Πάσχα 2020: Ιερό αντάρτικο «απειλεί» το «Μένουμε σπίτι» – Επί ποδός η ΕΛ.ΑΣ. για τους απείθαρχους ιερείς και πιστούς - OlaDeka

Πάσχα 2020: Ιερό αντάρτικο «απειλεί» το «Μένουμε σπίτι» – Επί ποδός η ΕΛ.ΑΣ. για τους απείθαρχους ιερείς και πιστούς

Πάσχα 2020: Επί ποδός η ΕΛ.ΑΣ. για ιερείς και πιστούς που τυχόν θελήσουν να «σπάσουν» την καραντίνα.

Πάσχα 2020:  Την ώρα που η Ελλάδα δίνει μάχη για περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού με συνεχείς συστάσεις για την αυστηρή τήρηση των περιοριστικών μέτρων ειδικά το τριήμερο του Πάσχα, κάποιοι παραμένουν «απείθαρχοι» βάζοντας τα προσωπικά του θέλω πάνω από το γενικό καλό και υπονομεύοντας το εθνικό σχέδιο για την προάσπιση της δημόσιας υγείας.

Συγκεκριμένα παρά τη συνετή και συνεπή στάση της επίσημης Εκκλησίας η οποία δια στόματος του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου βρίσκεται στο πλευρό της ελληνικής πολιτείας, μερίδα του κλήρου φέρεται να επιχειρεί «ιερό αντάρτικο».

Χθες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και ο δεύτερος υπογράμμισε ότι η Εκκλησία εμπιστεύεται το έργο της κυβέρνησης και τον δύσκολο και αποτελεσματικό αγώνα που ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει αναλάβει για την προστασία της δημόσιας υγείας. Επισήμανε ότι η Εκκλησία βρίσκεται διαχρονικά στο πλευρό της Πολιτείας για όλα τα ζητήματα εθνικής σημασίας, όπως είναι αυτή η δοκιμασία, και ακολουθεί τις οδηγίες και τις υποδείξεις των αρμοδίων αρχών της, καθώς αυτό που προέχει είναι η υγεία όλων των συμπολιτών μας.

Εξάλλου, παράταση μέχρι τις 28 Απριλίου πήραν τα περιοριστικά μέτρα για τις Εκκλησίες με σκοπό να αποτραπεί ο συνωστισμός πολιτών λόγω του Πάσχα και να αποφευχθεί η διασπορά του κορονοϊού.

«Ιερό αντάρτικο» από μερίδα κλήρου

Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμά, ο οποίος ξεσπαθώνει κατά των περιοριστικών μέτρων στις εκκλησίες λόγω του κορονοϊού και με δήλωσή του, συγχαίρει τόσο τον ιερέα που κοινώνησε από την πίσω πόρτα εκκλησίας στο Κουκάκι, όσο και τον Μητροπολίτη Κέρκυρας για το γεγονός ότι τέλεσε λειτουργία παρουσία πιστών την περασμένη Κυριακή.

Βεβαίως, η ανακοίνωση του Μητροπολίτη έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις συστάσεις και τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου. Ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμάς μέσω της σκληρής γλώσσας που χρησιμοποιεί, ξεσπά κατά των μέτρων που ελήφθησαν για τον τρόπο λειτουργίας των εκκλησιών στην διάρκεια της πανδημίας και της Θείας Κοινωνίας, υποστηρίζοντας πως η αιτία όλων αυτών είναι «η ανειλικρινής πολεμική κατά του Χριστού μας, των Αγίων, των χαριτοβρύτων Μυστηρίων και της ορθοδόξου Εκκλησίας γενικότερα».

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι με την κίνηση αυτή, ακυρώνει τον… εαυτό του, καθώς την 19η Μαρτίου παρακαλούσε ιερείς και πιστό λαό να συμμορφώνεται πλήρως με τις οδηγίες για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, εντείνοντας μάλιστα τις προσευχές τους καθ’ όλη την διάρκεια της καραντίνας μέσα στο σπίτι.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι με την κίνηση αυτή, ακυρώνει τον… εαυτό του, καθώς την 19η Μαρτίου παρακαλούσε ιερείς και πιστό λαό να συμμορφώνεται πλήρως με τις οδηγίες για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, εντείνοντας μάλιστα τις προσευχές τους καθ’ όλη την διάρκεια της καραντίνας μέσα στο σπίτι.

«Ο Τριαδικός Θεός μας επέτρεψε μία πρωτοφανή επιδημία και δοκιμασία και στην Πατρίδα μας. Οι υπεύθυνοι επιστήμονες και ειδήμονες για την περιφρούρησι της υγείας όλων μας έλαβαν τα ενδεικνυόμενα μέτρα για την πρόληψι και την εξάπλωσι της επιδημίας και ζητούν να τα τηρήσουμε με απόλυτη υπακοή και ακρίβεια. Το υπογραμμίζουμε και το τονίζουμε ότι όλοι μας οφείλουμε να κάνουμε τελεία υπακοή. Με σχολαστικότητα να τήρήσουμε τους όρους και τους κανόνες υγιεινής. Το σώμα είναι ναός του Αγίου Πνεύματος και έχουμε ευθύνη όταν δεν το προσέχουμε και το εκθέτουμε σε κίνδυνο» δήλωνε.

Αφισοκολλήσεις για «ιερά αντάρτικα»

Επιπλέον η αστυνομία βρίσκεται επί ποδός για να αποτρέψει τυχόν συνωστισμό έξω από εκκλησίες, καθώς υπάρχουν κάποιοι που προσπαθούν να ξεσηκώνουν τους πιστούς ώστε να σπάσουν την καραντίνα και να «μπουκάρουν» στους ναούς.

Στη Λαμία μάλιστα εντοπίστηκε και συνελήφθη 32χρονος επαγγελματίας, ο οποίος σύμφωνα με το lamiareport.gr, φέρεται να κολλούσε αφίσες και να πετούσε τρικάκια, καλώντας τους πιστούς να εισβάλουν στις εκκλησίες το Μεγάλο Σάββατο στην Ανάσταση, μαζί με ακόμα ένα άτομο. Στις αφίσες αναφερόταν το μήνυμα: «Μεγάλη Εβδομάδα Ανάσταση!!! Εισβολή στις εκκλησίες!!! Όλοι μαζί… αλλιώς σκλαβιά», ενώ το ίδιο έγραφαν και τα τρικάκια που βρέθηκαν στην περιοχή του Δομοκού. Ο άνδρας δηλώνοντας ότι η θρησκεία είναι πάνω απ΄όλα οδηγήθηκε στον εισαγγελέα και του ασκήθηκε η προβλεπόμενη δίωξη.

Επίσης στον περιβάλλοντα χώρο του Αγίου Αθανασίου στα Γαλανέικα Λαμίας είχε αναρτηθεί ακόμη μια αφίσα που έγραφε: «Ανοικτή εκκλησία – Ελεύθερη Θεία Κοινωνία – Ανάσταση για όλους».

Διαδικτυακά καλέσματα και SMS

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», σε τρία μόνο τέτοια γκρουπ στο Facebook τουλάχιστον 20.000 ακόλουθοι ασπάζονται τέτοιου είδους καλέσματα.

Σε κάποια από αυτά τα γκρουπ αναφέρεται: «Αν σε κάθε μπλόκο θα έχει 2-3-4 αστυνομικούς και όλη η υπηρεσία θα είναι σε μπλόκα και δεν θα έχουν ενισχύσεις, πώς θα σταματήσουν 20-50-100 άτομα ανά μπλόκο; Και πού θα τους πάνε όλους; Βγείτε όλοι το Μεγάλο Σάββατο και στείλτε τους στο δ…», «Ανάσταση όλοι έξω», «Μεγάλη Πέμπτη στις 7 το απόγευμα βγαίνουμε κατά χιλιάδες όλοι και πάμε εκκλησία».

Πιο σοβαρό ήταν το περιστατικό εντοπισμού ιερέα σε περιοχή της Αθήνας, ο οποίος είχε στείλει μαζικά SMS σε πιστούς για πριβέ… Θεία Κοινωνία! Τους ενημέρωνε πότε θα μπορούσε να τους κοινωνήσει και περίμενε τις απαντήσεις τους. Οι αστυνομικοί αντελήφθησαν τη συγκεκριμένη ενέργεια και ενημέρωσαν τον… προϊστάμενό του, ο οποίος προέβη στις απαιτούμενες επιπλήξεις για αυτοσυγκράτηση του ιερέα.

Υπογραφές από Χριστιανικά Σωματεία για Ανάσταση στις εκκλησίες

Τα Ορθόδοξα Χριστιανικά Σωματεία της χώρας μας συλλέγουν διαδικτυακά υπογραφές για να επιτραπεί το άνοιγμα των Ναών για τους πιστούς το βράδυ της Ανάστασης.

Στην ανακοίνωσή τους διερωτώνται πως είναι δυνατόν να μην μπορούν να εφαρμοστούν για τους Ναούς τα μέτρα που ισχύουν για τα καταστήματα τροφίμων και τις τράπεζες. «Θέλουμε να κάνουμε Ανάσταση στο ”Σπίτι” μας (σ.σ. δηλαδή στους Ναούς), καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους.

Aναλυτικά η ανακοίνωση:

«Τα Ορθόδοξα Χριστιανικά Σωματεία απευθύνονται προς τον ελληνικό λαό και τον καλούν να σκεφθεί με την απλή λογική: Γιατί έκλεισαν τα Σπίτια μας, οι Ιεροί Ναοί; Γιατί να μην εφαρμοστούν και στους Ιερούς Ναούς τα μέτρα που εφαρμόζονται στις Τράπεζες και στα καταστήματα τροφίμων; Πώς νοείται στην Ελλάδα να ισχύει κάτι τέτοιο, τη στιγμή που σε άλλες ομόδοξες χώρες επιτρέπεται η λειτουργία των Ναών με τη συμμετοχή των πιστών; Ζητούμε να κάνουμε Ανάσταση με όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα στους Ιερούς Ναούς, τα Σπίτια μας».

Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ.

Ήδη από σήμερα, έχουν τεθεί σε αυξημένη εποπτεία οι εκκλησίες, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΕΛ.ΑΣ. Πιο συγκεκριμένα, για να αποφευχθούν εικόνες με πιστούς που «σπάνε» την απαγόρευση κυκλοφορίας, η ΕΛ.ΑΣ. στέλνει στις εκκλησίες για περιπολίες την ομάδα ΔΙ.ΑΣ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN TV η επιτήρηση για γίνεται από το πρωί έως το βράδυ και ήδη οι διοικητές των αστυνομικών τμημάτων έχουν λάβει τις σχετικές διαταγές. Μάλιστα στην «επιχείρηση» θα συμμετέχουν ακόμα και αστυνομικοί με πολιτικά ώστε να δίνουν πλήρη εικόνα στα κέντρα επιχειρήσεων.

Επίσης, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ant1 ειδικό ρόλο αναλαμβάνει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για τα «καλέσματα» μέσω των social media.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria