ΟΛΜΕ – ΕΛΜΕ Καστοριάς: Καταγγελία για τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης στην εκπαίδευση - OlaDeka

ΟΛΜΕ – ΕΛΜΕ Καστοριάς: Καταγγελία για τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης στην εκπαίδευση

Το Δ.Σ της Ο.Λ.Μ.Ε. σε προηγούμενη ανακοίνωσή του είχε έγκαιρα επισημάνει και προειδοποιήσει το Υπουργείο Παιδείας ότι θεωρεί απαράδεκτη την κατάθεση του νομοσχεδίου που αφορά τα μείζονα ζητήματα της εκπαίδευσης εν μέσω πανδημίας και παράλληλα εχθρική πράξη προς τον κλάδο μας.
Συγκεκριμένα είχαμε τονίσει ότι:

  • Η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η κυβέρνηση κυβερνά με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, παρακάμπτοντας τη Βουλή.
  • Έχουν ανασταλεί, λόγω της πανδημίας, σειρά ατομικών μας δικαιωμάτων όπως το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης και του «συνέρχεσθαι».
  • Έχουν μπει σοβαροί φραγμοί στο δικαίωμα του «συνδικαλίζεσθαι» και στην πραγματικότητα η Ο.Λ.Μ.Ε. δε μπορεί να λειτουργήσει σύμφωνα με τις καταστατικές της λειτουργίες (Γενική Συνέλευση των Ε.Λ.Μ.Ε., Γενική Συνέλευση των Προέδρων).
  • Τα σχολεία παραμένουν κλειστά και οι εκπαιδευτικοί σε κατ’ οίκον περιορισμό.
  • Δεν προηγήθηκε ούτε ο πλέον στοιχειώδης δημοκρατικός διάλογος μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας και των συνδικάτων της εκπαίδευσης (Ο.Λ.Μ.Ε., Δ.Ο.Ε.) που επιβάλλεται σε περιπτώσεις εκτεταμένων νομοθετικών πρωτοβουλιών που επιφέρουν σημαντικές αλλαγές στον χώρο της εκπαίδευσης.

Η κυβέρνηση έχει ζητήσει τη συναίνεση όλων των Ελλήνων, προκειμένου η χώρα να ξεφύγει από την πανδημία με τα λιγότερα δυνατά τραύματα και απώλειες. Είναι λοιπόν αδιανόητο από τη μία πλευρά το Υπουργείο Παιδείας να χαιρετίζει και να συγχαίρει τη μεγάλη προσπάθεια των εκπαιδευτικών που με αυταπάρνηση έδωσαν τον αγώνα τους για τη στήριξη των μαθητών σε όλα τα επίπεδα και την ίδια στιγμή να τους αγνοεί και να τους υποτιμά με τέτοιο κραυγαλέο τρόπο. Δεν είναι δυνατόν το Υπουργείο Παιδείας να ζητά υποτίθεται τη συναίνεση και από την άλλη να καταθέτει νομοσχέδιο που αφορά μεγάλο μέρος της κοινωνίας (μαθητές, γονείς, καθηγητές, δασκάλους) και το οποίο είναι δεδομένο ότι θα δημιουργήσει μεγάλες εντάσεις. Η κατάθεση αυτού του νομοσχεδίου με κλειστά σχολεία, καθεστώς μερικής ελευθερίας και χωρίς διάλογο είναι πρώτα από όλα μίαβαθύτατα αντιδημοκρατικήενέργεια. Είναι βέβαιο ότι ο κόσμος της εκπαίδευσης θα αντιδράσει δυναμικά σε αυτές τις μεθοδεύσεις.Δηλώνουμε προς το Υπουργείο Παιδείας ότι σύντομα θα λάβει όλες εκείνες τις ενδεδειγμένες απαντήσεις που επιβάλλονται από τις απαράδεκτες και αντιδημοκρατικές ενέργειες του.

Α.Δ.Ε.Δ.Υ.: Σχετικά με την επικείμενη κατάθεση του πολυνομοσχεδίου για την Παιδεία, στη Βουλή για ψήφιση

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και η Κυβέρνηση της Ν.Δ. αποφάσισαν να φέρουν, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου και «διαρροές» κυβερνητικών στελεχών, εν μέσω πανδημίας, για συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή, του πολυνομοσχεδίου για την Παιδεία. Ένα νομοσχέδιο που περιλαμβάνει αλλαγές σε όλες σχεδόν τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, από την Πρωτοβάθμια έως την Τριτοβάθμια.Παρά την αντίθεση του εκπαιδευτικού κινήματος, στο σύνολό του, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας επιμένει, εν μέσω πανδημίας και σε κενό θεσμικού διαλόγου, να φέρει προς ψήφιση αντιεκπαιδευτικές ρυθμίσεις.
Τώρα, προφανώς, έκρινε ότι είναι ο κατάλληλος χρόνος για να το ψηφίσει, χωρίς αντιδράσεις, λόγω των περιοριστικών μέτρων. Το Υπουργείο Παιδείας έχει χρέος να σεβαστεί τους θεσμοθετημένους, εδώ και πολλές δεκαετίες, κανόνες του δημοκρατικού διαλόγου και να μην προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες, με αρνητικό πρόσημο, που καταδεικνύουν περιφρόνηση προς τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και την κοινωνία.Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., αφού έλαβε υπόψη της τις αποφάσεις των εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών Δ.Ο.Ε. και Ο.Λ.Μ.Ε., καλεί την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και την Κυβέρνηση της Ν.Δ.:

  1. Να μην καταθέσουν, τώρα, στη Βουλή για ψήφιση το πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία.
  2. Να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα στήριξης του δημόσιου σχολείου και να διασφαλίσουν τη δυνατότητα συμμετοχής στην «εκπαιδευτική διαδικασία» όλων των μαθητών και ιδιαίτερα των μαθητών των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria