Άρση μέτρων: Πότε ανοίγει και τι - Ολόκληρο το σχέδιο του Μαξίμου - OlaDeka

Άρση μέτρων: Πότε ανοίγει και τι – Ολόκληρο το σχέδιο του Μαξίμου

Άρση περιοριστικών μέτρων: Πως θα γίνουν οι ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό και το κυβερνητικό επιτελείο

Άρση περιοριστικών μέτρων: Αμέσως μετά το νέο τηλεοπτικό μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, στις 18.00 το απόγευμα της Τρίτη 28 Απριλίου 2020, έξι υπουργοί της κυβέρνησης και ο Σωτήρης Τσιόδρας θα παρουσιάσουν το χρονοδιάγραμμα άρσης των μέτρων περιορισμού. Η αρχή θα γίνει στις 4 Μαΐου με κομμωτήρια, επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και προσωπικής υγιεινής. Ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει τις προγραμματικές αρχές του νέου προγράμματος και τους στρατηγικούς του στόχους. Ακολούθως, κυβερνητικά στελέχη θα εξειδικεύσουν τις εξαγγελίες.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως προανήγγειλαν ήδη ο Στέλιος Πέτσας και ο Νίκος Χαρδαλιάς, αμέσως μετά τον πρωθυπουργό, σύμφωνα με πληροφορίες, θα περιγράψουν αναλυτικά τον «οδικό χάρτη» οι υφυπουργοί Άκης Σκέρτσος (υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ), Γιάννης Κεφαλογιάννης (υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών), Νίκος Χαρδαλιάς (υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και διαχείρισης Κρίσεων), Νίκος Παπαθανάσης (υφυπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου), Βασίλης Κοντοζαμάνης (υφυπουργός Υγείας), Θοδωρής Λιβάνιος (υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα αυτοδιοίκησης και εκλογών), αλλά και ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας των λοιμωξιολόγων, Σωτήρης Τσιόδρας.

Ήδη, το περίγραμμά έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, γνωστοποιώντας πως:

  • Στις 4 Μαΐου ανοίγουν: κομμωτήρια, επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και προσωπικής υγιεινής, αλλά με μέτρα προστασίας.
  • Στις 11 Μαΐου κατά πάσα πιθανότητα ανοίγουν τα Λύκεια, με την έμφαση να δίνεται στους υποψηφίους των Πανελλαδικών Εξετάσεων, δηλαδή μαθήτριες και μαθητές της Γ’ Λυκείου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι «σταδιακά και σε εύλογη χρονική απόσταση μεταξύ τους οι βαθμίδες της εκπαίδευσης», με την επόμενη φάση να τοποθετείται πιθανά στις 18 Μαΐου.

«Σε επόμενη φάση» προσδιόρισε ο κ. Πέτσας το άνοιγμα των μεγάλων επιχειρήσεων, γεγονός που φέρνει την επαναλειτουργία τους κοντά στο τέλος Μαΐου και σε κάθε περίπτωση «οι επιχειρήσεις εστίασης πάντοτε υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και εφόσον εξελίσσεται ομαλά η υγεία του πληθυσμού».

Σε δύο φάσεις θα εξελιχθεί η επαναλειτουργία των ιερών ναών για προληπτικούς λόγους, αφού «ανοιχτές θα είναι και οι εκκλησίες για ατομική λατρεία από τα πρώτα βήματα της αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων, ενώ σε επόμενο στάδιο οι χώροι λατρείας θα ανοίξουν με συγκεκριμένους κανόνες και μέτρα προστασίας της λειτουργίας τους και για το ποίμνιο», όπως τόνισε ο κ. Πέτσας, με δεδομένη τη βούληση της Εκκλησίας να γιορταστεί η Παννυχίδα του Πάσχα στις 26 Μαΐου.

Την 1η Ιουνίου, σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, θα ανοίξουν οι ξενοδοχειακές μονάδες δωδεκάμηνης διάρκειας, οι οποίες εντοπίζονται κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ για την 1η Ιουλίου οδεύει το άνοιγμα των εποχιακών καταλυμάτων, και «αφού διευθετηθεί και το θέμα των μεταφορών», όπως σημείωσε ο κ. Πέτσας, γνωστοποιώντας, παράλληλα, ότι ο πρωθυπουργός έχει αιτηθεί κοινού ευρωπαϊκού πλαισίου για τις μεταφορές στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής.

Παράλληλα, με μάσκες στα μέσα μαζικής μεταφοράς θα αρχίσει η επάνοδος στους καθημερινούς ρυθμούς ζωής, ενώ εξετάζεται και η επέκταση του πρωινού ωραρίου προσέλευσης στη δουλειά (7.30-8.30 το πρωί), ώστε να εκλείψουν φαινόμενα μαζικής συγκέντρωσης σε κλειστούς δημόσιους χώρους. Για την αποφυγή, αντίστοιχα, μαζικής μετακίνησης από τα αστικά κέντρα προς την επαρχία με την άρση των περιορισμών, θα προβλέπεται σταδιακή μετάβαση σε περιοχές εκτός του νομού κατοικίας. Αντίθετα, στις 4 Μαΐου θα καταργηθεί και το σύστημα ελέγχου μετακινήσεων με smsκαι γραπτές βεβαιώσεις.

Οι ίδιοι λόγοι υπαγορεύουν και την μετάθεση του εορτασμού της Πρωτομαγιάς για τις 9 Μαΐου, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να δίνει το στίγμα περιοριστικών μέτρων αντίστοιχων του Πάσχα, καλώντας πολιτικά κόμματα και συνδικάτα να συντονιστούν με την εθνική προσπάθεια, ενώ δεν αποκλείεται στο ίδιο πλαίσιο να κυμανθεί και η έξοδος του Αγίου Πνεύματος.

Τι δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Στις 6 το απόγευμα της Τρίτης 28 Απριλίου θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το σχέδιο της κυβέρνησης για την άρση των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν για τον περιορισμό εξάπλωσης του νέου κορονοϊού, ενώ θα ακολουθήσει εξειδίκευση των μέτρων από τους υπουργούς.

«Σκοπός των αυστηρών περιοριστικών μέτρων δεν ήταν να μείνουμε για πάντα κλεισμένοι στα σπίτια μας αλλά να πάρουμε τις ζωές μας πίσω» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών και πρόσθεσε πως «τα στάδια άρσης των περιοριστικών μέτρων θα απέχουν μεταξύ τους χρονικά, ώστε να αξιολογείται η αποτελεσματικότητα».

Αναλυτικότερα όπως είπε ο κ. Πέτσας «αρχικά θα ανοίξουν τα κομμωτήρια και οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και προσωπικής υγιεινής με συγκεκριμένους κανόνες σχετικά με την εξυπηρέτηση του κοινού. Στη συνέχεια θα ανοίξουν σταδιακά και σε εύλογη χρονική απόσταση μεταξύ τους οι βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Σε επόμενη φάση θα ανοίξουν οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις, οι επιχειρήσεις εστίασης πάντοτε υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και εφόσον εξελίσσεται ομαλά η υγεία του πληθυσμού. Ανοιχτές θα είναι και οι εκκλησίες για ατομική λατρεία από τα πρώτα βήματα της αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων ενώ σε επόμενο στάδιο οι χώροι λατρείας θα ανοίξουν με συγκεκριμένους κανόνες και μέτρα προστασίας της λειτουργίας τους και για το ποίμνιο».

Εν συνεχεία, «θα ανοίξουν οι ξενοδοχειακές μονάδες αρχικά δωδεκάμηνης διάρκειας και αφού διευθετηθεί και το θέμα των μεταφορών και τα εποχιακά τουριστικά καταλύματα από τέλος Ιουνίου αρχές Ιουλίου».

Για τις ανησυχίες γονέων για το άνοιγμα σχολείων και την ασφάλεια, τόνισε ότι «το σχέδιο που θα παρουσιάσουμε αύριο θα δίνει απαντήσεις στα περισσότερα προβλήματα. Αντιλαμβανόμαστε τις ανησυχίες αλλά πολύ μεγάλη σημασία έχει η τήρηση κανόνων υγιεινής και ασφάλειας».

Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι «οι συμβολικοί εορτασμοί της Πρωτομαγιάς μεταφέρονται για το πρώτο Σάββατο μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων». Στο πλαίσιο αυτό ο Στέλιος Πέτσας απηύθυνε κάλεσμα σε πολιτικές δυνάμεις και συνδικάτα να ασπαστούν την αλλαγή της ημερομηνίας εορτασμού.

Πάντως, σε ερώτηση για τη δυνατότητα πορειών για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς, κάλεσε τους πολίτες να περιμένουν τις σχετικές ανακοινώσεις. Μάλιστα, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα περί διαδηλώσεων, υπογράμμισε: «Προσβλέπουμε ότι όλα τα σωματεία των εργαζομένων και όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα αντιληφθούν ότι αυτή η Πρωτομαγιά είναι θα αλλιώς».

Όπως είπε, «για μετακίνηση από νομό σε νομό, εξετάζεται η σταδιακή απελευθέρωση προκειμένου να μην υπάρξει απότομη μετακίνηση πληθυσμού». «Το SMS και το έγγραφο θα πάψουν να είναι στην καθημερινότητά μας από τις πρώτες μέρες άρσης των μέτρων», πρόσθεσε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε πως «αρχίζει από σήμερα η καταβολή επιδόματος στους μακροχρόνια ανέργους. Έχουν εγγραφεί περισσότεροι από 73.000 μακροχρόνια άνεργοι. Μέχρι 3 Μαϊου θα είναι ανοιχτή η πλατφόρμα», ενώ όπως είπε «μέχρι την Πέμπτη θα καταβληθούν και τα 600 ευρώ στους επιστήμονες».

Σχετικά με τις καταγγελίες περί μη πληρωμής υπερωριών/εφημεριών σε γιατρούς και νοσηλευτές, ο Στέλιος Πέτσας είπε: «Έχουμε μια πρωτοφανή κρίση που απαιτεί να δουλεύουν με εξοντωτικούς ρυθμούς. Έχουμε προβλέψει αύξηση ποσοστού εφημεριών. Δυνατότητα κι άλλης νομοθετικής παρέμβασης».

Όσον αφορά στην ανάθεση απολύμανσης φυλακών σε εταιρεία συνεδρίων, ο κ. Πέτσας είπε: «Τηρήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Το τίμημα που προσφέρθηκε από την ανάδοχο ήταν το χαμηλότερο σε σχέση με τις άλλες εταιρείες».

Σχετικά με τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων και μεταναστών, ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι «από την ερχόμενη εβδομάδα τίθενται σε λειτουργία τα ΑΤΜ στα ΚΥΤ ώστε να περιοριστούν οι μετακινήσεις προσφύγων και μεταναστών».

Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι την Τετάρτη στις 11 το πρωί θα συνεδριάσει μέσω τηλεδιάσκεψης το Υπουργικό Συμβούλιο.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria