες ημέρες. Δεν επιτρέπονται μετακινήσεις σε φίλους και συγγενείς την Κυριακή του Πάσχα. Θα περάσουμε το Πάσχα στο σπίτι με την οικογένεια μας. Μην καταστρέψουμε σε λίγες ώρες όλα αυτά που έχουμε καταφέρει με πολλές στερήσεις τόσες εβδομάδες».

Ο ίδιος ενημέρωσε ότι τα κοιμητήρια συγκαταλέγονται στους χώρους λατρείας και θα μείνουν κλειστά τη Μεγάλη Παρασκευή. «Ας προσευχηθούμε από το σπίτι», είπε.

Ανακοίνωσε επίσης ότι τη Μεγάλη Παρασκευή τα καταστήματα θα μείνουν ανοιχτά από 1 μμ έως 7 μμ.

Αναφερόμενος στα κρούσματα της Ξάνθης, είπε ότι 326 δείγματα ήταν αρνητικά, ενώ 15 δείγματα του προσωπικού Παιδιατρικής ήταν επίσης αρνητικά. «Αποφύγαμε μια δύσκολη κατάσταση, αλλά πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση», τόνισε.

«Ας μην αφήσουμε τις θυσίες μας να πάνε χαμένες, ας μείνουμε σπίτι για να βγούμε νικητές», κατέληξε στη δήλωση του.

STATS (Με τη βοήθεια του γιατρού Σταμάτη Παπασάββα)

  • Επιβεβαιωμένα κρούσματα 2170 (+25) (40%) 869 από επαφές με κρούσμα (+11), (25,58%) 555 από ταξίδι (+2), 746 (+12) απροσδιόριστα.
  • ΜΕΘ (+3) 76
  • Νεκροί (+2) 101
  • Τεστ 48798 (+5381 με 0,46% θετικά αποτελέσματα)
  • +5381 ημερήσιοι στοχευμένοι έλεγχοι
  • 27 ασθενείς εξήλθαν από τις ΜΕΘ
  • μειωμένος αριθμός επιβεβαιωμένων κρουσμάτων
  • R0<1

Εμβόλιο

Μην περιμένετε το εμβόλιο στους επόμενους 12 μήνες ή και περισσότερο, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

«Για να αρθούν τα περισσότερα μέτρα για τον κορονοϊό ενδεχομένως να φτάσουμε και τα μέσα Ιουνίου», επισήμανε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, Νίκος Σύψας, με αφορμή και την επανάκαμψη του ιού στο Χοκάιντο της Ιαπωνίας.

Ο κ. Σύψας διευκρίνισε επίσης ότι ακόμα και με σταδιακή άρση των μέτρων, «μέχρι να βρούμε εμβόλιο για την εξάλειψη της επιδημίας θα ζούμε λίγο διαφορετικά μέχρι τον επόμενο χρόνο τουλάχιστον. Θα πρέπει να ζούμε με κανόνες που θα τηρούμε για την παραλία, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα εστιατόρια… Πρέπει να τηρούμε τους κανόνες για τον συγχρωτισμό να μην υπάρχει αναζωπύρωση γιατί τότε θα εφαρμοστούν και πάλι μέτρα».

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria