Αυτός είναι ο τρόπος που θα ξεκλειδώσει η χώρα – Την Τρίτη διάγγελμα Μητσοτάκη - OlaDeka

Αυτός είναι ο τρόπος που θα ξεκλειδώσει η χώρα – Την Τρίτη διάγγελμα Μητσοτάκη

Κορονοϊός lockdown: Με χρονικό ορόσημο την 4η Μαΐου, η Ελλάδα ολοκληρώνει ένα σύντομο και πρωτοφανή κύκλο αυστηρών περιορισμών και εισέρχεται σε μία νέα εποχή, η οποία σε πρώτη ανάγνωση φαντάζει ανακουφιστική. Θα αρθούν σταδιακά τα σκληρά περιοριστικά μέτρα, ωστόσο ο κορονοϊός παραμένει εδώ, ως εκ τούτου η ζωή μας θα αλλάξει άρδην και τίποτα δεν θα θυμίζει την προ-πανδημίας εποχή. Τουλάχιστον για το ορατό μέλλον…

Η καθημερινότητα όλων των πολιτών θα αλλάξει- οι συνήθειες θα είναι διαφορετικές, αλλά και οι εικόνες. Πλέον οι αποστάσεις ανάμεσα στους πολίτες θα θεωρούνται αυτονόητη νόρμα, όπως και η χρήση μάσκας και γαντιών σε κλειστούς χώρους. Ο συγχρωτισμός μπορεί να μην απαγορεύεται αυστηρά, αλλά ουδόλως θα ενδείκνυται. Όλα θα είναι αλλιώς έως τη στιγμή εκείνη που ανακοινωθεί ότι βρέθηκε το εμβόλιο– μια μέρα παναθρώπινης ευτυχίας.

Η κυβέρνηση, με δεδομένα και τα θετικά στατιστικά στοιχεία που η χώρα διαθέτει στην αντιμετώπιση της πανδημίας με συγκριτικώς λιγότερα κρούσματα-θύματα από άλλες χώρες της ΕΕ εκπονεί το σχέδιο της επόμενης ημέρας, το οποίο αναμένεται να ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε μήνυμα του προς τους πολίτες την Τρίτη. Αμφότεροι οι δύο μεγάλοι πρωταγωνιστές των ημερών, οι κύριοι Τσιόδρας και Χαρδαλιάς, προετοιμάζουν με την καθημερινή τους συνέντευξη Τύπου το κοινό για την επόμενη ημέρα.

Ο καθηγητής κ. Τσιόδρας ήταν απολύτως σαφής: Δεν μπορεί η χώρα να μείνει σε lockdown για 18 μήνες, σημειώνοντας ωστόσο ότι ο αγώνας αυτός εναντίον του κορονοϊού είναι μαραθώνιος κι ο δρόμος μπροστά μας ακόμα μακρύς.

«Δεν μπορούμε να μείνουμε για πάντα εγκλωβισμένοι. Η άρση των μέτρων, όμως, θα γίνει με μεγάλη προσοχή και ιδιαίτερη επαγρύπνηση. Θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε αυστηρά μέτρα υγιεινής. Αν δεν χαλαρώσουμε, θα επιτύχουμε», διαμήνυσε ο καθηγητής.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, τόνισε ότι «η επόμενη φάση θα είναι η επιστροφή σε μια νέα καθημερινότητα και όχι στη συνήθη κανονικότητα και θα χρειαστεί η διατήρηση της κοινωνικής ευθύνης. Θα έχουμε κρούσματα και θα χάνουμε συνανθρώπους μας. Η μη τήρηση των κανόνων δεν θα γίνει αποδεκτή. Τα μέτρα θα επανεξετάζονται διαρκώς και κάποιες περιοχές θα ξαναμπούν σε καραντίνα»

Και πρόσθεσε: «Μέχρι να βρεθεί ο τρόπος αντιμετώπισης του ιού, η καθημερινότητά μας δεν θα είναι ίδια. Καθημερινά ακούτε πληροφορίες για το τι ανοίγει και πότε ανοίγει. Τις πρώτες μέρες της επόμενης εβδομάδες θα ξέρετε ακριβώς τι μέλλει γενέσθαι με επίσημες ανακοινώσει. Λίγη υπομονή ακόμα».

Η κατάλληλη στιγμή για χαλάρωση των μέτρων

«Είναι διαφορετική η ταχύτητα του ιού ανάλογα με τη χώρα. Χρειάζεται προσοχή στο πώς θα γίνει η άρση των μέτρων. Σε εμάς έχει κυκλοφορήσει λιγότερο, λόγω μέτρων, όχι κάποιας τύχης. Είναι αδύνατον να συνεχιστεί ένα lockdown μέχρι να βγει ένα εμβόλιο που δεν θα γνωρίζουμε και αν είναι αποτελεσματικό. Που μπορεί, όπως μας λένε οι επιστήμονες του ΠΟΥ, να κρατήσει 12 με 18 μήνες. Δηλαδή θα παραμείνει η χώρα ενάμισι χρόνο σε lockdown; Και πότε είναι καλύτερο να ανοίξουν κάποια πράγματα για τις λιγότερο ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού; Τώρα ή το Νοέμβριο, Δεκέμβριο που θα αρχίσουν να κυκλοφορούν και άλλες αναπνευστικές ιώσεις και η γρίπη ενδεχομένως;», ανέφερε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Στο οπλοστάσιο της χώρας εναντίον της νόσου υπάρχουν τα τεστ, η έγκαιρη διάγνωση, η ιχνηλάτηση, η παρακολούθηση των νοσηλευομένων περιστατικών και η παρακολούθηση τυχόν αύξησης της κυκλοφορίας. Στόχος πάντα είναι η προστασία των ευπαθών ομάδων.

Νίκος Χαρδαλιάς: Να μην κάνει κανείς σκέψη για εκδρομές την Πρωτομαγιά

Τι θα γίνει με το 13033

«Η άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις, όπως και η αποστολή sms στο 13033, είναι κάτι που θα ανακοινωθεί πολύ σύντομα, ίσως και την ερχόμενη Δευτέρα, από τον πρωθυπουργό», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Μιλώντας στο Star, ο Κυριάκος Πιερρακάκης τόνισε: «Δεν χαλάσαμε χαρτί, αφού η χώρα μας κινήθηκε με βάση αυτή την τεχνολογία».

«Είχαμε 2 εκατομμύρια SMS την ημέρα», είπε, για να συμπληρώσει: «Ποτέ δεν κοιτάξαμε πόσα έστελνε ο καθένας. Άλλωστε, τον ακριβή αριθμό των μηνυμάτων τον γνωρίζει η Πολιτική Προστασία και δεν ανακοινώνεται». Διαβεβαίωσε, επίσης, ότι για λόγους προσωπικών δεδομένων όλα αυτά τα μηνύματα που έχουν σταλεί θα διαγραφούν.

Άρση των μέτρων

Η άρση των μέτρων θα γίνει σταδιακά, σε τέσσερις φάσεις, τους επόμενους δύο μήνες. Η αρχή θα γίνει στις 4 Μαΐου και ανά δεκαπενθήμερο θα αξιολογείται η κατάσταση. Ανάλογα με την πορεία της πανδημίας θα περνάμε στο δεύτερο στάδιο απελευθέρωσης. Σε περίπτωση που υπάρχουν αρνητικές εξελίξεις θα επανέρχονται τα μέτρα.

  • Λειτουργία σχολείων:

Για τα σχολεία, οι πληροφορίες λένε ότι έχει κλειδώσει το άνοιγμα της Γ’ Λυκείου στις 11 Μαΐου, ενώ υπάρχουν δύο σενάρια για τις υπόλοιπες βαθμίδες. Το πρώτο αφορά επανέναρξη μαθημάτων στις 25 Μαΐου για τις υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου και το Γυμνάσιο και μια εβδομάδα μετά για τα δημοτικά, ενώ το δεύτερο και επικρατέστερο, προβλέπει άνοιγμα όλων των σχολείων την 1η Ιουνίου και παράταση του σχολικού  κατά τρεις εβδομάδες.

  • Εμπορικά Καταστήματα:

4 Μαΐου, ανοίγουν τα εμπορικά καταστήματα και το λιανεμπόριο, μαζί με κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής. Η επαναλειτουργία των πολυκαταστημάτων μετατίθεται για το τέλος του μήνα. Παράλληλα αναμένεται να απελευθερωθούν οι μετακινήσεις των πολιτών σε όλη την επικράτεια, με εξαίρεση τη μετάβαση στα νησιά. Αυτό συνεπάγεται και την κατάργηση της υποχρέωσης αποστολής sms.

  • Αθλητικές δραστηριότητες:

Η αρχή για τις αθλητικές δραστηριότητες θα γίνει με τα ατομικά αθλήματα που δεν δημιουργούν συγχρωτισμό, όπως ο στίβος ή το τένις, για τα οποία θα ανοίξουν οι πρώτες οι αθλητικές εγκαταστάσεις μέχρι την 1η Ιουνίου. Πλήρες άνοιγμα και για τα ομαδικά αθλήματα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρξει στα μέσα του μήνα. Μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου αναμένεται και το άνοιγμα των παραλιών και οργανωμένων πλαζ.

  • Καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος:

Γι΄ αυτά θα υπάρξουν δύο φάσεις άρσης των περιορισμών σύμφωνα με τον πρώτο σχεδιασμό. Πρώτα έως τις 15 Ιουνίου θα ανοίξουν εστιατόρια και καφέ, ενώ μετά από ένα δεκαπενθήμερο θα ακολουθήσουν τα νυχτερινά κέντρα. Βασικός κανόνας θα είναι να λειτουργούν, σε πρώτο στάδιο, μόνο με τραπέζια εκτός καταστήματος, με αποστάσεις μεταξύ τους και συγκεκριμένο αριθμό πελατών.

  • Ιούνιο, η ολοκλήρωση των φάσεων:

Μέσα στον Ιούνιο, πιθανότατα στην τρίτη φάση απελευθέρωσης, θα ανοίξουν για τους πιστούς και οι χώροι λατρείας για την τέλεση των μυστηρίων. Σε κάθε περίπτωση και σύμφωνα με τις συστάσεις των επιστημόνων η άρση των περιορισμών θα συνοδεύεται από συγκεκριμένα μέτρα προφύλαξης. Έτσι η μάσκα θα είναι υποχρεωτική για τα μέσα μαζικής μεταφοράς και γενικότερα τους κλειστούς χώρους όπου υπάρχει συγχρωτισμός.

  • Κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής θα λειτουργούν αποκλειστικά με ραντεβού.

Επίσης θα πρέπει να υπάρχουν αντισηπτικά σε όλους τους χώρους, ακόμα και στα σχολεία. Θα υπάρχουν κανόνες για την ύπαρξη αποστάσεων και επιτρεπόμενο όριο ατόμων για την είσοδο σε κλειστούς χώρους, όπως συμβαίνει σήμερα στα σούπερ μάρκετ.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria