Βασίλης Ζήκος Τσούα: Από την Καστοριά στην εθνική Σιγκαπούρης - OlaDeka

Βασίλης Ζήκος Τσούα: Από την Καστοριά στην εθνική Σιγκαπούρης

Ένας Έλληνας από την Καστοριά στη εθνική Σιγκαπούρης. Ο φορ της Gaylang, Βασίλης Ζήκος Τσούα μιλά στο Sport24.gr για το ποδόσφαιρο στην Ασία, την καραντίνα, τον Παναθηναϊκό και τον Κριστιάνο Ρονάλντο.S

Επιμέλεια: Βασίλης Τεμπέλης

Ο Παναγιώτης Λινάρδος εξήγησε πριν από λίγες ημέρες στο Sport24.gr πως αντιμετωπίζει η ασιατική χώρα την απειλή του κορονοϊού.

Ο 28χρονος μέσος της Gaylang μας οδήγησε σε έναν Έλληνα στην ίδια ομάδα, ο οποίος σίγουρα δεν είναι τόσο γνωστός όσο ο πρώην μέσος της Παναχαϊκής και της Λαμίας.

Είναι ο Βασίλης Ζήκος Τσούα. Ένας Έλληνας από την Καστοριά στη Σιγκαπούρη. Ο 18χρονος επιθετικός – βασικό στέλεχος των μικρών ηλικιακών ομάδων της εθνικής της ασιατικής χώρας – μιλά στο Sport24.gr για τις ελληνικές του ρίζες.

“Η μητέρα μου είναι Ελληνίδα. Ο πατέρας μου είναι από τη Σιγκαπούρη. Μέχρι την ηλικία των 10 ετών έμεινα στην Καστοριά, γι’ αυτό και μιλάω καλά τα ελληνικά. Από τον Ιανουάριο που ήλθε και ο Παναγιώτης (σ.σ Λινάρδος) έχω την ευκαιρία να τα εξασκώ. Μιλάμε στο σπίτι λίγο με τη μητέρα μου, αλλά πιο πολύ όταν μιλάω με τον παππού μου στο Skype.

Διατηρώ επαφή με την Ελλάδα κάθε δυο χρόνια επιστρέφω για διακοπές να δω τον παππού μου, τους παλιούς μου φίλους”.

Πώς προέκυψε η επαφή με το ποδόσφαιρο; Ο 18χρονος επιθετικός εξηγεί ότι το ποδόσφαιρο της Σιγκαπούρης βρίσκεται πιο πίσω από τ’ αντίστοιχα της Ιαπωνίας ή της Κίνας και τονίζει ότι αυτό γίνεται λόγω της διαφορετικής κατεύθυνσης που δίνεται από τις οικογένειες.

“Η πρώτη μου επαφή από το ποδόσφαιρο ήταν στην Καστοριά, όταν και ξεκίνησα στις ακαδημίες. Μόλις ήλθαμε στη Σιγκαπούρη πήγα σε μια από τις πιο γνωστές ακαδημίες. Εκεί με είδε η Gaylang και με πήρε. Ξεχώρισα και με κάλεσαν στην εθνική ομάδα της χώρας. Έχω περάσει από όλα τα ηλικιακά κλιμάκια, και τώρα είμαι στην Κ23 της εθνικής. Τα γήπεδα δεν είναι μεγάλα, έχουν κατά μέσο όρο χωρητικότητα τρεις χιλιάδες. Βέβαια, η προσέλευση κατά μέσο όρο είναι 500 – 1.000 θεατές και βλέπεις συνέχεια τα ίδια πρόσωπα.

Θα έλεγα ότι το πρωτάθλημα είναι πιο πίσω σε σχέση με τις Κίνας, της Ιαπωνίας ή της Νότιας Κορέας. Είναι μεν το πρώτο άθλημα, αλλά εδώ υπάρχει μια διαφορά. Οι γονείς λένε στα παιδιά να έχουν ως προτεραιότητα τις σπουδές και το πανεπιστήμιο. Σε δεύτερη μοίρα έρχεται το ποδόσφαιρο.

Εμένα οι γονείς μου είναι πιο open minded. Μου έχουν επιτρέψει να κάνω ό,τι θέλω. Βέβαια ακόμη κι αν σπουδάσω, θέλω να κάνω κάτι σχετικό με την γυμναστική”.

Ο Βασίλης Ζήκος Τσούα τονίζει ότι θα αποδεχόταν πρόταση από την Ελλάδα εάν ερχόταν από ομάδα της πρώτης κατηγορίας, δηλώνει οπαδός του Παναθηναϊκού από μικρός, αλλά όλων των ελληνικών ομάδων όταν παίζουν στην Ευρώπη.

“Από την Ελλάδα δεν με έχουν πάρει τηλέφωνο, αλλά ευχαρίστως θα επέστρεφα για να παίξω εάν ήταν ομάδα της πρώτης κατηγορίας. Άλλωστε παρακολουθώ ελληνικό πρωτάθλημα. Τα στιγμιότυπα των ματς, καθώς δεν μεταδίδονται εδώ απευθείας.

Μικρός ήμουν Παναθηναϊκός. Αλλά όταν παίζει ελληνική ομάδα στην Ευρώπη, την υποστηρίζω όποια κι αν είναι. Γιατί παίζει η Ελλάδα. Φανταστείτε το πάθος μου που τα ματς τα ευρωπαϊκά (Champions League, Europa League) διεξάγονται στις αντίστοιχες πρώτες πρωινές ώρες στην Ασία κι όμως ξυπνάω για να τα βλέπω”.

Όσο για το ίνδαλμά του. Ο 18χρονος επιθετικός από την Καστοριά δεν έχει δίλημμα και τονίζει ότι τα μέτρα καραντίνας λόγω κορονοϊού έχουν αυστηροποιηθεί.

“Είμαι επιθετικός, οπότε θα διαλέξω επιθετικό. Είναι ο Κριστιάνο Ρονάλντο. Ίνδαλμα όχι μόνο για μένα, αλλά και για τους περισσότερους της γενιάς μου

Τα μέτρα γίνονται όλο και πιο αυστηρά. Δεν έχουν σχέση με τα όσα σας είπε πριν από λίγες ημέρες ο Παναγιώτης Λινάρδος. Όπως λένε εδώ… γινόμαστε Ευρώπη ως προς τα μέτρα”.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria