Αοπλοι στο πεδίο της μάχης - OlaDeka

Αοπλοι στο πεδίο της μάχης

«Βγάζουμε το καπέλο στους συναδέλφους του Νοσοκομείου Καστοριάς. Ολα τα περιστατικά που μας έχουν στείλει, κι είναι η πιο επιβαρυμένη περιοχή με διαφορά, έφτασαν σε μας με πλήρη φάκελο και στοιχεία και αποδεικνύουν ότι κάνουν την καλύτερη ιατρική δουλειά, σε συνθήκες μάλιστα που -αν και δεν έχουν περιγραφεί πλήρως ακόμη- όλοι καταλαβαίνουν ότι μόνο ιδανικές δεν είναι»

«Θέλουμε μάσκες, δεν είμαστε ζητιάνοι, είμαστε οι ήρωες που χειροκροτάτε». Στην κραυγή αγωνίας γιατρών και νοσηλευτών κάποιοι απαντούν με… ΕΔΕ.

«Μάσκες ασφαλείας». Οι δύο αυτές λέξεις ακούγονται πια σαν διαρκής, επαναλαμβανόμενη ηχώ μιας αγωνιώδους έκκλησης από τα στόματα γιατρών και νοσηλευτών των δύο νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης (ΑΧΕΠΑ και «Παπανικολάου») αλλά και του ιδιαιτέρως επιβαρυμένου Νοσοκομείου Καστοριάς.

«Βρείτε μια λύση, κινητοποιήστε όποιες δυνάμεις έχετε, πληρώστε όσο χρειαστεί, επιστρατεύστε όποιους μπορούν να βοηθήσουν για την παρασκευή αυτών των μασκών, καλέστε όσους έχουν μία, δύο ή περισσότερες για ατομική χρήση στο σπίτι τους να μας τις φέρουν».

Είναι χαρακτηριστική όσο και συγκλονιστική η φωτογραφία που δημοσίευσαν οι νοσηλευτές στη Β’ ΜΕΘ του «Παπανικολάου»: «Θέλουμε μάσκες, δεν είμαστε ζητιάνοι, είμαστε οι ήρωες που χειροκροτάτε».

Κι ενώ είναι στ’ αλήθεια ανατριχιαστικό να μιλάς με αυτούς τους ανθρώπους στην πρώτη γραμμή τούτης της μάχης, να ακούς, έστω, την επανάληψη αυτού του αιτήματος μέρες τώρα, αλλά πια να έχουν φτάσει στο αμήν, πληροφορούμαστε ότι χθες έγινε σύσκεψη στο νοσοκομείο γιατί από το μυαλό κάποιου πέρασε να κάνει… ΕΔΕ (άκουσον άκουσον) για να βρεθεί ο νοσηλευτής που δημοσιοποίησε τη φωτογραφία. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι αποσύρθηκε και η σκέψη για κάτι τέτοιο…

Τι άραγε και ποιος μπορεί να απαντήσει στον γιατρό του ΑΧΕΠΑ που εποπτεύει 40 ασθενείς στην κλινική και αναγγέλλει με αφοπλιστική ηρεμία «μάσκες ασφαλείας τέλος» και προσθέτει «ο καθένας μας έχει γράψει πάνω σε μία το όνομά του και τώρα, σύμφωνα με τις οδηγίες του ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control), η μία που έχουμε ο καθένας και η καθεμιά θα αποστειρώνεται (;) και θα επαναχρησιμοποιείται διότι υπάρχει παγκόσμιο πρόβλημα μη επάρκειας, δυστυχώς… Πρέπει να συνεχίσετε να πιέζετε για να καταφέρουμε να δουλεύουμε προστατευμένοι».

«Δεν φαίνεται να υπάρχει λύση αυτήν τη στιγμή στο εμπόριο, οπότε φωνάξτε να βρεθούν πατέντες, ας κινητοποιηθεί η εγχώρια βιομηχανία και βιοτεχνία και να φέρουν στα νοσοκομεία όλοι οι νοικοκυραίοι αυτές που τις έχουν στα σπίτια τους» λέει ο επόμενος.

Κι επίσης, με μια φωνή ζητούν «να σταματήσουν να μιλάνε όσοι δεν είναι σε κλινικές COVID-19 σαν να είναι μαζί μας, εμείς έχουμε αποφασίσει αυτήν τη στιγμή να μη μιλήσουμε, να δώσουμε αυτόν τον αγώνα όσο αντέξουμε, αλλά θέλουμε βοήθεια σε υλικό, όχι σχόλια». Πράγματι, τα σχόλια από το προσωπικό της πρώτης γραμμής είναι αυτήν τη στιγμή μηδενικά.

Το μοναδικό που ακούσαμε και μας ζητήθηκε να μεταφέρουμε είναι «βγάζουμε το καπέλο στους συναδέλφους του Νοσοκομείου Καστοριάς. Ολα τα περιστατικά που μας έχουν στείλει, κι είναι η πιο επιβαρυμένη περιοχή με διαφορά, έφτασαν σε μας με πλήρη φάκελο και στοιχεία και αποδεικνύουν ότι κάνουν την καλύτερη ιατρική δουλειά, σε συνθήκες μάλιστα που -αν και δεν έχουν περιγραφεί πλήρως ακόμη- όλοι καταλαβαίνουν ότι μόνο ιδανικές δεν είναι».

Eκκένωση

Χθες το απόγευμα στο «Παπανικολάου» νοσηλεύονταν περί τους 55 με 60 ασθενείς και 7 διασωληνωμένοι στη ΜΕΘ, ενώ έχει αρχίσει προετοιμασία για εκκένωση του κτιρίου που φιλοξενεί σήμερα τη Νευρολογική, την Οφθαλμολογική και την κλινική ΩΡΛ, για να μετατραπεί και αυτό το κτίριο σε κορονο-κλινική.

Στο ΑΧΕΠΑ νοσηλεύονται 40 ασθενείς και άλλοι 7 στη ΜΕΘ (οι αριθμοί αυτοί αλλάζουν διαρκώς διότι δύο άτομα έχασαν χθες τη ζωή τους, ενώ υπήρχε ενημέρωση για υποδοχή και νέων περιστατικών).

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria