Τεράστιο το πλήγμα για τα δημόσια έσοδα από τους φόρους καυσίμων - OlaDeka

Τεράστιο το πλήγμα για τα δημόσια έσοδα από τους φόρους καυσίμων

Εφέτος η κυβέρνηση ανέμενε από τον ΦΠΑ στα πετρελαιοειδή και στα παράγωγα αυτών, αλλά και από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης ενεργειακών προϊόντων αθροιστικά έσοδα άνω των 6,5 δισ. ευρώ.

Τρύπα στον προϋπολογισμό πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ προκαλεί η κατάρρευση της κατανάλωσης καυσίμων, αλλά και η πτώση της διεθνής τιμής του πετρελαίου.

Εφέτος η κυβέρνηση ανέμενε από τον ΦΠΑ στα πετρελαιοειδή και στα παράγωγα αυτών, αλλά και από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης ενεργειακών προϊόντων αθροιστικά έσοδα άνω των 6,5 δισ. ευρώ. Πλέον είναι αμφίβολο εάν θα μπορέσει να εισπράξει τα μισά.

Να σημειωθεί πως πέρυσι σε ετήσια βάση  τα έσοδα από ΦΠΑ στα πετρελαιοειδή και στα παράγωγα αυτών ανήλθαν σε 1,9 δισ. ευρώ και ήταν μειωμένα κατά 141,45 εκατ. ευρώ ή κατά  6,68% σε σχέση με το 2018. Επισημαίνεται ότι τα εν λόγω έσοδα πέραν από την κατανάλωση καυσίμων επηρεάζονται από τις διακυμάνσεις της τιμής του αργού πετρελαίου και των παραγώγων του διεθνώς.

Το ίδιο συμβαίνει και με τις εισπράξεις από τους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης ενεργειακών προϊόντων

Τα έσοδα από τους φόρους αυτούς διαμορφώθηκαν πέρυσι σε 4,74 δισ. ευρώ, 8,69 εκατ. ευρώ υψηλότερα σε σχέση με το 2018. Ωστόσο, εφέτος αναμένεται καθολική κατάρρευση λόγω της μηδενικής κατανάλωσης, αλλά και της κατακόρυφης πτώσης της διεθνούς τιμής του πετρελαίου.

Να σημειωθεί πως σήμερα στις ασιατικές αγορές συνεχίσθηκε το σφυροκόπημα στις τιμές του πετρελαίου Μπρεντ και του αμερικανικού αργού  πετρελαίου. Το διεθνές συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης αργού πετρελαίου Μπρέντ σημείωσε πτώση 15,57% στα 16,32 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το συμβόλαιο του Ιουνίου για το West Texas Intermediate σημείωσε υποχώρηση 6,66% στα 10,80 δολάρια ανά βαρέλι.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria