Πρόστιμα για κορονοϊό: Σαρωτικοί έλεγχοι σε όλη τη χώρα - OlaDeka

Πρόστιμα για κορονοϊό: Σαρωτικοί έλεγχοι σε όλη τη χώρα

Πρόστιμα για κορονοϊό: Από τα ξημερώματα της Μεγάλης Πέμπτης ομάδες της αστυνομίας έχουν ξεκινήσει εντατικούς ελέγχους σε κεντρικά σημεία των πόλεων, σε μία προσπάθεια να αποτρέψουν όσους θελήσουν να μετακινηθούν στα εξοχικά τους παρά την αυστηροποίηση των μέτρων. Στα διόδια της Ελευσίνας οι αστυνομικοί σταματούν κάθε διερχόμενο αυτοκίνητο. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Open, η αστυνομία εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει αυξημένη κίνηση και λίγοι είναι αυτοί που θα αποπειραθούν να κάνουν Πάσχα στις εξοχικές κατοικίες του.

Σημειώνεται πως περίπου 5.000 αστυνομικοί της Άμεσης Δράσης, της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. της Ασφάλειας και της Τροχαίας έχουν επωμιστεί όλων των επιχειρησιακών σχεδίων αποτροπής της διασποράς του κορονοϊού το κρίσιμο εορταστικό τριήμερο, δηλαδή από το Μεγάλο Σάββατο μέχρι και την Δευτέρα του Πάσχα. Υπενθυμίζεται πως, όπως ανακοίνωσε ο Ν. Χαρδαλιάς, από Μ. Σάββατο έως Δευτέρα του Πάσχα διπλασιάζονται τα πρόστιμα από το Μεγάλο Σάββατο για όσους επιχειρήσουν άσκοπες μετακινήσεις, ενώ δηλώνεται ρητώς ότι απαγορεύονται οι επισκέψεις σε σπίτια φίλων και συγγενών.

Όπως έχει γίνει γνωστό, 1.250 αστυνομικοί θα περιπολούν ανά βάρδια και έχουν λάβει εντολές να έχουν αναμμένους τους φάρους και να προβαίνουν σε ηχητικά σήματα προκειμένου να δηλώνουν την παρουσία τους.

Στο επίκεντρο των ελέγχων βρίσκονται 1.700 εκκλησίες στην Αττική, εκ των οποίων 100 Ιεροί Ναοί στην Αθήνα. Η αστυνομία εκτιμά ότι δεν θα υπάρξουν μαζικές συναθροίσεις πιστών έξω από Ιερούς Ναούς την Μεγάλη Παρασκευή και το Μεγάλο Σάββατο. Δεν αποκλείουν, όμως, να υπάρχουν κάποιες αυθόρμητες κινήσεις περιφοράς του Επιταφίου ή αφής του Αγίου Φωτός. Πληροφορίες έκαναν λόγο ακόμα και αστυνομικούς με πολιτικά που θα βρίσκονται κοντά στις εκκλησίες.

Το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα θα υπάρχουν 150 περιπολίες ανά Αστυνομική Διεύθυνση στην Αττική προκειμένου να εμποδίσουν την μετακίνηση σε σπίτια συγγενών και φίλων για τις γιορτές.

Οι κωδικοί μετακίνησης για να βγείτε από το σπίτι

Συγκεκριμένα, από τις 21:00 το Μεγάλο Σάββατο μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα τη Δευτέρα του Πάσχα επεκτείνεται σε όλη τη χώρα το μέτρο του διπλασιασμού του προστίμου στα 300 ευρώ και αφαίρεση πινακίδων για άσκοπη μετακίνηση.

Οι εντολές προς τους επικεφαλής των αστυνομικών υπηρεσιών είναι να μην δείξουν καμία επιείκεια σε περιπτώσεις με αυτό τον κωδικό, που κατά την μετακίνηση δεν υπάρχουν επαρκή δικαιολογητικά, όπως διεύθυνση προορισμού, στοιχεία του ανθρώπου που υποτίθεται ότι χρήζει βοηθείας, αποδεικτικό του προβλήματος, ώρα επιστροφής και φυσικά να μην επιβαίνουν στο αυτοκίνητο πάνω από δύο άτομα.

Για την παραβίαση αυτού του περιορισμού το πρόστιμο γίνεται από το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου μέχρι τα μεσάνυχτα της Δευτέρας 300 ευρώ για τον οδηγό και 150 για τον συνοδηγό και αφαίρεση πινακίδων για 60 ημέρες.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι 1.000 ευρώ για κάθε άτομο είναι το πρόστιμο για δημόσιες συναθροίσεις άνω των δέκα ατόμων, κάτι που ισχύει και για τις συναθροίσεις για το ψήσιμο του αρνιού, ενώ όπως επισημαίνουν παράγοντες της Πολιτικής Προστασίας, σε ακραίες περιπτώσεις προβλέπεται και αυτόφωρο, με το άρθρο 285, που αφορά στην αποτροπή διάδοσης νόσου.

Αυτές οι περιπτώσεις αποτελούν πονοκέφαλο για την Αστυνομία, καθώς μπορούν να επέμβουν μετά από καταγγελίες, κάτι που απεύχονται οι αστυνομικοί, ποντάροντας στο φιλότιμο των Ελλήνων και στην τήρηση των απαγορεύσεων.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria