Τσιόδρας: 74 νέα κρούσματα - 966 συνολικά - 65 διασωληνωμένοι - 28 θάνατοι - OlaDeka

Τσιόδρας: 74 νέα κρούσματα – 966 συνολικά – 65 διασωληνωμένοι – 28 θάνατοι

Κορονοϊός Τσιόδρας: Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του λοιμωξιολόγου, η χώρα μας έχει 966 κρούσματα. «Κερδίζουμε μικρές νίκες κάθε ημέρα, αλλά ο πόλεμος συνεχίζεται», είπε

Κορονοϊός Τσιόδρας: Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, γνωστοποίησε ότι σε 966 ανέρχονται τα κρούσματα στη χώρα μας, καθώς ανακοίνωσε 74 νέα κρούσματα. Πρόσθεσε ότι 66 ασθενείς νοσηλεύονται σε ΜΕΘ και 65 είναι διασωληνωμένοι. Οι περισσότεροι είναι άνδρες (86%) και η πλειονότητα με υποκείμενα νοσήματα. Η χώρα μας έχει 28 θανάτους με υποκείμενα νοσήματα να εντοπίζονται στο 89% των θανόντων. Οι 23 είναι άνδρες και 5 γυναίκες. Η μέση ηλικία των θανόντων είναι στα 73 έτη. Επίσης, 52 ασθενείς έχουν πάρει εξιτήριο.

«Οι επόμενες εβδομάδες είναι εξαιρετικά σημαντικές. Η τροχιά της δικής μας επιδημίας παραμένει ελεγχόμενη», είπε και επέμεινε πως πρέπει να μείνουμε πιστοί στα μέτρα αυτοπεριορισμού. Πρόσθεσε ότι είναι «σοβαρή και συνεχιζόμενη η κατάσταση έκτακτης ανάγκης», επισημαίνοντας ότι η Κίνα έκλεισε τα σύνορά της σήμερα, γιατί φοβάται δεύτερο κύμα της πανδημίας.



Οι μικρές νίκες

«Κερδίζουμε μικρές νίκες κάθε ημέρα, αλλά ο πόλεμος συνεχίζεται», είπε, αναφέροντας ότι μία από τις νίκες αυτές, είναι ότι ήδη έχουν αποσωληνωθεί τέσσερις ασθενείς. Αναφέρθηκε και στο εξιτήριο που έλαβε από το Αττικό Νοσοκομείο, η μητέρα που γέννησε, ενώ ήταν θετική στον κορονοϊό. «Τέτοια νέα μας δίνουν τη δύναμη να συνεχίσουμε. Το μέλλον εξαρτάται απ’ όλους μας», σχολίασε.

Και αποκάλυψε ότι οι 4 ασθενείς που αποσωληνώθηκαν ήταν ηλικίας από 52 έως 67 ετών και οι δυο από αυτούς είχαν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. Όλοι, όπως συμπλήρωσε, πήραν αντιική θεραπεία και είναι ενθαρρυντικό που βλέπουμε όλο και περισσότερους ανθρώπους να τα καταφέρνουν και να πηγαίνουν σπίτια τους.


Τα εφιαλτικά σενάρια χωρίς μέτρα

Ο κ. Τσιόδρας έκανε αναφορά σε μελέτη εκτίμησης κινδύνου από το Imperial College με τα «εφιαλτικά» σενάρια με τους 40 εκατομμύρια θανάτους αν δεν είχαν ληφθεί μέτρα, όπως αυτά που πάρθηκαν στη χώρα μας. «Ακόμα και με ημίμετρα, περιορίζοντας δηλαδή τις μετακινήσεις κατά 40%, θα είχαν σωθεί περισσότερα από 8 εκατομμύρια ζωές διεθνώς».

Όπως τόνισε, όλες οι χώρες υιοθετούν πλέον τα αυστηρά μέτρα αυτοπεριορισμού, ακόμη και το Ηνωμένο Βασίλειο, που ας σημειωθεί ότι είχε χαράξει διαφορετική πολιτική για τον περιορισμό της μετάδοσης του ιού όταν είχαν εμφανισθεί τα πρώτα κρούσματα στη χώρα. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και κάτι άλλο που είπε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και έχει να κάνει με την Κίνα, η οποία έκλεισε σήμερα τα σύνορά της, φοβούμενη επανεισαγωγή της επιδημίας.


Δεν είναι η ώρα για τεστ αντισωμάτων

Ο ίδιος αναφερόμενος στα τεστ κορονοϊού, σημείωσε ότι «σε αυτή τη φάση της επιδημίας στη χώρα μας, τα ειδικά τεστ αντισωμάτων δεν συστήνεται να χρησιμοποιηθούν από το γενικό κοινό και δεν είναι διαγνωστικά της νόσου. Ένα θετικό μπορεί να είναι ψευδώς θετικό, λόγω έκθεσης σε άλλους κορονοϊούς που κυκλοφορούν κάθε χρόνο και προκαλούν κοινό κρυολόγημα».

«Τα κύρια φάρμακα είναι η ριτοναβίρη, όταν είναι διαθέσιμη, η χλωροκίνη που υπάρχει σε άφθονες ποσότητες στη χώρα και ακολουθούν όλα τα υπόλοιπα», είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφορικά με την φαρμακευτική αγωγή που προκρίνεται για τις βαριές περιπτώσεις και τους ανθρώπους που νοσηλεύονται. «Θα χρησιμοποιηθούν και φάρμακα που έχουν καρδιοπροστατευτικό μηχανισμό σε κάποιους ασθενείς» είπε, καθώς αυτή η ασθένεια φαίνεται πως πλήττει το καρδιαγγειακό σύστημα.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Τσιόδρας στο εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου, τονίζοντας ότι οι γιατροί που δεν το έχουν κάνει σε ασθενείς που έχουν τα κριτήρια «μπορούν έστω και τώρα να το κάνουν, ποτέ δεν είναι αργά», είπε και εξήγησε ότι ο εμβολιασμός για τον πνευμονιόκοκκο συστήνεται ούτως ή άλλως σε ανθρώπους άνω των 65 ετών και σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.


Δηλώσεις Χαρδαλιά

«Η μάχη εναντίον της νόσου συνεχίζεται και παραμένει εξαιρετικά δύσκολη. Κάθε αναίτια μετακίνηση αποδυναμώνει την προσπάθεια μας», τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος έκανε έκκληση: «Όσοι είναι σε καραντίνα, πρέπει να παραμείνουν σε καραντίνα για όσο διάστημα τους ζητηθεί». Με τόνους δραματικούς, πρόσθεσε ότι «δίνουμε έναν πόλεμο ενάντια στην πανδημία, και δεν πρέπει να χάσουμε, πρέπει να βγούμε νικητές», για να υπογραμμίσει εμφατικά: «Μένουμε αδιαπραγμάτευτα στο σπίτι».

 Ο κ. Χαρδαλιάς είπε κατηγορηματικά πως οι επόμενες εβδομάδες είναι σημαντικότατες και δεν υπάρχει χώρος για κανέναν εφησυχασμό και ανακοίνωσε πως αναμένονται στα επόμενα εικοσιτετράωρα κι άλλες ειδικές πτήσεις από διάφορους προορισμούς, με υγειονομικό υλικό.

«Το κράτος είναι έτοιμο για οποιοδήποτε σενάριο, όσο ακραίο κι αν είναι. Αν μείνουμε στο σπίτι, όλα θα κυλήσουν ομαλά με την επιμονή και την υπομονή που χρειάζεται τις επόμενες εβδομάδες», πρόσθεσε.


Μεγαλώνει η λίστα των θυμάτων του κορονοϊού στην Ελλάδα

Μία μικρή νίκη στη μάχη κατά της νόσο στην Ελλάδα, αφού για πρώτη φορά στη χώρα αποσωληνώθηκαν δύο ασθενείς που νοσηλεύονταν σε ΜΕΘ με Covid-19. Πρόκειται για δύο ασθενείς που νοσηλεύονταν στη ΜΕΘ του «Σωτηρία». Η κατάστασή τους είχε επιδεινωθεί τις προηγούμενες ημέρες και χρειάστηκε να διασωληνωθούν.

Η εξέλιξη, όμως, ήταν θετική, η κατάστασή τους βελτιώθηκε και οι γιατροί τού «Σωτηρία» έκριναν ότι μπορούν να τους αποσωληνώσουν. Και όντως, το έπραξαν με επιτυχία.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί μια νίκη των γιατρών και του υπολοίπου προσωπικού των ΜΕΘ που το τελευταίο διάστημα δίνουν τον δικό τους αγώνα απέναντι σε έναν εν πολλοίς άγνωστο εχθρό.

Μάλιστα, ετοιμάζονται να αποσωληνωθούν ακόμη δύο ασθενείς με κορονοϊό που νοσηλεύονται επίσης στο νοσοκομείο «Σωτηρία».

Στις ΜΕΘ μπαίνουν ασθενείς με κορονοϊό των οποίων η κατάσταση υγείας επιδεινώνεται, ενώ διασωληνώνονται εκείνοι που χρειάζονται περαιτέρω υποστήριξη λόγω των σοβαρών επιπλοκών που προκαλεί ο κορονοϊός.

Εξιτήριο στη γυναίκα που γέννησε ένα υγιέστατο αγοράκι

Βγαίνει από το Νοσοκομείο Αττικόν η πρώτη γυναίκα στην Ελλάδα θετική στον κορονοϊό που γέννησε στις 18 Μαρτίου ένα υγιέστατο αγοράκι.

Η μητέρα και το μωρό είναι σε άριστη κατάσταση. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο η μητέρα μετά από δύο αρνητικά τεστ μπορεί να πάρει εξιτήριο και να πάει σπίτι της μαζί με το μωράκι της, το οποίο και στο πρώτο τεστ που έγινε και τα αποτελέσματα της rt-PCR, ήταν αρνητικά για COVID-19, κάτι που κάνει τους γιατρούς να ελπίζουν ότι η μετάδοση του Covid-19 δεν γίνεται διαπλακουντιακά στη διάρκεια της κύησης.

Η 24χρονη γυναίκα βρισκόταν στην 40ή εβδομάδα κύησης και παρακολουθείτο στο Θριάσιο Νοσοκομείο. Όταν παρουσίασε συμπτώματα γρίπης (πυρετό, βήχα) ενημέρωσε τον ΕΟΔΥ και της συστήθηκε να μεταβεί στο Νοσοκομείο Αττικόν για την περάτωση του τοκετού. Η γυναίκα καθώς και ο σύζυγός της βρέθηκαν θετικοί στον COVID-19. Η περάτωση του τοκετού κρίθηκε επιβεβλημένο να γίνει με καισαρική τομή λόγω δυσαναλογίας και μακροσωμίας του εμβρύου (βάρος γέννησης νεογνού 4.140 γραμμάρια). Η μητέρα μεταφέρθηκε σε θάλαμο βραχείας νοσηλείας με αρνητική πίεση και το νεογνό μεταφέρθηκε στη μονάδα προώρων νεογνών για παρακολούθηση.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria