Γερμανική οδηγία με συνέπειες για τον ελληνικό τουρισμό - OlaDeka

Γερμανική οδηγία με συνέπειες για τον ελληνικό τουρισμό

Ταξιδιωτική οδηγία του υπ. Εξωτερικών προειδοποιεί τους Γερμανούς να μην ταξιδέψουν στο εξωτερικό ως τις 14 Ιουνίου. Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών είτε δεν θα πάει διακοπές είτε θα τις κάνει εντός της χώρας.

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε το μεσημέρι ότι παρατείνει τουλάχιστον ως τις 14 Ιουνίου την αυστηρή ταξιδιωτική οδηγία, με την οποία προειδοποιεί τους γερμανούς πολίτες να μην ταξιδέψουν στο εξωτερικό τουλάχιστον μέχρι τότε. Η απόφαση αυτή έχει εγκριθεί ήδη και από το υπουργικό συμβούλιο. Μια ανάλογη οδηγία είχε εκδοθεί στα μέσα Μάρτιου για το διάστημα μέχρι την Κυριακή 3 Μαΐου.

Η αιτιολογία της παράτασης σχετίζεται με το ότι εξακολουθούν να ισχύουν σε παγκόσμιο επίπεδο αυστηροί περιορισμοί στις αεροπορικές μεταφορές και στην είσοδο σε άλλες χώρες αλλά και αυστηρές ρυθμίσεις σχετικά με την καραντίνα.

Συνέπειες για τον ελληνικό τουρισμό

Άδεια ή Μύκονος το καλοκαίρι;
Άδεια ή Μύκονος το καλοκαίρι;

Η ταξιδιωτική οδηγία δεν απαγορεύει βέβαια σε κανένα γερμανό να ταξιδέψει στο εξωτερικό εφόσον αυτός το θελήσει και έχει την ευκαιρία. Όμως η οδηγία έχει δύο πρακτικές συνέπειες. Μια από αυτές είναι ότι το γερμανικό κράτος δεν πρόκειται να καταβάλει προσπάθειες για να οργανώσει ειδικές πτήσεις επαναπατρισμού πολιτών από το εξωτερικό στη Γερμανία, όπως στο παρελθόν. 

Δύο άλλες συνέπειες που προκύπτουν από την οδηγία αφορούν άμεσα τον  ελληνικό τουρισμό. Η πρώτη είναι ότι μπορούν να ακυρωθούν χωρίς κόστος για τον πελάτη αεροπορικές πτήσεις και κρατήσεις για τουριστικά καταλύματα στο εξωτερικό που αφορούν το διάστημα μέχρι και τις 14 Ιουνίου. Και η δεύτερη συνέπεια είναι ότι όλοι οι τουριστικοί πράκτορες ακολουθούν τις ταξιδιωτικές οδηγίες, με άλλα λόγια, δεν προσφέρουν ταξίδια για το διάστημα που ισχύει η προειδοποίηση.

Οι μισοί Γερμανοί δεν θα παραθερίσουν

Ο Χάικο Μάας ανακοινώνει συνομιλίες με χώρες και τουριστικού προορισμούς
Ο Χάικο Μάας ανακοινώνει συνομιλίες με χώρες και τουριστικού προορισμούς

Πριν από τις 14 Ιουνίου το υπουργείο Εξωτερικών θα αξιολόγησει εκ νέου την κατάσταση. Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας η Γερμανία θα αποφασίσει «μετά από συνομιλίες με τις ευρωπαϊκές χώρες και με τους τουριστικούς προορισμούς» για την κατάσταση που θα επικρατήσει το φετινό καλοκαίρι. «Ενδεχομένως να χρειαστεί να κάνουμε διαφοροποιήσεις μεταξύ των χωρών – ανάλογα με την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα», τονίζει ο γερμανός ΥΠΕΞ. «Αν ισχύει μια απαγόρευση της κυκλοφορίας και εισόδου στη χώρα, τότε το θέμα έχει λήξει, τότε δεν μπορεί να πάει κανείς για διακοπές εκεί.»

Πάντως ο Εντεταλμένος της Γερμανικής Κυβέρνησης για Θέματα Τουρισμού, Τόμας Μπάραϊς, είναι εξαρχής επιφυλακτικός σε ό,τι αφορά ταξίδια στο εξωτερικό για φέτος. Μιλώντας στη βαυαρική ραδιοφωνία το πρωί δήλωσε ότι δεν αναμένει για ένα «εύλογο χρονικό διάστημα» ταξίδια σε μακρινούς προορισμούς. Αν και εκφράζει την ελπίδα ότι ενδεχομένως θα μπορούσαν σταδιακά να χαλαρώσουν οι περιορισμοί τουλάχιστον για ταξίδια εντός της Ευρώπης θεωρεί παράλληλα πολύ πιο πιθανό το ενδεχόμενο φέτος οι Γερμανοί να κάνουν διακοπέςς κρίως στη χώρα τους. 

Βάση πρόσφατης δημοσκόπησης (YouGov) το 23% των Γερμανών έχει αυτή την πρόθεση, μόλις το 16% θα επιδιώξει να περάσει τις διακοπές του στο εξωτερικό, αλλά το 42% δηλώνει ότι δεν πρόκειται φέτος να παραθερίσει. Τον περασμένο χρόνο τρεις στους τέσσερις Γερμανούς είχαν περάσει τις διακοπές τους στο εξωτερικό. 

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

Deutsche Welle

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria