Συνέντευξη διοικητικού του νοσοκομείου Καστοριάς - Η παράταση της καραντίνας μας γονάτισε! - OlaDeka

Συνέντευξη διοικητικού του νοσοκομείου Καστοριάς – Η παράταση της καραντίνας μας γονάτισε!

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΔΥΤΑ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΕΙΟΥ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ COVID-19

Το oladeka.com συνομίλησε με διοικητικό υπάλληλο του νοσοκομείου Καστοριάς. Για ευνόητους λόγους δεν αποκαλύπτουμε το όνομα του.

Ερ- Πόσα είναι τα συνολικά κρούσματα μέχρι σήμερα Τρίτη 14 Απριλίου στην Καστοριά;

Απ- Είναι 80 σίγουρα. Δεν συμπεριλαμβάνονται στον αριθμό επιβεβαιωμένα κρούσματα που δεν επισκέφτηκαν, δεν εξετάστηκαν και δεν νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο αλλά επέλεξαν άλλες υγειονομικές μονάδες ή ιδιωτικά ιατρεία και κλινικές.

Ερ- Γιατί η Περιφέρεια αποφεύγει να αναφέρει συνολικό αριθμό;

Απ- Αυτό που συμβαίνει με την ημερήσια αναφορά της ΠΔΜ είναι ανεξήγητο. Εμείς δίνουμε άμεσα και με κάθε λεπτομέρεια όλα τα στοιχεία. Αυτό έχει να κάνει με την ικανότητα του αρμόδιου υπαλλήλου της περιφέρειας ή αλλιώς τι να πω, είναι ανεξήγητο, δεν μπορώ να καταλάβω. Έχω παρακολουθήσει ότι έχει ερωτηθεί και ο ίδιος ο περιφερειάρχης αρκετές φορές αλλά απαντήσεις του μπορεί να θεωρηθεί μέχρι και ότι υποτιμούν τη νοημοσύνη όλων μας.

Ερ- Ποια είναι η κατάσταση σχετικά με την αντιμετώπιση του κορονοϊού στην περιοχή μας;

Απ- Κατ’ αρχάς θέλω να αναφέρω ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει. Από την άλλη βρισκόμαστε σε μία δύσκολη αλλά σταθερή κατάσταση που δείχνει ότι αν δεν αλλάξουν τραγικά τα πράγματα, είμαστε σε πολύ καλό δρόμο. Από την άλλη, η παράταση των μέτρων μας γονάτισε.

Ερ- Τι εννοείτε;

Απ- Κοιτάξτε, το νοσοκομείο δεν είναι μονάδα αναφοράς. Αναγκάστηκε εκ των πραγμάτων όλη η υποδομή μαζί και το έμψυχο δυναμικό να φτάσουν σε οριακά σημεία. Με όλη την πορεία της πανδημίας στην περιοχή μας που μπήκε πολύ νωρίτερα στη δίνη του κορονοϊού από τις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας, αναγκαστήκαμε να περιηγηθούμε σε αχαρτογράφητα νερά. Ζητήσαμε βοήθεια. Τι πήραμε; Είπαν ότι θα μας ενισχύσουν με προσωπικό…Που είναι; Ήρθαν 3 στρατιωτικοί γιατροί και 7 νοσηλευτές. Τι έκαναν μέχρι τώρα; Εγκαταστάθηκαν σε ξενοδοχείο της περιοχής και…χαρτογραφούν την πορεία του ιού στην Καστοριά! Καταλαβαίνετε τι λέω…Ηρωποιήθηκαν αυτοί, αγιοποιήθηκαν και μερικοί άλλοι που τι έκαναν; Καλές προθέσεις και μετά πομφόλυγες…Οι στρατιωτικοί δεν προσφέρουν στην πρώτη γραμμή παρά μόνο διοικητικά και θεωρητικά εκ του μακρόθεν…Ένας άλλος γιατρός που τον ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον του μεν, αλλά ρωτάμε δε, τι ακριβώς προσφέρει ο άνθρωπος στην κορονοϊομάχη; Απλά κάθεται και κοιτάζει ακτίνες. Δεν κατηγορώ τον άνθρωπο, επαναλαμβάνω η πρόθεση του και η απόφαση του αξίζει χίλια μπράβο, αλλά…ποιο το αποτέλεσμα εάν δεν μπορεί -δικαιολογημένα- να μπει εκεί που δίδεται η μάχη; Το ίδιο προβλήθηκε και η…εθελοντική προσφορά ενός άλλου γιατρού. Και αυτός, πέρα από το όλο ιστορικό του ερχομού του, επίσης δεν έχει κανένα αντικείμενο σχετικά με τον κορονοϊό και την αντιμετώπιση του στο νοσοκομείο αλλά όχι μόνο αυτό, στην ουσία στέρησε και μία μάχιμη από την πρώτη γραμμή, δηλαδή τη γυναίκα του που ενώ όντως συνεισέφερε ουσιαστικά στον αγώνα που δίνουν όσοι βρίσκονται στη «γραμμή πυρός», με το που ήρθε ο σύζυγός της εδώ – και με το δίκιο της- αιτήθηκε γονεϊκή άδεια για να φροντίσει τα παιδιά της! Λοιπόν; Το νοσοκομείο που ενισχύθηκε με αυτά;

Ερ- Τι ανάγκες υπάρχουν;

Απ- Οι άνθρωποι που δουλεύουν από την πρώτη στιγμή είναι λίγοι και οι ίδιοι που ξεκίνησαν τη μάχη και συνεχίζουν με εξοντωτικούς ρυθμούς! Είναι πραγματικά να τους λυπάσαι και αναρωτιέσαι πως αντέχουν ακόμη! Όλοι περίμεναν να τελειώσει η καραντίνα και να έρθουν οι 13 εργαζόμενοι που βρίσκονται αποκλεισμένοι στη Μεσοποταμία. Με ενέργειες του βουλευτή της ΝΔ (σ.σ. αναφέρεται στον Ζήση Τζηκαλάγια) απεγκλωβίστηκαν 7 από τους 20 αρχικά, που τι έγινε και με αυτούς; Τους είπαν βγαίνετε από την καραντίνα αλλά δεν θα ξαναπάτε στα σπίτια σας μέχρι να τελειώσουν τα μέτρα. Και τους πήγαν να μείνουν σε κάποιους χώρους που δεν μπορεί να μείνει άνθρωπος. Πρόκειται για δημόσιο κτίριο χωρίς νερό, χωρίς απαραίτητες και βασικές προϋποθέσεις να μείνει άνθρωπος! Και θέλουν αυτοί οι εργαζόμενοι να είναι αποδοτικοί και αποτελεσματικοί σε αυτό το δυστοπικό ρινγκ! Την ίδια ώρα που οι διοικητικοί στρατιωτικοί έχουν εγκατασταθεί σε ιδιωτικό ξενώνα και ζουν ανθρώπινα για να…χαρτογραφούν και να ερευνούν! Τι να σας λέω τώρα! Και για να ξαναγυρίσω στο θέμα της παράτασης, εκεί λοιπόν που περιμέναμε την ενίσχυση των 13 από τη Μεσοποταμία (20-7 που τους έστειλαν να μείνουν σε γιαπί) έρχεται η απόφαση για παράταση της καραντίνας και μένουμε όλοι κάγκελο! Το χιλιο-καταπονημένο προσωπικό καλείται να ξεπεράσει κάθε ανθρώπινο όριο για να αντέξει! Συγγνώμη για τις υπερβολές αλλά μετά από όσα έχουμε περάσει, μειώνονται η ψυχραιμία, το ηθικό, οι φυσικές δυνάμεις, η ψυχολογία…τι να πω, δεν ξέρω τι άλλο να πω…Θα κάνω μια τελευταία,απέλπιδα, προσπάθεια μπας και ακουστούμε, χρειαζόμαστε ΜΑ-ΧΙ-ΜΟΥΣ, λειτουργικούς -και όχι απλά οργανικές προσλήψεις- γιατρούς, αναισθησιολόγους, παθολόγους, πνευμονολόγους, καρδιολόγους και επίσης μάχιμο, λειτουργικό, έτοιμο και έμπειρο νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό. Καλοί οι επίκουρικοί, αλλά άντε να μπουν στην μάχη όντας πρωτάρηδες και μη έχοντας ανάλογη εμπειρία. Ενώ οι 13 της Μεσοποταμίας είναι οι δικοί μας που έχουν μίλια πολλά πτήσης στο ιστορικό τους. Αλλά…

Ερ-Παρόλα αυτά, μας είπατε ότι γενικά πάμε καλά…

Απ- Αλήθεια, είμαστε πάντα σε εγρήγορση και επιφυλακή, αντιμετωπίζουμε με τρόπο που μοιάζει απίστευτος σε κάποιον που θα είχε τη δυνατότητα να παρακολουθήσει από κοντά τον αγώνα όλου του προσωπικού και ελπίζουμε ότι η ύφεση που διαπιστώνεται το τελευταίο διάστημα, είναι η μεγάλη μας ελπίδα.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria