Σάλο προκάλεσαν οι αποκαλύψεις του «ΠΑΡΟΝ» – Στο τραπέζι οι μειώσεις στους μισθούς και τις συντάξεις - OlaDeka

Σάλο προκάλεσαν οι αποκαλύψεις του «ΠΑΡΟΝ» – Στο τραπέζι οι μειώσεις στους μισθούς και τις συντάξεις

Ανοιχτό και ιδιαιτέρως πιθανό παραμένει το ενδεχόμενο μείωσης των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων –όπως αποκάλυψε το «ΠΑΡΟΝ» στο φύλλο της περασμένης Κυριακής 29 Μαρτίου–, ενώ παράλληλα άνοιξε και θέμα περικοπών στις συντάξεις. Γεγονός που πυροδότησε τις ανησυχίες των χιλιάδων υπαλλήλων του Δημοσίου και των συνταξιούχων της χώρας.

Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι η κυβέρνηση εξετάζει δύο πιθανά σενάρια με βάση το ύψος των περικοπών, αν θα είναι 60% όπως ήταν η αρχική σκέψη ή 20% προκειμένου να περιορισθούν οι αντιδράσεις.

Οι αναιμικές προσπάθειες της κυβέρνησης να διαψεύσει τις σχετικές πληροφορίες και να αμβλύνει τις δυσμενείς εντυπώσεις ενίσχυσαν αντί να μειώσουν τις ανησυχίες. Από τις δηλώσεις μάλιστα των αρμόδιων υπουργών προέκυψε εμμέσως, αλλά με περισσή σαφήνεια, ότι η… τύχη μισθών και συντάξεων θα κριθεί από τη διάρκεια που θα έχει η πανδημία και πόσο βαριές θα είναι οι συνέπειες στην οικονομία. Αν υπερβεί τα μέσα Ιουνίου τότε όλα τα ενδεχόμενα θα είναι ανοιχτά.

Αποκαλυπτικές ήταν οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, ο οποίος ανέφερε ότι τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση έχουν βάθος διμήνου, αλλά από εκεί και πέρα όλα είναι πιθανά. «Με τα δεδομένα που έχουμε αυτήν τη στιγμή δεν τίθεται θέμα μείωσης των αποδοχών στο Δημόσιο, ουδείς όμως ξέρει πότε θα τελειώσει η κρίση και ποια μέτρα θα απαιτηθούν» ανέφερε.

Χαρακτηριστική και η αποστροφή του κυβερνητικού εκπροσώπου Στ. Πέτσα: «Η κυβέρνηση δεν εξετάζει αυτήν τη στιγμή ενδεχόμενο περικοπής των μισθών στο Δημόσιο». Στη συνέχεια ωστόσο ήταν αρκούντως… διαφωτιστικός λέγοντας ότι «αν υπάρξει θα σημαίνει ότι θα έχουμε φύγει πολύ πέρα από τον χρονικό ορίζοντα που έχουμε βάλει» και ότι ο ορίζοντας αυτός είναι το τέλος Μαΐου. Πρόσθεσε ακόμη: «Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα πάει η πανδημία. Αξιολογούμε συνεχώς την κατάσταση». Η αναφορά του «αυτήν τη στιγμή» αντανακλά το κλίμα που επικρατεί στις τάξεις της κυβέρνησης και υποδηλώνει το πόσο κοντά ή μακριά βρισκόμαστε από μια απόφαση για μείωση μισθών στο Δημόσιο.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος είπε ότι είναι ανεύθυνο να συζητάμε αυτήν τη στιγμή θέμα περικοπών στους μισθούς. Συνέχισε ωστόσο… αποκαλυπτικά: «Δεν θεωρώ σοβαρό στις 2 Απριλίου να συζητάμε τι θα κάνουμε από δημοσιονομικής πολιτικής για κάτι που θα γίνει μετά από δύο, πέντε, οκτώ μήνες, διότι κανείς δεν ξέρει πότε θα τελειώσει όλο αυτό». Αντίθετα, ο… λιγότερο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης ήταν απόλυτος: «Σε όλα τα μέτρα που παίρνουμε δεν περιλαμβάνεται μείωση μισθών. Τα δημοσιονομικά της χώρας δεν οδηγούν εκεί».

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria